Σε εξέλιξη βρίσκεται η ονομαστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή εξουσιοδότησης στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να διαπραγματευτούν την επίτευξη συμφωνίας – βάσει της ελληνικής πρότασης – με τους δανειστές. 

Ads

Από το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει «παρών», η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η βουλευτής Αγλαϊα Κυρίτση, ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης, ο βουλευτής Κώστας Λαπαβίτσας, ο βουλευτής Γ. Σταθάς, ο βουλευτής Κωνσταντίνος Λεουτσάκος, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης. 

«Απών» από το ΣΥΡΙΖΑ οι Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Αυλωνίτου και Γιάνης Βαρουφάκης. Οι Βαρουφάκης και Αυλωνίτου έστειλαν επιστολή λέγοντας ότι αν παρευρίσκονταν θα ψήφιζαν «ναι». 

«Όχι» είπαν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ιωάννα Γαϊτάνη και η βουλευτής Ψαρέας Ελένη. 

Διαβάστε:

Ενέκριναν τη διαδικασία του κατεπείγοντος οι επιτροπές

Ads

Νωρίτερα η Βουλή ενέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM)».

Η απόφαση ελήφθη από τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, τη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων, τη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης και τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου.

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Διαβάστε επίσης:

Τι είπαν οι εισηγητές των κομμάτων στις επιτροπές

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας συμφώνησε με το κατεπείγον και τόνισε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει «χώρο και χρόνο» για τη χώρα και έκανε λόγο «ένα είδος συμφωνίας που δεν ικανοποιεί καμία πλευρά, αλλά εκπληρώνει μια εκατέρωθεν ανάγκη». 

«Ζητάμε μια και μόνη ρητή αλλαγή στο κείμενο, τη ρητή δέσμευση ότι ο πρωθυπουργός δεν θα γυρίσει μετά την Κυριακή, χωρίς να φέρει συμφωνία, για την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και το ευρώ. Αυτή είναι η ρητή εντολή της αντιπολίτευσης» τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. 

«Για το Ποτάμι η απάντηση είναι εύκολη. Ψηφίζει «Ναι» καθαρά και ξάστερα και απαιτεί από τον πρωθυπουργό να φέρει σε πέρας τη διαπραγμάτευση» τόνισε ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας. 

«Η ιστορία επαναλαμβάνεται όχι ως φάρσα, αλλά ως τραγωδία. Φέρνετε μνημόνιο. Τι περιμένετε από το ΚΚΕ; Να συμφωνήσει;» τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης και ενημέρωσε ότι το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία. 

Ο εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρης Καμμένος δήλωσε ότι εγκρίνει το κατεπείγον. Χαρακτήρισε την σημερινή ημέρα την κρισιμότερη στιγμή στη Μεταπολίτευση και τόνισε ότι «είναι κατεπείγον να σωθεί η χώρα και την επόμενη μέρα να είναι όρθια η πατρίδα και οι Έλληνες».

«Έφθασε η ώρα της αλήθειας και πρέπει όλοι να μιλήσουνε με ευθύνη. Περισσότερη σημασία έχει η ουσία της συζήτησης και δευτερευόντως η διαδικασία» υποστήριξε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος.