Για ουσιαστική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης τονίζοντας πως βρισκόμαστε πολύ κόντα σε συμφωνία. 

Ads

Όπως είπε η συνεδρίαση έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ξεκαθάρισε ότι είναι ανεξάρτητη και δεν αναμένει αποφάσεις του Eurogroup. Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος υποστήριξε ότι είναι ζήτημα του Πρωθυπουργού, ωστόσο, «δεν είναι σενάριο που εξετάζεται».

Για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης τόνισε πως πρόκειται για «ένα φλέγον ζήτημα και είναι γνωστό». «Ο λόγος που δεν αναφέρθηκε στη δήλωση είναι γιατί δεν θεωρήθηκε ότι πρέπει να γίνει αναφορά. Από την άποψη του χρονοδιαγράμματος μιλάμε για τις επόμενες εβδομάδες».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε πως έχει επιτευχθεί πρόοδος και ουσιαστική και διαδικαστική. Σημείωσε πως η πρόοδος καταγράφεται στις ιδιωτικοποιήσεις, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και το ΦΠΑ. Όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση «έχει συμβιβαστεί σε μεγάλο βαθμό αλλά δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει στις βασικές αρχές, που είναι ο τερματισμός του κύκλου της ύφεσης και του αποπληθωρισμού». 

Ads

Ως βασικό ζήτημα της διαπραγμάτευσης επισήμανε το συνταξιοδοτικό τονίζοντας πως «κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να είναι βιώσιμο με τόση υψηλή ανεργία και ανασφάλιστη εργασία». «Χρειάζεται μία ενίσχυση της ανάπτυξης και των ασφαλιστικών ταμείων. Εξορθολογισμός των ασφαλιστικών ταμείων, μείωση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Όλες οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν στο πλαίσιο της οικονομικής ανάπτυξης. Το να κόβεις τις συντάξεις δεν αποτελεί μεταρρύθμιση» ανέφερε, σημειώνοντας ωστόσο πως οι διαφορές έχουν περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό.

«Στα εργασιακά έχουμε μία συγκεκριμένη άποψη και δεν είναι απόλυτα συμβατή με αυτή των θεσμών και είναι ζήτημα διατύπωσης και όχι ιδεολογίας. Το βασικό ερώτημα που τίθεται σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση είναι αν οι αλλαγές που θα εφαρμόσουμε θα οδηγήσουν στο τέλος της ύφεσης; Αυτό το πακέτο αλλαγών θα γίνει αποδεκτό από ένα λαό που βλέπει συνεχώς μειώσεις; Αν μπορούμε να απαντήσουμε σε αυτές τις δύο ερωτήσεις ικανοποιητικά τότε θα έχουμε βρεί σύγκλιση και συμφωνία», πρόσθεσε.