Με 181 ψήφους Πρόεδρος της Βουλής εκλέχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης.

Ads

Συνολικά ψήφισαν 297 βουλευτές, 113 ψήφισαν «λευκό» και τρία ψηφοδέλτια βρέθηκαν άκυρα. Απόντες από τη διαδικασία ήταν οι Πάνος Καμμένος, Νίκςο Νικολόπουλος και Νίκος Μιχαλολιάκος.

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει τις δυσμενείς συγκυρίες ούτε να άρει τις αντιφάσεις της πραγματικότητας. Μπορεί όμως να εγγυηθεί ότι όλες οι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις θα εξακολουθούν να λαμβάνονται στο αυστηρό πλαίσιο του Συντάγματος και των νόμων με μόνο κριτήριο το γενικό συμφέρον και με δημόσιο έλεγχο πάνω στις διαφαινόμενες συνέπειες. Κι αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη αρχή και αξία, γι αυτό αξίζει να αντιστεκόμαστε κατεξοχήν σε τέτοιες περιόδους που οι κίνδυνοι για την χώρα πολλαπλασιάζονται» τόνισε ο νέος Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατά την ομιλία του από την έδρα.

Ο νέος πρόεδρος της Βουλής μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα φαινόμενα διαφθοράς  λέγοντας πως «όχι μόνο πρέπει να εργαζόμαστε λοιπόν με τη συνείδηση της ευθύνης και το πρόταγμα της κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά θα πρέπει να αποκλείσουμε κιόλας απολύτως όλες τις διαδικασίες και τις σκοτεινές διαδρομές που αναπαράγουν στοιχεία διαφθοράς, διαπλοκής, πολιτικού χρήματος και επιλεκτικής νομοθέτησης για την ενίσχυση ή την απαλλαγή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

Ads

Φωτογραφίζοντας την Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και  τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αποχώρησαν από το κόμμα, ο Νίκος Βούτσης είπε: «Γίνεται συχνά λόγος για πλημμελή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Το γεγονός ότι η συγκυρία κατέστησε αναγκαία την αποδοχή μιας σειράς εξωγενών δεσμεύσεων έγινε αφορμή για να υψωθούν από ορισμένες πλευρές οι τόνοι για κατάλυση της Δημοκρατίας»

«Οι εκδοχές αυτές δεν είναι μόνο πολιτικά προβληματικές είναι και ανιστόρητες και λογικά εσφαλμένες. Από τη μία μεριά σε μια χώρα όπως η Ελλάδα προσβάλλεται βάναυσα η ιστορική μας μνήμη. Δεν μετασχηματίζεται μόνο η πρόσληψη του παρελθόντος από τη στιγμή που μπορεί να ταυτίζεται ή έστω να ταυτίζεται κατ’ υπόνοια η Δημοκρατία μας με τις πραξικοπηματικές εκτροπές που γνωρίσαμε ως χώρα τόσο το παρών όσο και το μέλλον διαθλώνται μέσα από παραμορφωτικούς καθρέπτες», είπε χαρακτηριστικά ο νέος Πρόεδρος της Βουλής.

Τέλος προανήγγειλε αλλαγές στη λειτουργία της Βουλής με στόχο τη διαφάνεια και έστειλε μήνημα και για τις βουλευτικές αποζημιώσεις, λέγοντας : «Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά των Βουλευτών, όπου είχαν υπάρξει ουσιαστικές μειώσεις στο καθεστώς αποζημιώσεων και επιδομάτων το προηγούμενο διάστημα, θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε άμεσα, δηλαδή στον τρέχοντα προϋπολογισμό της Βουλής, μέτρα που και η κυβέρνηση είχε εισηγηθεί και προαναγγείλει. Δηλαδή την εξομοίωση του φορολογικού καθεστώτος με όλους τους συμπολίτες μας και μείωση επί του βασικού μισθού».

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=-TWqfQ8AAtc]

Με πολιτικές αιχμές παρέδωσε τα «κλειδιά» η Κωνσταντοπούλου

Με πολιτικές αιχμές παρέδωσε τα «κλειδιά» της Βουλής στον Νίκο Βούτση, η απερχόμενη Πρόεδρος Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής της προεδρίας της Βουλής η -κι επισήμως- πρώην πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκανε μία αποτίμηση του έργου της. Όπως είπε «σας παραδίδω την προεδρία της Βουλής έχοντας υπηρετήσει το καθήκον μου από την πρώτη ως την τελευταία μέρα, έχοντας προσπαθήσει να υλοποιήσω όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκα κατά την εναρκτήρια ομιλία μου».

Μάλιστα, η Κα Κωνσταντοπούλου δεν θα μπορούσε παρά να κυριολεκτεί ως προς την φράση «ως την τελευταία μέρα», καθώς 20 λεπτά πριν την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Βουλής, είπε το δικό της «αντίο» δίνοντας στη δημοσιότητα το πόρισμα της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους για το Τρίτο Μνημόνιο, στο οποίο ασκείται δριμεία κριτική τόσο στην κυβέρνηση συλλήβδην όσο και στον Αλέξη Τσιπρα προσωπικά.

«Αποτελεί τιμή η ολοκλήρωση της θητείας μου στην προεδρία μίας Βουλής που θεωρήθηκε εμπόδιο στην ολοκλήρωση των μνημονίων, ότι δεν παρέδωσα τα κλειδιά της Βουλής στους δανειστές, ότι σας παραδίδω το έργο των Επιτροπών και εργασιών που πρέπει να ολοκληρωθούν», είπε έδωσε στον Νίκο Βούτση «για να μην παραπέσουν όπως γίνεται συνήθως στο Δημόσιο» -όπως είπε-  την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τις γερμανικές οφειλές, τις δύο Εκθέσεις της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους και το πόρισμα για την Siemens.
 
«Προσδοκώ και αναμένω ότι αυτές οι πολύτιμες εργασίες θα ολοκληρωθούν», είπε η κ. Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε πως θα είναι αρωγός προς αυτή την κατεύθυνση. «Δεν θα είμαι αρωγός σε διαδικασίες προώθησης μνημονίων και κατάλυσης της δημοκρατικής λειτουργίας», ωστόσο ξεκαθάρισε. «Σας εύχομαι καλή επιτυχία. Όλους θα μας κρίνει η ιστορία», κατέληξε.

Μην έχοντας ανταλλάξει σχεδόν ούτε ένα βλέμμα με την πρώην συντρόφισσα του στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Βούτσης προτίμησε να μην ανταποδώσει τα «καρφιά». «Ο λαός μας έχει αποτιμήσει όλους», απάντησε ο νέος πρόεδρος της Βουλής και υπογράμμισε πως «δεν θα ήθελα να υπάρξει πολιτική αντιπαράθεση γιατί είναι αλήθεια ότι ακούστηκαν το προηγούμενο διάστημα εκφράσεις που θα οδηγούσαν σε οξύτατη αντιπαράθεση».
 
«Αυτό δεν παίζει ρόλο, τα έχει αποτιμήσει ο λαός μας για όλους, ως πρόσωπα, κομματικούς φορείς και ρόλους» τόνισε ο κ. Βούτσης, κάνοντας μία έμμεση αναφορά στον χαρακτηρισμό «γύψο» που είχε πει η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την προεκλογική περίοδο.

[jwplayer | file=https://www.youtube.com/watch?v=r0SV9yEux1w]

Οι νέοι Αντιπρόεδροι, Κοσμήτορες και Γραμματείς της Βουλής

Με τη συμμετοχή 294 βουλευτών εξελέγησαν και οι νέοι Αντιπρόεδροι, Κοσμήτορες και Γραμματείς της Βουλής ύστερα από μυστική ψηφοφορία. Δεν εξελέγησαν οι υποψήφιοι της Χρυσής Αυγής.
 
Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας για τους αντιπροέδρους ήταν:

• Α Αντιπρόεδρος ο Τάσος Κουράκης (ΣΥΡΙΖΑ) με 197 υπέρ, 64 λευκά, 6 άκυρα.
• Β Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Βαρεμένος (ΣΥΡΙΖΑ) με 205 υπέρ, 64 λευκά, 6 άκυρα.
• Γ Αντιπρόεδρος η Τασία Χριστοδουλοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ) με 183 υπέρ, 64 λευκά, άκυρα.
• Δ Αντιπρόεδρος ο Νικήτας Κακλαμάνης (ΝΔ) με 267 υπέρ, 27 λευκά.
• Ε Αντιπρόεδρος ο Γιάννης Αϊβατίδης (Χρυσή Αυγή) με 59 υπέρ, 186 λευκά, 49 άκυρα. Ο Γ. Αϊβατίδης δεν εξελέγη. Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής ο Ηλίας Κασιδιάρης είπε ότι θα κατατεθεί ένσταση.
• ΣΤ Αντιπρόεδρος ο Δημήτρης Κρεμαστινός (ΠΑΣΟΚ) με 245 υπέρ, 20 λευκά, 5 άκυρα.
• Ζ Αντιπρόεδρος ο Γιώργος Λαμπρούλης (ΚΚΕ) με 229 υπέρ, 6 λευκά, 49 άκυρα.

Κοσμήτορες εξελέγησαν οι:

• Νάσος Αθανασίου (ΣΥΡΙΖΑ) 208 υπέρ, 66 λευκά, 7 άκυρα.
• Γιώργος Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ) 208 υπέρ, 66 λευκά, 7 άκυρα.
• Κώστας Κουκοδήμος (ΝΔ) 268 υπέρ, 20 λευκά, 2 άκυρα

Γραμματείς εξελέγησαν οι:

• Αναστασία Γκαρά (ΣΥΡΙΖΑ) 208 υπέρ, 66 λευκά, 2 άκυρα
• Μάριος Κάτσης (ΣΥΡΙΖΑ) 208 υπέρ, 66 λευκά, 2 άκυρα
• Γιάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ) 208 υπέρ, 66 λευκά, 2 άκυρα
• Γιώργος Ψυχογιός (ΣΥΡΙΖΑ) 208 υπέρ, 66 λευκά, 2 άκυρα
• Γιάννης Κεφαλογιάννης (ΝΔ) 228 υπέρ, 20 λευκά, 2 άκυρα
• Νίκος Κούζηλος (Χρυσή Αυγή) 27 υπέρ, 184 λευκά, 49 άκυρα. [Ο Ν. Κούζηλος δεν εκλέγεται]

Ποιος είναι ο νέος Πρόεδρος της Βουλής

O νέος πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα με καταγωγή από την Τεγέα Αρκαδίας. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Παπάζογλου και πατέρας τριών παιδιών.

Είναι απόφοιτος του Πειραματικού Σχολείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1957-1969) και απόφοιτος της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ (1970-1975). Εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας (1975-2010). Γνωρίζει τη γερμανική γλώσσα.

Διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ (Ιανουάριος-Αύγουστος 2015).

Ο Νίκος Βούτσης εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια της Αθήνας στις εκλογές Μαΐου και Ιουνίου 2012. Επανεξελέγη στις εκλογές του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2015.

Υπήρξε γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ (Ιούνιος 2012 – Δεκέμβριος 2014), μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ήταν υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος στην Περιφέρεια Αττικής με την παράταξη «Αττική Συνεργασία- Όχι στο Μνημόνιο» την περίοδο 2010-2012.

Συμμετείχε ενεργά στο μαζικό αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα ως στέλεχος των φοιτητικών επιτροπών αγώνα (ΦΕΑ) του ΕΜΠ. Ήταν αντιπρόεδρος στο πρώτο μεταδικτατορικό Κεντρικό Συμβούλιο της ΕΦΕΕ το 1975 που προέκυψε από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στο οποίο ήταν μέλος του προεδρείου.

Ο Νίκος Βούτσης διετέλεσε γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος σε δύο θητείες (1980-1985) και ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Εσωτερικού και της εννεαμελούς Γραμματείας μέχρι το 1986. Συμμετείχε στο ΚΚΕ Εσωτερικού Α-Α (1987-1991).

Προσχώρησε στον Συνασπισμό μετά τις εκλογές του 1993 και εξελέγη στην Πολιτική Γραμματεία. Υπεύθυνος Τύπου του ΣΥΝ την περίοδο 2000-2006. Μετά τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υποψήφιος βουλευτής του από το 2004 και είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής από το ιδρυτικό του συνέδριο μέχρι σήμερα.