Φωτογραφίες που φαίνονται τα μέλη της ελληνικής ανθρωπιστικής αποστολής -16 εκ των οποίων ήταν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων– να ενημερώνονται στην πίστα του αεροδρομίου της Βεγγάζης, λίγο πριν επιβιβαστούν στο μοιραίο λεωφορείο προκειμένου να ξεκινήσουν την αποστολή έρευνας και διάσωσης στη πλημμυρισμένη Λιβύη, δημοσίευσε η ιστοσελίδα The Libya Update.

Ads

«Μονάδες του ελληνικού στρατού φτάνουν στη Λιβύη για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για τον εντοπισμό των θυμάτων από τις πλημμύρες που σάρωσαν περιοχές της ανατολικής περιοχής της χώρας» έγραφε σε άρθρο του ο ιστότοπος The Libya Update, ενώ λίγη ώρα μετά αναρτήθηκε το συγκλονιστικό βίντεο που φαίνεται να τυλίγεται στις φλόγες το όχημα.

Πέντε μέλη της ελληνικής αποστολής έχασαν τη ζωή τους και ακόμα 13 τραυματίστηκαν, υπό -τελικά- αδιευκρίνιστες συνθήκες μετά και τις σχετικές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπρόσώπου Παύλου Μαρινάκη, σύμφωνα με τον οποίο «δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ήταν αυτοκινητιστικό δυστύχημα».

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί επίσημα στη δημοσιότητα τα ονόματα των πέντε νεκρών, ωστόσο έχει γίνει γνωστό πως πρόκειται για ένα στέλεχος του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου, δύο νοσηλεύτριες του Υγειονομικού των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και δύο πολίτες που εκτελούσαν χρέη διερμηνέων.

Σε ό,τι αφορά τους τραυματίες, στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών έχουν μεταφερθεί 10 από τους 13 συνολικά τραυματίες της ελληνικής αποστολής. Οι υπόλοιποι τρεις βρίσκονται στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας και στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας από τους δέκα τραυματίες είναι πιο βαριά από τους υπόλοιπους, καθώς έχει υποστεί κατάγματα στη μέση.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς της 40χρονης στρατιωτικού

«Δεν μπορούμε να πιστέψουμε αυτό που συνέβη», ανέφερε μιλώντας στο cretapost ξάδερφος της 40χρονης στρατιωτικού από το Ηράκλειο Κρήτης, λέγοντας πως «οι στιγμές είναι πολύ δύσκολες για όλους μας και προσπαθούμε να το διαχειριστούμε».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως η οικογένεια της 40χρονης είχε θρηνήσει και άλλα θύματα, καθώς ο αδερφός της είχε σκοτωθεί σε τροχαίο δυστύχημα και ο θείος της ήταν ο ηρωικός πιλότος που έπεσε εν ώρα καθήκοντος.

Μπορεί αρχικά να υπήρξε μία σύγχυση ως προς τις πληροφορίες που έρχονταν από τη Λιβύη ως προς το τροχαίο δυστύχημα και την ενημέρωση των πολιτών ωστόσο, ευτυχώς, η οικογένεια της 40χρονης έμαθε για τον τραγικό θάνατό της από το Επιτελείο. «Εμείς ενημερωθήκαμε για αυτό το τραγικό γεγονός από το Επιτελείο», τόνισε ο ξάδερφος της 40χρονης.

«Η ξαδέρφη μου ζούσε και δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα και εκεί θα τελεστεί η κηδεία της», πρόσθεσε.

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις

Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους δυστύχημα στη Λιβύη, με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.

Στην ανακοίνωσή του ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για τον θάνατο των τριών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, «τα οποία έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος, συμμετέχοντας στη αποστολή της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».

«H απώλεια της ζωής τους σε δυστύχημα, κατά την έμπρακτη επίδειξη αλληλεγγύης σε δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας, μαζί με μέλη αποστολών από άλλα κράτη, προκαλεί απέραντη θλίψη στη μεγάλη οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και σε ολόκληρο τον ελληνικό λαό» σημείωσε.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε τη βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια της ζωής των δύο πολιτών, οι οποίοι συμμετείχαν στην ίδια αποστολή. «Οι σκέψεις μας αυτή την ώρα είναι στις οικογένειες των θυμάτων του δυστυχήματος, στις οποίες απευθύνουμε τα πλέον ειλικρινή μας συλλυπητήρια, όπως και στους τραυματίες, στους οποίους απευθύνουμε ευχές για ταχεία ανάρρωση» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Νίκος Δένδιας κατέληξε λέγοντας ότι «με απόφασή μου κηρύσσεται τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον θάνατο των στελεχών τους, κατά την αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη».