Δεν μπορεί να εφαρμόσει έναν προϋπολογισμό του κράτους τον οποίο έχει καταψηφίσει, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, που επέστρεψε στην κυβερνητική παράταξη με τον πρόσφατο ανασχηματισμό. Μάλιστα, μιλώντας στο ΒήμαFm είπε ότι έχει πάρει διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση θα γυρίσει σελίδα κάνοντας ρυθμίσεις και όχι παροχές. 

Ads

Πρόκειται για τον δεύτερο σκόπελο στον οποίο προσκύπτει η κυβέρνηση με αφορμή τον Ανδρέα Λοβέρδο. Υπενθυμίζεται ότι ο νέος υπουργός Παιδείας ήρθε σε κόντρα με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκο Μητσοτάκη, για το θέμα της διαθεσιμότητας. 

Για την καταψήφιση στον προϋπολογισμό και την συμμετοχή του στην κυβέρνηση, είπε επακριβώς ότι “θέλω να δω τη συμφωνία κι έχω καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και δεν μπορώ να κληθώ να τον εφαρμόσω. Άρα οι διαβεβαιώσεις που έλαβα ότι η σελίδα θα γυρίσει, όχι μέσα από την παροχή χρημάτων, δεν έχουμε λεφτά για να κάνουμε αυξήσεις στους μισθούς στο δημόσιο τομέα, δεν υπάρχουν αυτά. Παροχική πολιτική δεν μπορεί να γίνει. Εάν εφαρμοστεί η απόφαση για τον συμψηφισμό του ΦΠΑ, που είναι μεγάλη απόφαση, είναι εξαγγελία Σαμαρά, εάν γίνουν οι ρυθμίσεις των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία και έτσι γλιτώσουν οι επιχειρήσεις, οι άνθρωποι από φυλακές, κατασχέσεις. Εάν μπορέσουν με αυτό το επίδομα που δόθηκε προεκλογικά, επειδή προέκυψε πλεόνασμα, μπορούμε να το ενσωματώσουμε στον προϋπολογισμό του 2015 με έναν τρόπο, γιατί φαίνεται πως το πλεόνασμα με τις θυσίες του λαού, θα είναι μεγαλύτερο φέτος, εάν μπορεί να υπάρξει αυτό που έλεγε ο Στουρνάρας για κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, αυτά είναι το γύρισμα της σελίδας. Αυτό που έκανε ο Γεωργιάδης πριν φύγει που υπέγραψε να καλύπτονται για σοβαρές ασθένειες ακόμη και οι ανασφάλιστοι, αρκεί να έχουν ΑΜΚΑ. Αυτά είναι η νέα σελίδα, δεν είναι να μοιράζουμε λεφτά που δεν υπάρχουν.  Υπό την έννοια αυτή, για τη διαμόρφωση αυτής της νέας πραγματικότητας, ναι μετέχω. Και ένα πρώτο δείγμα γραφής ήταν οι διαθεσιμότητες”. Συγκεκριμένα για τις διαθεσιμότητες είπε ότι η έκβαση της υπόθεσης τον ικανοποίησε. 

Δήλωσε, δε, ότι δεν μπήκε στην κυβέρνηση για να πιέσει για αλλαγή πολιτικής. “Δεν είμαι ένας ανεύθυνος δημαγωγός αλλά είμαι ένας πολιτικός που συμφώνησε να συμμετάσχει. Οι ομιλίες μας στην Ελιά έλεγαν ότι γυρίζουμε σελίδα και αυτό δεν είναι ευχολόγιο ούτε δημαγωγία. Για να γυρίσεις σελίδα πρέπει να μπορείς να τη γυρίσεις. Όπου υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την Τρόικα, όπως είπε και το ΠαΣοΚ το Σαββατοκύριακο – και υπάρχει και στις δικές μου ανακοινώσεις- για να γυρίσεις σελίδα σε θέματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα που έχεις υπογράψει δεν πας να καταγγείλεις μονομερώς τους όρους του προγράμματος, αλλά πας να συζητήσεις, διεκδικώντας αλλαγή πεδίου συζήτησης”.

Ads