Με μηνύματα περί παραμονής της Ελλάδας στην ευρωζώνη και συνέχισης των συνομιλιών ολοκληρώθηκε το Eurogroup που πραγματοποιήθηκε χωρίς τη συμμετοχή του Γιάνη Βαρουφάκη. Το ζήτημα που συζητήθηκε ήταν πώς η ευρωζώνη θα θωρακιστεί απέναντι στην ελληνική κρίση ώστε αυτή να μην μεταδοθεί στις υπόλοιπες χώρες. Αρκετοί υπουργοί οικονομικών ζήτησαν η Ελλάδα να επιστρέψει στις συνομιλίες. Τι δήλωσαν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ.  

Ads

Στην πρωινή τους συνεδρίαση τους οι υπουργοί οικονομικών απέρριψαν την παράταση ενός μήνα που ζήτησε η Ελλάδα ώστε να διεξαχθεί σε ήρεμο κλίμα το δημοψήφισμα. Κατόπιν εκδόθηκε ανακοινωθέν πολεμικών τόνων το οποίο δεν υπέγραψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. «Η τωρινή οικονομική υποστήριξη στην Ελλάδα λήγει στις 30 Ιουνίου του 2015» τονίζεται στην ανακοίνωση ενώ καθίσταται σαφές ότι μόλις λήξει το πρόγραμμα η ευρωζώνη σκοπεύει να παρακρατήσει και το ποσό των περίπου 1,9 δις ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ επί των ελληνικών ομολόγων.

Όλες οι εξελίξεις

Συνέντευξη Τύπου Σόιμπλε

Ads

Η Ελλάδα παραμένει μέλος της Ευρωζώνης. Είναι ξεχωριστή περίπτωση. Κάναμε τα πάντα για να τη βοηθήσουμε. Σήμερα υπάρχει απογοήτευση για την Ελλάδα. Δεν είναι μια καλή ημέρα. 

Οι αναλήψεις από τις ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ μεγάλες, καθώς προμηνύονται δραματικές εξελίξεις. Δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την επέκταση του ελληνικού προγράμματος. 

Η ευρωζώνη θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσει ότι δεν θα μεταδοθεί ο κίνδυνος της ελληνικής κρίσης στις υπόλοιπες χώρες. 

Η δεύτερη Συνέντευξη Τύπου του Ντάισελμπλουμ

Το Eurogroup και τα 19 μέλη που το απαρτίζουν παρακολουθούν στενά την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα. Θα πάρουμε κάθε μέτρο που θα χρειαστεί για την αντοχή των οικονομιών μας. Συζητήσαμε την αποφασιστικότητα μας να διατηρήσουμε την ισχύ και να ενισχύσουμε την ευρωζώνη. Είμαστε σε ισχυρότερη κατάσταση από ότι πριν την κρίση. 

Η εκπνοή του ελληνικού προγράμματος χωρίς προοπτική παράτασης σημαίνει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να πάρουν κάποιες αποφάσεις και οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν τεχνική βοήθεια. 

Στο Eurogroup που είχαμε πριν είπαμε πως αν η Ελλάδα ακολουθήσει το μονοπάτι που πήρε θες το βράδυ, το πρόγραμμα βοήθειας θα εκπνεύσει. Πολλά μπορεί να συμβούν αλλά αν η Ελλάδα πάει σε δημοψήφισμα το πρόγραμμα θα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου. 

Η πόρτα για την Ελλάδα είναι ανοιχτή και οι συνομιλίες για το ελληνικό ζήτημα θα συνεχιστούν.

Οι δηλώσεις Βαρουφάκη στη Συνέντευξη Τύπου

Αυτή η πρόταση απλώς δεν θα πέρναγε από τη Βουλή και το είπαμε στο Eurogroup. Τους εξηγήσαμε ότι δεν έχουμε εντολή από τον ελληνικό λαό ένα τέτοιο υφεσιακό πακέτο. Αλλά ούτε και να το απορρίψουμε σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία. Η κυβέρνηση των δυο κομμάτων έχουν μαζί λίγο πάνω από το 40%. Αυτή είναι μια κρίσιμη απόφαση που πρέπει να πάρει το 51%των Ελλήνων. 

Η πρόταση των θεσμών δεν θα έδινε τέλος στην κρίση. Η αρχή του κοινού τόπου δεν έγινε ποτέ αποδεκτή από τους δανειστές. Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία αχτίδα αισιοδοξίας αλλά οι θεσμοί δεν τη σεβάστηκαν. 

Η σημερινή απόρριψη του σημερινού Eurogroup της προτασής μας για παράταση λίγων ημερών ώστε με ηρεμία να αποφασίσει ο ελληνικός λαός θεωρώ ότι κάνει μόνιμο κακό στην αξιοπιστία του Eurogroup ως ενός θεσμού δημοκρατικών εταίρων που πασχίζουν για το κοινό συμφέρον. 

Η απόφαση να μην προσκληθούμε στην απογευματινή συνεδρίαση του Eurogroup είναι απόφαση του κ. Ντάισελμπλουμ. Δεν πιστεύω ότι είναι απόφαση της Ευρώπης. Έθεσα το ερώτημα αν ο Ντάισελμπλουμ μπορεί να κάνει ανακοίνωση χωρίς την Ελλάδα. Η επίσημη απάντηση της Ευρώπης είναι ότι το Eurogoup δεν είναι θεσμοθετημένο όργανο. 

Δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε κάτι χωρίς την έγκριση του ελληνικού λαού. Αν ο λαός θέλει να υπογράψουμε, θα υπογράψουμε ότι κι αν σημαίνει αυτό. Η κυβέρνηση θα μπορούσε να απευθύνει θετική πρόσκληση προς τον λαό, με μια βελτιωμένη πρόταση.  

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι σαφές: Συμφωνείτε να υπογράψουμε τις προτάσεις των Θεσμών; Όποιος πει ότι το δημοψήφισμα έχει να κάνει με την παραμονή ή όχι στο ευρώ ερμηνεύει λανθασμένα την πραγματικότητα. 

Η Αθήνα πασχίζει για συμφωνία την ύστατη στιγμή μέχρι την Τρίτη. Δεν έχουμε κανένα λόγο να ανακαλέσουμε το δημοψήφισμα. 

Οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ στη Συνέντευξη Τύπου

Η ελληνική πλευρά δεν συμφωνεί με τις απόψεις των υπόλοιπων υπουργών Οικονομικών. Θα συνεχίσουμε τη συνεδρίαση για να εξετάσουμε τις επιπτώσεις αυτού του συμπεράσματος. Θα ετοιμαστούμε για όσα πρέπει να γίνουν, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης. Οι προτάσεις των Θεσμών έλαβαν υπόψη το μέγιστο της ευελιξίας που μπορούσαμε. Οι Έλληνες απέρριψαν τις προτάσεις εκείνες. Η διαδικασία από τη δική μας πλευρά δεν είχε τελειώσει και οι προτάσεις μας δεν ήταν οριστικές. Η Ελλάδα επέλεξε να θέσει σε δημοψήφισμα προτάσεις, οι οποίες ακόμη δεν είχαν οριστικοποιηθεί. H ελληνική κυβέρνηση ήταν αυτή που διέκοψε τις διαπραγματεύσεις. Όσο λυπηρό και αν είναι αυτό το πρόγραμμα εκπνέει την Τρίτη το βράδυ.

 

Οι πιθανότητες καλύτερης συμφωνίας με ένα όχι είναι πολύ περιορισμένες. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα επιζήσει. Δεν ξέρω πως. Θα υπάρξουν κίνδυνοι και εμείς από την πλευρά μας δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Για το θέμα της ρευστότητας πρέπει να απαντήσει η ΕΚΤ μετά τη λήξη του προγράμματος. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές. Θα συνεδριάσουμε ξανά χωρίς τον Γιάνη Βαρουφάκη για να δούμε τι θα κάνουμε την ευρωζώνη. 

Οι δηλώσεις των υπουργών κατά την άφιξη

«Υπήρχαν σημάδια σύγκλισης μεταξύ της πρότασης των θεσμών και της ελληνικής πλευράς και θα συνεχίσω την προσπάθεια για να γεφυρωθούν οι διαφορές», δήλωσε ο υπουργός οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν. Πρόσθεσε, ότι δεν ξέρει τι θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «πηγαίνουμε προς αχαρτογράφητα νερά». Ανέφερε επίσης ότι εξεπλάγη από την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος αρνήθηκε ωστόσο να τοποθετηθεί, λέγοντας ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν θέλει να αναμειχθεί.

«Αν η Ελλάδα απορρίψει το πακέτο που υπάρχει στο τραπέζι τότε τέλος», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ και πρόσθεσε ότι από την Βαρουφάκη περιμένει «μια ακόμη διάλεξη». 

«Δεν πιστεύω ότι θα υπάρξει παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Αν η ελληνική κυβέρνηση σοβαρολογούσε για τη δημοκρατία, γιατί δεν διεξήγαγε ένα δημοψήφισμα πριν εβδομάδες όταν υπήρχε χρόνος; Αυτό που δεν έπρεπε ποτέ να συμβεί, συνέβη» υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Σέλινγκ. 

«Δεν υπάρχει βάση για νέες διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα» υποστήριξε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα αποφάσισε να βάλει τέλος. Πάντως έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν μπορεί να αποκλείσει νέες εκπλήξεις για το ελληνικό ζήτημα. 

«Οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. «Καθήκον μας είναι πρώτα να εξετάσουμε την κατάσταση, και μετά να λάβουμε αποφάσεις. Το Eurogroup σίγουρα θα αναλάβει τις ευθύνες του». «Η θέση της Ελλάδας ήταν πάντα απλή και θετική. Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, oι προτάσεις μας ήταν θετικές προς την Ελλάδα» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος. 

«Η παράταση του προγράμματος μέχρι το δημοψήφισμα είναι πολιτική απόφαση. Θα συζητήσουμε και θα πάρουμε μια συλλογική απόφαση. Όλοι περιμέναμε τη συνάντηση σήμερα για να ψήφιζε τη συμφωνία την Κυριακή η Ελληνική κυβέρνηση. Το δημοψήφισμα είναι μία νόμιμη απόφαση. Ο χρόνος δεν είναι ο καλύτερος δυνατός» είπε ο ΥΠΟΙΚ της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα. 

«Πρέπει να δείξουμε ευελιξία απέναντι στην Ελλάδα, για να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία, όπως έγινε στην Ιρλανδία και στην Πορτογαλία» τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Θλιβερή χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστηρίζοντας ότι «έκλεισε την πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις»

«Δεν συζητάμε για παράταση του ελληνικού προγράμματος» δήλωσε ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, προσερχόμενος στο Eurogroup, επικαλούμενος την «καθαρή πλειοψηφία» των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, υπέρ αυτής της άποψης. Χαρακτήρισε την ανακοίνωση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος «πολύ δυσάρεστη έκπληξη» που κλείνει την πόρτα σε περαιτέρω διαπραγματεύσεις. 

«Δε νομίζω να παραταθεί το πρόγραμμα μετά τις 30 Ιουνίου» υποστήριξε ο Βέλγος ΥΠΟΙΚ, Βαν Όβερτβελτ.
 
«Η διορία, είναι διορία. Δεν βλέπω τον λόγο για παράταση του προγράμματος. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Η προθεσμία ήταν γνωστή εδώ και μήνες» δήλωσε ο Ολλανδός ΥΠΟΙΚ, Έρικ Βίμπες.