Την κλήση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή για τα Μνημόνια ζητά με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της επιτροπής, Δημήτρη Βίτσα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος. 

Ads

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην επιστολή:

«Οι σημερινές δηλώσεις του πρ. υπουργού Οικονομικών κ. Βαρουφάκη για την περί Grexit εισήγησή του στον κ. πρωθυπουργό μετά το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος, θέτουν ευθέως και αβίαστα θέματα σχετικά με τον τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του σε σχέση με το μείζον θέμα της ύπαρξης της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και όχι μόνο (βλ. συνέντευξη Γ.Β. σε αμερικανικό περιοδικό Newstatesman).

» Είναι προφανές κύριε Πρόεδρε, πως ενόψει των συγκλονιστικών εξελίξεων που αφορούν τη χώρα και τους πολίτες και των θυσιών που αυτοί θα υποβληθούν προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην EZ, είναι απολύτως αναγκαία η πρόσκληση του κ. Βαρουφάκη στην εξεταστική επιτροπή που εξετάζει την ‘αντιμετώπιση της δραματικής κρίσης μέσω της πολιτικής των μνημονίων’.

Ads

» Προτείνω κ. Πρόεδρε να μεταφέρετε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής την ανωτέρω πρότασή μου, προκειμένου να αποφασίσουμε την κατά προτεραιότητα πρόσκλησή του».

Επίθεση από Θεοχάρη και Μπακογιάννη

Επίθεση στο Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε o κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης λέγοντας ότι επιβεβαίωσε την ύπαρξη του σχεδίου για μετάβαση στη δραχμή. 

Όπως υποστήριξε ο Χάρης Θεοχάρης, όταν ο ίδιος προέβη σε αποκαλύψεις για το σχέδιο της κυβέρνησης για επιστροφή στη δραχμή  αντιμετωπίστηκε με κατηγορίες και λοιδορία.

«Σήμερα ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε την ύπαρξη αυτού  του σχεδίου. Αυτή η εφιαλτική προοπτική έπρεπε να αποτραπεί πάση θυσία και χαιρόμαστε που αυτό πράγματι συνέβη. Το γεγονός όμως ότι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών είχε διαφορετική στρατηγική από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό είναι κάτι που εξηγεί και τις καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αλλά κυρίως είναι κάτι που πληρώνει ο ελληνικός λαός με πολύ σκληρότερα μέτρα». 

Για το ζήτημα τοποθετήθηκε και η Ντόρα Μπακογιάννη:

Μιλώντας στο mega, η Ντόρα Μπακογιάννη χαρακτήρισε το Γιάνη Βαρουφάκη «μοιραίο άνθρωπο, που δούλεψε με δόλο». «Μιλάω για πολιτικό δόλο, ενέπαιξε τον ελληνικό λαό, την ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ, το Κοινοβούλιο και τους εταίρους» υποστήριξε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Άποψη συντριπτικής πλειοψηφίας των 300 είναι ότι ο κ.Βαρουφάκης είναι ένας άνθρωπος του οποίου ο ρόλος είναι εξαιρετικά ύποπτος».