Η Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας συνεδριάζει σήμερα θέτοντας επί τάπητος τα πορίσματα των κομμάτων για το σκάνδαλο των αρθροσκοπήσεων.

Ads

Σύμφωνα με το πόρισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προκύπτουν πολιτικές και ποινικές ευθύνες στους πρώην υπουργούς της ΝΔ, Μάκη Βορίδη και Μάριο Σαλμά, για το σκάνδαλο της υπερκοστολόγησης των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων.

Η υπόθεση χρήζει «περαιτέρω έρευνας» αναφέρει το πόρισμα των βουλευτών της πλειοψηφίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προανακριτικής επιτροπής.  Η ζημία του Δημοσίου υπολογίζεται στο ποσό που αντιστοιχεί στην υπερκοστολόγηση των εξετάσεων που απέφεραν έσοδα 825.000 ευρώ.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το πόρισμα της Εξεταστικής για τις αρθροσκοπήσεις «καίει» Βορίδη και Σαλμά

Ads

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση:

Η υπόθεση αφορά στην υπουργική απόφαση Βορίδη που εκδόθηκε στις 22 Δεκεμβρίου του 2014 και η οποία όριζε ένα πολύ μεγάλο τίμημα αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλη ζημία για το ελληνικό δημόσιο. Στην υπόθεση εμπλέκεται και ο  πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς ο οποίος φαίνεται από τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ και της δικογραφίας ότι πραγματοποίησε 550 διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις γόνατου στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Εργαστήριο Αρθροσκόπηση – Υπερηχοτομογραφία  που ανήκει σε συγγενικά του πρόσωπα και στο οποίο διατηρεί το προσωπικό του ιατρείο. Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του τότε υπουργού Υγείας Μάκη  Βορίδη τιμολογήθηκε στα 1.500 ευρώ η αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές αρθροσκοπήσεις, όταν η σημερινή κυβέρνηση με απόφαση της το Μάρτιο του 15 την κατέβασε στα 150 ευρώ.