Το ζήτημα του ελληνικού χρέους έθεσε για μια ακόμη φορά ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη διεθνή κοινότητα. Μιλώντας για πρώτη φορά στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε: «πρέπει να αντιμετωπιστεί στο ζήτημα αναδιάρθρωσης χρεών σε διεθνή φόρα, με επίκεντρο αναπτυξιακές στρατηγικές κι όχι συνταγές λιτότητας». 

Ads

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια ατζέντα αναπτυξιακή κι όχι μια μια ατζέντα λιτότητας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι Έλληνες πολίτες. «Η Ελλάδα επλήγη πολύ άγρια από το 2008. Όμως οι νεοφιλελεύθερες συνταγές που υποχρεωθήκαμε να εφαρμόσουμε έκαναν χειρότερη την κατάσταση. Χάθηκε το 25% του ΑΕΠ, αυξήθηκε ο λόγος ΑΕΠ – χρέους στο 180%, η ανεργία έφτασε το 27% και ένα μεγάλο ποσοστό πτυχιούχων νέων εγκατέλειψε τη χώρα» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.


Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ

image

Για τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν στη συμφωνία της 12ης Ιουλίου, σημείωσε ότι «αυτό που αντιμετωπίσαμε ήταν η ισχυρή αφοσίωση κάποιων ότι η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ευρωζώνη. Μετά από μήνες μεταρρυθμίσεων η Ελλάδα κατέληξε σε μια νέα συμφωνία που περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους της» και πρόσθεσε: «πρέπει να συζητήσουμε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης χρεών σε όλα τα φόρα ώστε να στηρίξουμε την ανάπτυξη». 

Ads

Αναφερόμενος στο προσφυγικό σημείωσε: «πολλά έχουν επιτευχθεί, αλλά δυστυχώς το όραμα των ιδρυτών του ΟΗΕ δεν έχει υλοποιηθεί». «Βιώνουμε σήμερα μία ανθρωπιστική κρίση, παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έξαρση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Ενώ τα χρόνια περνούν δείχνουμε να επιστρέφουμε στις συνταγές που δημιούργησαν τα προβλήματα» πρόσθεσε. 

image

Τόνισε επίσης ότι σε συνεργασία με την ΕΕ η Ελλάδα καταβάλλει κάθε προσπάθεια να διαχειριστεί τις προσφυγικές ροές. «Ο Ελληνικός λαός επέδειξε αλληλεγγύη και πρόσφερε στέγη και φαγητό στους πρόσφυγες. Παράλληλα βελτιώνουμε τις εγκαταστάσεις υποδοχής. Ωστόσο, για κάποιους ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης είναι να αποτρέψουμε με βία τους πρόσφυγες. Δεν πιστεύουμε ότι το μέλλον μπορεί να δομηθεί με τείχη αποκλεισμού και με νήπια που πεθαίνουν στην πόρτα μας. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι πολλοί από τους προγόνους μας υπήρξαν πρόσφυγες. Δεν μπορούμε να αφήσουμε το ρατσισμό και την ξενοφοβία να νικήσουν» είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να «να αποθαρρύνουμε τους διακινητές και να δώσουμε ελπίδα στους πρόσφυγες». 

«Η Ελλάδα είναι στην καρδιά ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης, ανάμεσα στις συγκρούσεις σε Ουκρανία, Λιβύη, Συρία» υπογράμμισε εν συνεχεία ο Πρωθυπουργός και στάθηκε στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική λύση στη Συρία, χαρακτηρίζοντας «κορυφαίας σημασίας» την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή. Αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι πρέπει «να αδράξουμε την ευκαιρία για μια βιώσιμη συμφωνία στην Κύπρο, προς όφελος όλων».

image

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «70 χρόνια μετά την τρομακτική καταστροφή του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, που οδήγησε στην δημιουργία του ΟΗΕ, υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν προκειμένου να αποφεύγονται μεγάλες ανθρωπιστικές κρίσεις». Πρόσθεσε ότι «το μεγάλο ερώτημα δεν είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες, γιατί οι λαοί ξέρουν πολύ καλά να τις αντιμετωπίζουν. Το μείζον ερώτημα είναι το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτές οι προκλήσεις, στη βάση των κοινών αξιών που περιγράφονται στον καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ».

image

image

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα