Αντεγκλήσεις σε υψηλούς τόνους αλλά και έντονες διαφωνίες ως προς την κατάρτιση της λίστας των μαρτύρων που θα εξεταστούν από τη Βουλή σημειώθηκαν κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής για τα Μνημόνια.

Ads

Η συνεδρίαση στιγματίστηκε από την επίθεση που εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη με κατηγορίες περί «γενιτσαρισμού» καθώς η κ. Κασιμάτη υπήρξε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, από το οποίο αποχώρησε μετά την ψήφιση του πρώτου μνημονίου.

Ο κ. Λοβέρδος «μετέφερε» μάλιστα και στο Twitter την επίθεσή του, γράφοντας πως η Ν. Κασιμάτη θέλει να «αποκεφαλίσει» τον Γ. Παπανδρέου, του οποίου κάποτε ήταν «φανατική υποστηρίκτρια».

Η κ. Κασιμάτη απάντησε στον κ. Λοβέρδο λέγοντας πως «όσοι με ψήφισαν γνωρίζουν πού ήμουν και πότε αποχώρησα, ενώ άλλοι έμειναν με την κατάρρευση του ψευδώνυμου ΠΑΣΟΚ», ενώ πρόσθεσε πως για τον κ. Λοβέρδο «το ΠΑΣΟΚ ήταν επάγγελμα: πρώτα έγινε γενικός γραμματέας και μετά μέλος του κόμματος».

Ads

Κατά τα λοιπά, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ ζήτησαν η Εξεταστική Επιτροπή να εξετάσει όλους τους υπουργούς Οικονομικών από την προσφυγή στα Μνημόνια μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάνη Βαρουφάκη. Παράλληλα, Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι ζήτησαν στα έγγραφα της Εξεταστικής Επιτροπής να συμπεριληφθεί κι η τρέχουσα συμφωνία της 20ης Φλεβάρη.

Επιχειρηματολογώντας για το αίτημά του να κληθεί ο Γ. Βαρουφάκης στην Εξεταστική Επιτροπή, ο εισηγητής της Ν.Δ., Χρ. Σταϊκούρας, υποστήριξε ότι ο υπουργός Οικονομικών υπήρξε σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου, ενώ υπέγραψε την τρίτη και δυσμενέστερη, όπως ισχυρίστηκε, τροποποίηση της δεύτερης δανειακής σύμβασης. Επίσης ο εισηγητής της Ν.Δ. αναφέρθηκε στην εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Κασιμάτη, η οποία υπογράμμισε ότι το μνημονιακό πρόγραμμα έχει «αποτύχει απολύτως», αντιπαραβάλλοντας την υποτιθέμενη αναγνώριση από τον υπουργό Οικονομικών των δημοσιονομικών επιτευγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το ΚΚΕ ζήτησε να κληθούν όλοι οι υπουργοί Οικονομικών, οι γενικοί γραμματείας του υπουργείου Οικονομικών, καθώς κι οι επικεφαλής του ΙΟΒΕ μέχρι σήμερα. Το Ποτάμι ζήτησε να μην κληθούν πολιτικά πρόσωπα, αντιπροτείνοντας καθηγητές κι ειδικούς σε οικονομικά κι άλλα ζητήματα που συνδέονται με την χρεοκοπία της χώρας, εκτιμώντας ως πιο σημαντική την απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν βγαίνουμε από το μνημόνιο κι όχι στο γιατί οδηγηθήκαμε σε αυτό.

Στην λίστα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κι άλλων κομμάτων, περιλαμβάνονται όλοι όσοι διατέλεσαν επικεφαλής σε οργανισμούς και θεσμούς με σημαντικό ρόλο στην μνημονιακή περίοδο, όπως το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, η Τράπεζα της Ελλάδας, η ΕΛΣΤΑΤ, οι συμμετέχοντες στα οικονομικά επιτελεία των μνημονιακών κυβερνήσεων κι οι επικεφαλής οργανισμών με λόγο στην οικονομική πολιτική, καθώς κι οι εκπρόσωποι της Ελλάδας σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και εκπρόσωποι κοινωνικών και παραγωγικών φορέων.

Από τους μάρτυρες από το εξωτερικό τα περισσότερα κόμματα ζήτησαν την κλήση όλων των βασικών στελεχών των διεθνών οργανισμών που αποτέλεσαν την τρόικα, αλλά και των συμμετεχόντων στην αντιπροσωπεία της τρόικα στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα «Αυγή»