Ο αντισεισμικός έλεγχος των σχολείων σταμάτησε και χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα μέσα σε κτίρια που δεν έχουν ελεγχθεί. Λόγω μνημονίου, κόπηκε το 60% του σημαντικότερου προγράμματος προσεισμικής προστασίας που εφαρμόστηκε ποτέ στην χώρα, από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων, με συνέπεια την αναστολή των ελέγχων των συνεργείων από τον Μάρτιο του 2010, ενώ δεν έχουν εκταμιευτεί και 2,5 εκατ. ευρώ για τη δεύτερη φάση των ελέγχων των κτιρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους.

Ads

Περισσότερα από 5.500 σχολεία που χτίστηκαν πριν από μισό αιώνα, χωρίς αντισεισμικό κανονισμό, μπήκαν στο «μικροσκόπιο» του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Πέντε Πολυτεχνεία της χώρας και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, υπό την εποπτεία του ΟΣΚ, όργωσαν για 4,5 χρόνια τα σχολεία, συμμετέχοντας στο μεγαλύτερο πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών μονάδων που εφαρμόζεται σε μια χώρα που κατατάσσεται στην 1η θέση σεισμικής επικινδυνότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στα περισσότερα είχαν καταγραφεί προβλήματα στην τοιχοποιία (ρωγμές), έγιναν υποδείξεις για ενίσχυση του φέροντος οργανισμού, ενώ τα ελάχιστα που παρουσίαζαν προβλήματα στατικότητας, έπαψαν να λειτουργούν.

Τώρα όμως, ο ΟΣΚ σηκώνει τα χέρια ψηλά, καθώς χωρίς τα 2,5 εκατ. ευρώ, που έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί ύστερα από απόφαση των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών για την έναρξη της δεύτερης φάσης ελέγχων, δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι η στάση πληρωμών και η παύση έργων στη χώρα μας, που συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σεισμογενείς περιοχές της Μεσογείου.

Αυτήν τη στιγμή, χιλιάδες παιδιά κάνουν μάθημα σε σχολικές αίθουσες που στην πλειονότητά τους είναι ανέλεγκτες, χτισμένες με παλαιούς αντισεισμικούς κανονισμούς και ως εκ τούτου επικίνδυνες.

Ads

Ύστερα από τον σεισμό του 1999 ξεκίνησε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα αντισεισμικού ελέγχου των σχολικών κτιρίων που βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι και το 2009. Σήμερα η έλλειψη κονδυλίων όχι απλά έχει επιβραδύνει τους ελέγχους αλλά πλέον τείνει να καταστρέψει εντελώς αυτό το ζωτικής σημασίας πρόγραμμα.

Τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, παραδόθηκε στις αρμόδιες νομαρχίες η έκθεση για την πρώτη φάση του πρωτοβάθμιου ελέγχου, που πραγματοποιήθηκε σε περίπου 6.000 σχολεία, χτισμένα έως και το 1959. Από τα συνολικά 14.500 σχολεία ανά τη χώρα, όμως, ελέχθησαν μόνο τα 6.000. Κι ενώ λίγους μήνες μετά θα ξεκινούσε το πιλοτικό πρόγραμμα ελέγχων σε σχολικά κτίρια που χτίστηκαν μεταξύ 1959-1985, το μπλοκάρισμα των χρημάτων σταμάτησε τον αντισεισμικό έλεγχο.

Την τριετία 2007-2009 ολοκληρώθηκαν επτά εργολαβίες για στατική ενίσχυση και αναβάθμιση 13 σχολείων. Το 2010 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης σε 4 σχολεία: 2ο Γυμνάσιο Χανίων και 2ο Λύκειο Χανίων, 2ο Γυμνάσιο Πρέβεζας, 3ο Γυμνάσιο Πρέβεζας και 5ο Εσπερινό Γυμνάσιο – Λύκειο Αθήνας ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την ενίσχυση των κτιρίων πέντε σχολείων: του 27ου Γυμνασίου, του 51ου Λυκείου Αθηνών, του 2ου TEE Κιλκίς και του 3ου και του 6ου Γυμνασίου Χαλκίδας.

Η εφημερίδα «Εθνος» κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση των σχολικών κτιρίων, τα οποία στεγάζουν το 3ο και το 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας. Παρότι μετά τον σεισμό του 1981 τα κτίρια είχαν μερικώς επισκευαστεί, επανεμφάνισαν ρωγμές. Οι τεχνικές υπηρεσίες του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, ύστερα από αίτημα της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ευβοίας, διενήργησαν αυτοψία, στην οποία διαπιστώθηκε ότι είναι ακατάλληλα και εξαιρετικά επικίνδυνα. Ο ΟΣΚ ζήτησε την άμεση διακοπή της χρήσης των κτιρίων για να προχωρήσουν έργα στατικής αναβάθμισης. Τα σχολεία αναμένεται να παραδοθούν στους μαθητές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Εκπαιδευτικής Έρευνας, το 30,2% των ελληνικών σχολείων μετρά περισσότερα από 51 χρόνια ζωής, και εξαιτίας του γεγονότος ότι την περίοδο που χτίστηκαν δεν υπήρχε αντισεισμικός κανονισμός, πολλά από αυτά είναι επικίνδυνα για μαθητές. Το 10% των σχολείων σήμερα (1.552 μονάδες) έχει χτιστεί πριν από 41 με 50 χρόνια, το 15,1% πριν από 40 χρόνια, το 21,3% πριν από 30 και μόνο το 20,9% χτίστηκε την τελευταία 20ετία.

Σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Αντισεισμικής Ενίσχυσης Υφισταμένων Κτιρίων, 3 στα 4 κτίρια της χώρας, που χτίστηκαν πριν από το 1985, είναι παλαιά και χρειάζονται προσεισμική ενίσχυση. Υπάρχουν 4 κατηγορίες κτιρίων: Αυτά που χτίστηκαν προ του 1959, χωρίς κανέναν αντισεισμικό κανονισμό. Τα κτίρια της περιόδου 1959-1964, που χτίστηκαν με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό. Τα κτίρια από το 1985 έως το 2000 που χτίστηκαν με καλύτερο αντισεισμικό κανονισμό. Και τα κτίρια μετά το 2000, που θεωρούνται τα πλέον ασφαλή.

Σήμερα, τα έργα σχολικών υποδομών αφορούν τις κατασκευές με συγχρηματοδότηση ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Αυτές οι συμπράξεις αποτελούν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης για την κατασκευή σχολείων. Προβλέπουν τη μελέτη αλλά και τη συντήρηση των κτιρίων για 25 χρόνια. Τα έργα ΣΔΙΤ, που ήδη εξελίσσονται, αφορούν τη χρηματοδότηση και την κατασκευή 54 σχολικών μονάδων στην Αττική, τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη συνολικού προϋπολογισμού 224,25 εκατ. ευρώ.