Την προσήλωση της κυβέρνηση στο στόχο να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς επισήμανε για ακόμη μία φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισημαίνοντας ότι «σενάρια για δημοψήφισμα για εκλογές δεν υπάρχουν στο τραπέζι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση φοβάται να τα χρησιμοποιήσει».

Ads

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ως βασικό πλάνο και ως μόνο πλάνο αυτή τη στιγμή να υπάρξει μια συμφωνία. Αυτή η κυβέρνηση έχει μια νωπή, λαϊκή εντολή, η οποία μας υπαγορεύσει να διαπραγματευτούμε μια συμφωνία, να μη δεχτούμε και άλλα μέτρα λιτότητας», υπογράμμισε ο κ. Σακελλαρίδης

Και πρόσθεσε: «Επομένως σενάρια για δημοψήφισμα για εκλογές δεν υπάρχουν στο τραπέζι, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η κυβέρνηση φοβάται να τα χρησιμοποιήσει».

Για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις: Ο οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ είχε γράψει στο blog του ΔΝΤ πως θα πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του χρέους και να ληφθούν διαρθρωτικά μέτρα για την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επιθυμούν την αναδιάρθρωση του χρέους και για να υπάρξει συγκερασμός αυτών των απόψεων, φτάνουν στην ουσία σε μια πρόταση με πλήρως αρνητικά στοιχεία, δηλαδή τη λήψη νέων μέτρων. 

Η κυβέρνηση δεν είναι αφελής. Εμείς αυτό που απαντάμε είναι ότι μέτρα που μειώνουν συντάξεις και προσθέτουν τον ΦΠΑ ή μέτρα που εντείνουν το φαύλο κύκλο της λιτότητας δεν υφίστανται. Είναι, όμως, αφέλεια να πιστεύουν κάποιοι, ιδίως στο εσωτερικό της χώρας, ότι εμείς θα επαναλάβουμε τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. […] Σίγουρα υπάρχουν πολλές πολιτικές εκτιμήσεις τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα. Εκτίμηση δική μας είναι ότι υπάρχουν στην Ε.Ε. φωνές που δεν επιθυμούν τον Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία της χώρας.

Ads

Οι αντιδράσεις των διαπραγματευτών από πλευράς θεσμών δεν προκαλούν εντύπωση. Από τη στιγμή που προσέρχεσαι σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης με εντιμότητα, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν να πει ότι η κυβέρνηση δεν είχε διάθεση να προχωρήσει σε μια συμφωνία.

Για το μέλλον των διαπραγματεύσεων και τα περιθώρια: Έχουμε εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σχετικά με την υποβολή αντιπροτάσεων προς τους εταίρους. Όλες οι πλευρές έχουν συμφέρον να προχωρήσουμε παρακάτω στη διαπραγμάτευση. Δεν θέλω να πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος θεσμός ή κάποια ηγεσία της Ε.Ε. που να θέλει να προκαλέσει πολιτική κρίση στην Ελλάδα. Αυτά δεν συμβαίνουν στην ευρωπαϊκή δημοκρατία και είναι άσχετα με τον δημοκρατικό πολιτισμό.

Για τελεσίγραφα και plan B: Deadline δεν υπάρχει. Εμείς δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα και δεν βάζουμε τελεσίγραφα σε κανέναν.  Θα πρυτανεύσουν οι φωνές που λένε πως η Ελλάδα θα πρέπει να μπορέσει να αναπνεύσει. Εμείς αναζητούμε μια έντιμη συμφωνία και κανείς δεν μπορεί να προσάψει στην κυβέρνηση ότι δεν προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το σκεπτικό αυτό, επιδεικνύοντας λογική και αποφασιστικότητα.

Για τα ισοδύναμα μέτρα: Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε για το 2015 και το 2016 κάλυψη του δημοσιονομικού κενού. Προτείναμε για το 2016 μέτρα 1,9% επί του ΑΕΠ ακόμη και με διοικητικά ισοδύναμα μέτρα. Η ρύθμιση των 100 δόσεων δεν έγινε αποδεκτή από τους θεσμούς, τη στιγμή που ήδη έχει αποφέρει τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ. Προτείναμε μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.

Για τις αμυντικές δαπάνες: Πράγματι υπήρχε πρόταση για περικοπή των αμυντικών δαπανών, αλλά οι θεσμοί διαφώνησαν.

Για την επίσκεψη Θεοδωράκη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Όποιος αρχηγός κόμματος ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό για ενημέρωση σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο πρωθυπουργός θα ανταποκριθεί άμεσα θετικά.

Για το ταξίδι Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη: Δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη Μόσχα.