Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του στην Αθήνα.

Ads

Η επισκεψη του στην Αθήνα σηματοδοτεί ότι η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια, αλλά και πράξεις ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Φρανσουά Ολάντ στον Αλέξη Τσίπρα. Του είπε επίσης ότι αναγνωρίζει τις δυσκολίες που περνάει ο ελληνικός λαός.

Κατά τη σύντομη συνάντηση που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για την Ελλάδα η επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα. «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και σε ένα μεγάλο δίλημμα. Πρέπει να επιστρέψει στις ιδρυτικές της αρχές. Πρέπει όλες οι δυνάμεις είτε σε κυβερνητικό επίπεδο είτε σε επίπεδο κινημάτων πρέπει να δώσουν ένα κοινό αγώνα. Η παρουσία σας εδώ σηματοδοτεί ότι πρέπει να προστατευθεί η Δημοκρατία στην Ευρώπη», είπε απευθυνόμενος στον Φρανσουά Ολάντ.

«Γνωρίζω τι υπέστη ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια με την κρίση και χρειαζόταν θάρρος για να επανέλθει η κυβέρνηση στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να συζητήσει για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Η Γαλλία ήταν στο πλευρό της Ελλάδας, καθώς μοιραζόμαστε κοινές αξίες και μετά από αυτή την κρίσιμη φάση που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου η Γαλλία συνεχίζει να είναι δίπλα στην Ελλάδα για να τη στηρίζει», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.
«Η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να την στηρίξει στις μεταρρυθμίσεις της», είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ads

Στη συνέχεια ο Γάλλος Πρόεδρος δεσμεύτηκε να στηρίξει την Ελλάδα στο προσφυγικό καθώς όπως είπε είναι θέμα ανθρωπιάς και δεν είναι μόνο θέμα της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης. Αναφερόμενος στο γεγονός ότι έφτασε στην Ελλάδα με Γάλλους επιχειρηματίες, είπε ότι η αλληλλεγγύη δεν είναι μόνο λόγια αλλά και πράξεις κι ότι πρέπει να στηρίξουμε την ανάπτυξη.Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο ένα κοινό νόμισμα, αλλά είναι αλληλλεγγύη και Δημοκρατία, και αυτή την Ευρώπη των αξιών είναι που η Γαλλία θέλει να προωθήσει.

Οι κ. Τσίπρας και Ολάντ υπέγραψαν κοινή διακήρυξη για την επέκταση της ελληνογαλλικής συνεργασίας σε διάφορους τομείς και εν συνεχεία θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στη συνέχεια η ομιλία που θα απευθύνει ο πρόεδρος της Γαλλίας στο ελληνικό Κοινοβούλιο.