Ολοκληρώθηκε στις 12 το βράδυ το debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαϊου.

Ads

Ήταν το πρώτο debate μετά από σχεδόν οκτώ χρόνια, καθώς δεν είχε πραγματοποιηθεί κατά την προεκλογική περίοδο του 2019.

Οι πολιτικοί αρχηγοί απάντησαν στις ερωτήσεις που τους έθεσαν έξι δημοσιογράφοι επί πέντε συγκεκριμένων πολιτικών ενοτήτων.

Οι θεματικές ενότητες ήταν οι εξής:

  1. Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση,
  2. Εξωτερική πολιτική και Άμυνα,
  3. Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια,
  4. Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος
  5. Περιβάλλον και Ενέργεια.
  6. Νέα Γενιά

Υπήρξε και έβδομος γύρος, στον οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί θα μπορούν να προβούν στην καταληκτική τους τοποθέτηση, για όποιο θέμα εκείνοι επιθυμούν.

Ads

Διαβάστε επίσης:

Το debate πραγματοποιείται στα στούντιο της ΕΡΤ, ενώ συντονιστής του είναι ο Γιώργος Κουβαράς. Σε ότι αφορά τους δημοσιογράφους που συμμετέχουν στην τηλεμαχία, τον Alpha εκπροσωπεί ο Αντώνης Σρόιτερ, τον ΑΝΤ1 ο Γιώργος Παπαδάκης, το Mega η Ράνια Τζίμα, το Open ο Παναγιώτης Στάθης, τον ΣΚΑΪ η Σία Κοσιώνη και το Star η Μάρα Ζαχαρέα.

Το debate σε ζωντανή μετάδοση

Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ενότητα «Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση»

Στην πρώτη ερώτηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση για το φλέγον ζήτημα της ακρίβειας, με τον πρωθυπουργό να εμφανίζεται αρνητικός στην μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Άφησε πάντως ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθει το market pass και για το δεύτερο εξάμηνο του 2023, εφόσον η ΝΔ επικρατήσει στις εκλογές. Εξέφρασε πάντως την εκτίμηση πως «οι τιμές των τροφίμων θα βαίνουν μειούμενες» το επόμενο διάστημα.

Από την μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως το «το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό και κοστολογημένο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «το μέσο νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει το μήνα». «Το πρόγραμμά μας θα κοστίσει σε αυτούς που βγάζουν υπερκέρδη, αλλά θα ωφελήσει τη κοινωνική πλειοψηφία» τόνισε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Απαντώντας σε ερώτηση για του Παναγιώτη Στάθη ο Νίκος Ανδρουλάκης υπογράμμισε πως «πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή, τη στιγμή που όλα αυτά τα δάνεια είναι στα funds. Όπως το 2010 να προστατευτεί η πρώτη κατοικία». «Στόχος μας είναι να υπάρχει σταθερότητα με προοπτική, όχι με παρακμή. Κανένα σπίτι να μην είναι στα funds και να εκβιάζεται από δανειολήπτες, να έχεις φτιάξει ένα παρακράτος υποκλοπών…» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Από την δική του πλευρά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «ανεφάρμοστα δεν είναι όσα προτείνει το ΚΚΕ γιατί αυτά εξυπηρετούν τις ανάγκες του λαού». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, δεν ψηφίστηκαν (σσ οι προτάσεις του ΚΚΕ) όμως για τον κατώτατο μισθό ή για τις συλλογικές συμβάσεις».

Απαντώντας στην δική του πρώτη ερώτηση στην ενότητα της Οικονομίας ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε πως «κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B, σε σχέση με το νόμισμα»

«Περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί που θα βρουν τα λεφτά για την παροχολογία. Εμείς λέμε 15% φόρο οριζόντιο σε όλες τις επιχειρήσεις» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Για το σχέδιο «Δήμητρα» κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρινίζοντας ότι «ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών. στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ». Ο γενικός γραμματέας του ΜέΡΑ25 σημείωσε πως «το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες».

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Εξωτερική Πολιτική και Άμυνα»

Περνώντας στην ενότητα της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι «η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφερόμενος στα εξοπλιστικά πρόσθεσε πως «δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία» σημείωσε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος ανέφερε παράλληλα ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα τιμήσει τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στον τομέα της Άμυνας αλλά θα διεκδικήσει και βελτίωσή τους προκειμένου να συμμετάσχει και η ελληνική αμυντική βιομηχανία».

Απαντώντας στον Αντώνη Σρόιτερ για το γεγονός πως δεν έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό και κατά πόσο κάτι τέτοιο θα ισχύσει με ξένους ηγέτες, ο Νίκος Ανδρουλάκης παρατήρησε αρχικά πως η ερώτηση που κατέθεσε ο δημοσιογράφος δεν έχει σχέση με την εξωτερική πολιτική. Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επανέλαβε πως «ουδέποτε έχω δεχτεί πρόταση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για συνάντηση». Όσον αφορά την εξωτερική πολιτική, τόνισε ότι «για μένα το θέμα είναι τι κάνουμε για την Τουρκία. Τι κάνει η Ελλάδα. Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθεί σε τρεις άξονες: πρώτον, ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική, δεύτερον, τα ελληνικά σύνορα δεν είναι μόνο ελληνοτουρκικά, είναι ευρωτουρκικά και τρίτον, στα εξοπλιστικά προγράμματα να συμμετέχει και η εγχώρια βιομηχανία.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ρωτήθηκε για τον λόγο που το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή τις συμφωνίες για τα εξοπλιστικά, με το ίδιο να απαντά: «Οι εξοπλισμοί που έγιναν με Γαλλία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία υπηρετούν τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ που ασκεί επιθετικές ενέργειες σε άλλους λαούς και εμπλέκει την χώρα και την κάνει πιθανό στόχο αντιποίνων, όπως στον πόλεμο με την Ουκρανία, που έχει εξελιχθεί σε πόλεμο ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Δεν υπηρετούν ανάγκες προστασίας του εναέριου χώρου, του θαλάσσιου χώρου της Ελλάδας. Όλες αυτές οι συμφωνίες οδηγούν σε επιθετικές ενέργειες και η κατάσταση οξύνεται όλο και περισσότερο».

«Το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες», τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης συνέχισε λέγοντας πως «δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι».

Ο δε Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την άποψη πως «η κατάργηση της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων». Πρόσθεσε ότι «η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε».

«Προφανώς και θα τείνω χείρα φιλίας, όμως δεν έχω αυταπάτες. Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων του τουρκικών κομμάτων» υποστήριξε από τη μεριά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σε ερώτηση για τον νικητή των τουρκικών εκλογών ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα σεβαστούμε την κρίση του τουρκικού λαού και είμαι διατεθειμένος να συνομιλήσω με όποιον επιλέξει. Ο τουρκικός αναθεωρητισμός έτσι όπως εκφράστηκε από το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας είναι βαθιά συστημικά καταγεγραμμένος στο dna όλων των τουρκικών κομμάτων. Είμαι πάντα έτοιμος να συζητήσω για τη μία διαφορά έχουμε, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Η πολιτική της ισχυρής αποτροπής , των ισχυρών συμμαχιών πρέπει να συνεχιστεί».

Οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών στην ενότητα «Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια»

Απαντώντας σε ερώτηση για το ζήτημα των υποκλοπών ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε πως «η υπόθεση έχει ταλανίσει το πολιτικό σύστημα. Με το πόρισμα της PEGA η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο σε θέματα που αφορούν τους θεσμούς της χώρας».

«Εγώ εμπιστεύομαι την ελληνική δικαιοσύνη αλλά δεν εμπιστεύομαι το πολιτικό σύστημα. Είναι αδιανόητο να έχεις στο στενό σου περιβάλλον ανθρώπους που στήνουν ένα τέτοιο παρακράτος», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. «Χρειάζεται εκσυγχρονισμός και μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα μας οδηγήσουν σε μια ευρωπαϊκή κανονικότητα» συνέχισε ο ίδιος και κατέληξε:
 «Είναι απαράδεκτο να μπαίνει η χώρα σε μια κρίση θεσμών, που σύμφωνα με το πόρισμα της PEGA, είμαστε στον δρόμο για την Ουγγαρία, αν δεν θωρακίσουμε τώρα τους θεσμούς».

Για διαστρέβλωση των θέσεων του ΚΚΕ έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέροντας: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Είπαμε πως έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε πως «αυτά έχουν να κάνουν με το Ταμείο Ανάκαμψης και τα προαπαιτούμενά του, έχουν να κάνουν με την ενεργειακή πολιτική της χώρας και την ονομαζόμενη πράσινη μετάβαση, έχουν να κάνουν με τις επιλογές των διεθνών συμμάχων που κατά την άποψή μας είτε είναι ΝΑΤΟ είτε ΕΕ βάζουν εμπόδια στην ανάπτυξη της χώρας, του ελληνικού λαού υπέρ των συμφερόντων του και σε αυτή την κατεύθυνση και με βάση αυτά τα προγράμματα έχουμε πει ότι δεν δίνουμε ανοχή, στήριξη σε μια τέτοια κυβέρνηση. Εμείς έχουμε ένα πρόγραμμα όταν ο ελληνικός λαός μας δώσει και την πλειοψηφία και βρεθεί μαζί μας σε αυτή τη διακυβέρνηση, ο ίδιος ο λαός αποφασισμένος, μπορούμε να το υλοποιήσουμε»

Απαντώντας σε ερώτηση για την στάση που τήρησε στο ζήτημα του της απαγόρευσης καθόδου του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές ο Κυριάκος Βελόπουλος ισχυρίστηκε πως «δεν μπορεί η πολιτική εξουσία σε οποιονδήποτε και να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει». Επιπλέον, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης σημειώσε πως «είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο».

Άφησε αιχμές κατά της ΝΔ λέγοντας πως «συνεργασία με ένα κόμμα που συζητά θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ».

Από τη μεριά του, ο Γιάνης Βαρουφάκης επεσήμανε πως «το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών». Καταφέρθηκε κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη κατηγορώντας τον πως «δείλιασε να κάνει Εξεταστική για το 2015».

Απαντήσεις κλήθηκε να δώσει για το σκάνδαλο των υποκλοπών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον ίδιο να αρκείται να πει αρχικά πως «ήταν κάτι που δεν έπρεπε να γίνει».

Συνεχίζοντας και αναφερόμενος στο κατά πόσο είχε σκέψεις για παραίτηση με επίκεντρο το εν λόγω σκάνδαλο ο ίδιος είπε: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ αλλά ανέλαβα με θάρρος τις ευθύνες μου. Όταν πληροφορήθηκα την υπόθεση των υποκλοπών οι άμεσοι προϊστάμενοι όντως έφυγαν από τις θέσεις τους και ανέλαβα απέναντι στον ελληνικό λαό δύο πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις.

Η πρώτη είναι ότι πρέπει να υπάρξει άμεση διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής από τη Δικαιοσύνη. Χάρηκα που άκουσα τον κ. Ανδρουλάκη να λέει ότι εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη. Είναι σημαντικό αυτό γιατί όντως πρέπει να μάθουμε αν όντως υπήρχαν ποινικές ευθύνες σε αυτή την υπόθεση. Και ανέλαβα επίσης να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες ρυθμιστικού χαρακτήρα που επέτρεψαν στην ΕΥΠ να παρακολουθήσει ανθρώπους χωρίς τα αυξημένα φίλτρα που η ιδιότητά τους απαιτούσε».

Σε υψηλούς τόνους αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών και ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να λέει -αναφερόμενος στους κυρίους Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη:  «Αισθάνομαι άβολα, καθώς κάθομαι ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του μεγαλύτερου σκανδάλου αυτού του τόπου» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Σε υψηλούς τόνους σημείωσε επίσης. «Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα» διερωτήθηκε για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. «Υπήρξε εθνικός λόγος για την παρακολούθηση;» πρόσθεσε.

«Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στην συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως αποτελεί «προοπτική ανάσας με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύω ότι υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά περιμένω να δω και μετά τις εκλογές». Και πρόσθεσε πως είναι «απολύτως φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός ακόμα και ανάμεσα σε κόμματα που έχουν συγκλίσεις. Δεν έχει νόημα να κάνω κριτική στην στάση των κομμάτων. Αυτός που θα είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ερώτηση για την πρόταση Ανδρουλάκη για άλλο πρωθυπουργό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο».

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος»

«Δεν δέχομαι υποχρεωτικότητα για το εμβόλιο, δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την αντίθεση του κόμματός του στο ζήτημα είπε: «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με το θέμα».

«Είμαι χριστιανός ορθόδοξος», είπε ενώ απαντώντας αν τις πολιτικές του θέσεις τις υπαγορεύει ο Αρχιεπίσκοπος έσπευσε να δείξε φωτογραφίες από σχολικό βιβλίο με «γκέισα Παναγία». «Αυτό δεν είναι ξενοφοβία;», είπε.

Από τη μεριά του, ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως «η κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης δεν λύνει τα προβλήματα». Ο ίδιος επανέλαβε πως «καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση δεν πρόκειται να στηρίξει το ΚΚΕ . Η συνολική πολιτική της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτό που προτείνει το ΚΚΕ».

Από τη μεριά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης επανήλθε στο θέμα των υποκλοπών τονίζοντας πως «ως ευρωβουλευτής έχω ασχοληθεί με τα εθνικά θέματα. Ότι δεν αποτελώ κίνδυνο για τη δημοκρατία το έχει καταλάβει κάθε Έλληνας πολίτης, αλλά αποτελώ κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, γι’ αυτό παρακολουθήθηκα».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε σκληρή μάχη με τους δανειστές και έκανε ό,τι μπορούσε για να τιμήσει την λαϊκή εντολή που πήρε, διότι παρέλαβε άδεια ταμεία. Καταφέραμε εκεί που τρεις κυβερνήσεις απέτυχαν, βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια και φέραμε κέρδος» υπογράμμισε ο ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην ερώτηση αυτής της ενότητας και πρόσθεσε: «Φέραμε την 13η σύνταξη και ο κ. Μητσοτάκης την κατήργησε» τόνισε λέγοντας πως «έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

Ερωτηθείς για το ζήτημα της αναρρωτικής άδειας που δόθηκε στον επιθεωρητή του ΟΣΕ από γιατρό, πρώην υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ – υπόθεση που ήρθε στο φως μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «Όποιος κινείται εις βάρος του δημόσιου συμφέροντος, δεν μπορεί να είναι στο κόμμα μας».

«Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική» σημείωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης και αναφερόμενος η συζήτηση για αναθεώρηση του άρθρου 16 «Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημοσίων».

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «το νέο εθνικό σύστημα υγείας που οραματίζομαι είναι προτεραιότητά μου».

«Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι απαντήσεις στην ενότητα «Περιβάλλον και Ενέργεια»

«Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μη διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επίκαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη» είπε αρχικά τοποθετούμενος σε αυτή την ενότητα ο Αλέξης Τσίπρας. Απαντώντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του Έλληνα πολίτη και καταναλωτή. Εμείς θα βρούμε τα λεφτά γιατί θα σταματήσει ο μηχανισμός αναδιανομής του εισοδήματος και θα πάρει ανάσα ο πολίτης γιατί θα πέσουν οι τιμές».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μάλιστα πας «το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους».

«Οι επιδοτήσεις δεν πηγαίνουν στην τσέπη του καταναλωτή’ πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «Θα πάρει ανάσα ο πολίτης με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ» «Έχουμε υπέρβαση εσόδων από το ΦΠΑ 4,5 δισ. Ευρώ» επεσήμανε.

«Επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ δεν αύξησε ούτε ένα ευρώ τους λογαριασμούς. Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ λίγο πριν την κρίση. Η ΔΕΗ θα ξαναπεράσει σε δημόσιο έλεγχο» ανέφερε.

«Η Ελλάδα θα γίνει πετρελαιοπαραγωγός χώρα με την «Ελληνική Λύση». Εμείς θα παράγουμε το πετρέλαιο και εμείς θα το κάνουμε εξαγωγή. Δεν λέμε όχι στη γεωθερμία, ούτε στα υδροηλεκτρικά άλλο η ανεμογεννήτρια που είναι τοξική και άλλο αυτό» σημείωσε από τη μεριά του ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Από τη μεριά του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είμαι υπερήφανος παρότι πρωθυπουργός μιας φιλελεύθερης χώρας όταν χρειάστηκε να κάνουμε σημαντική κρατική παρέμβαση την κάναμε και κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε θέσεις εργασίας, προστατέψαμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά από υπερβολικές αυξήσεις. Από δω και στο εξής τα πράγματα αλλάζουν, η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, αυτό το γνωρίζουν όλοι και ο κύριος Τσίπρας.

Άρα η ακριβής κοστολόγηση των προγραμμάτων έχει τεράστια σημασία για την επόμενη μέρα και την επενδυτική βαθμίδα. Μόνο τα δύο εμβληματικά μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, δηλ. μείωση του ΦΠΑ και μείωση του φόρου κατανάλωσης μόνο αυτά στοιχίζουν κοντά στα 4 δισ. ετησίως. Να μας πει ο κύριος Τσίπρας από πού θα βρει τα χρήματα εφόσον σκοπεύει να τα εφαρμόσει».