Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της πλειοψηφίας αλλά και των πορισματικών απόψεων των κομμάτων της μειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής «για την διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος».

Ads

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για «Λίστα Πέτσα»: Η ακρίβεια σαρώνει κι εσείς χτίζετε το καθεστώς σας με δημόσιο χρήμα

Οι εισηγητές των κομμάτων

Από την πλευρά της κυβέρνησης η εισηγήτρια Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, ισχυρίστηκε πως οι καταθέσεις των μαρτύρων και τα στοιχεία που συνέλλεξε η Επιτροπή κατέδειξαν ότι «δεν έγινε καμία πολιτική παρέμβαση και κατά συνέπεια δεν υπήρξε οποιαδήποτε απόπειρα χειραγώγησης», ενώ απευθυνόμενοι στους βουλςευτές του ΣΥΡΙΖΑ διερωτήθηκε «Θα το αποδεχθείτε ή είστε διατεθειμένοι να ρίξετε λάσπη παντού για να ανακάμψετε πολιτικά;».

Ads

Για την αξιωματική αντιπολίτευση, εισηγητής ήταν ο βουλευτής Μάριος Κάτσης, ο οποίος έκανε λόγο για «ευθεία κυβερνητική παρέμβαση» σε σχέση με την κατάρτιση της καμπάνιας «Μένουμε Σπίτι», επισημαίνοντας την αποκάλυψη του τον ρόλο που διαδραμάτισε η διευθύντρια του πολιτικού γραφείου του Στέλιου Πέτσα, Ευαγγελία Γκόγκου. Τόνισε δε ότι αποτελεί «ρητή διάπραξη αδικήματος» από την συμπολίτευση η «απόκρυψη κρίσιμης σημασίας εγγράφων από την Επιτροπή».

Από την πλευρά του ΚΙΝΑΛ, ο Γιώργος Καμίνης υποστήριξε ότι υπήρχε αθέμιτη παρέμβαση κατά την επιλογή των Μέσων που συμμετείχαν στην καμπάνια, επικρίνοντας παράλληλα τη μη διαβίβαση κρίσιμων εγγράφων στην Εξεταστική. Ωστόσο, έκρινε ότι δεν αποδεικνύεται απόπειρα χειραγώγησης των ΜΜΕ, παίρνοντας αποστάσεις από την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Όσον αφορά το ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα ξεκαθάρισε πως «προέκυψαν πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης», χαρακτηρίζοντας το πόρισμα της ΝΔ «φούσκα».

Ο εισηγητής της Ελληνικής ΛύσηςΚώστας Μπούμπας, μίλησε για «Εξεταστική – εξπρές», η οποία δεν προχώρησε σε έρευνα εις βάθος.

Επίσης ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25Κλέωνας Γρηγοριάδης, συμπέρανε πως «η ΝΔ αυτοαθωώθηκε», ενώ εξήγησε ότι «Υπήρξε συγκάλυψη εξαρχής γι αυτό και αποχωρήσαμε».