Στον πιο επίσημο τόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι η “Λίστα Πέτσα”, που δόθηκε στη δημοσιότητα  για την καμπάνια “Μένουμε Σπίτι” ακόμη και με τις τρομερές αντιφάσεις της, αποτελεί προϊόν “μαγειρέματος” και ότι η αρχική ήταν κατά πολύ χειρότερη. 

Ads

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για καθυστέρηση τριών μηνών, στη δημοσιοποίηση των στοιχείων και σχολιάζει καυστικά ότι η ΝΔ έχει δικαιωματικά μια θέση στο επόμενο Master Chef.  Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει ότι αν δεν δοθούν εντολές καταχώρησης και αρχικές τιμολογήσεις, επιβεβαιώνεται το “μαγείρεμα”, επισημαίνει δηλαδή αυτό που αναφέρει εξαρχής το tvxs.gr, πως αν αποκαλυφθούν οι αρχικές εντολές και τα φορολογικά στοιχεία που έχουν εκδοθεί στις 31 Μαϊού, θα προκύψουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα για τα αρχικά ποσά που προβλεπόταν για κάθε ΜΜΕ αλλά και αυτά που τελικά εμφανίζει η Λίστα Πέτσα, μετά από μήνες.  

Κρατική διαφήμιση σε …κρατικά ΜΜΕ;

Υπάρχουν όμως δύο δεδομένα, που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά για το ύψος τους και τη σκοπιμότητα αλλά και υπόνοιες ότι στη διάρκεια αυτών των μηνών, άλλαξαν οι αρχικές κατανομές ώστε να μειωθούν τα αστρονομικά ποσά κάποιων ΜΜΕ, και να διοχετευτούν σε  κάποιους νέους αποδέκτες. 

Ads

Όπως η ΕΡΤ, ένα σύνολο κρατικών μέσων  σε τηλεόραση, ραδιόφωνο ίντερνετ, στα οποία δίδεται … κρατική διαφήμιση 350.000 ευρώ για κάτι που εκ της αποστολής τους κάνουν, δηλαδή την ενημέρωση του κοινού για τα μέτρα προφύλαξης κατά της πανδημίας. Το οξύμωρο αυτό σχήμα, δημιουργεί δικαιολογημένες απορίες.

Διανομή κατά το δοκούν αλλά 4% για τη μέτρηση της αποτελεσματικότητας;

Ακόμη πιο ακατανόητο είναι το γεγονός ότι αμείβεται με 340.000 ευρώ, περισσότερα και από τη διαφημιστική εταιρία που έκανε τη διανομή, ο έλεγχος καταμέτρησης της αποτελεσματικότητας των ιντερνετικών διαφημίσεων. Πρόκειται ουσιαστικά για το software που μετρά την απόδοση του προγράμματος ανά μέσο (impressions), όμως μοιάζει υπερβολικά μεγάλο με όρους αγοράς το ποσό των 340.000 ευρώ όταν το συνολικό πακέτο για διαδικτυακά ΜΜΕ ήταν 9 εκατ. ευρώ. Δίνεται δηλαδή το 4% του συνολικού ποσού για την καταμέτρηση, και μάλιστα, ενώ τα εκατοντάδες επαρχιακά ΜΜΕ δεν καταμετρήθηκαν, άρα το νούμερο δεν έχει καμία σχέση με όρους διαφημιστικής αγοράς. 

Όμως δεν υπάρχει καμία λογική να γίνεται καταμέτρηση της απόδοσης ενός διαφημιστικού προγράμματος όταν η διανομή δεν έχει γίνει με βάση την επισκεψιμότητα και την απόδοση κάθε ΜΜΕ  αλλά με αυθαίρετα και αμιγώς πολιτικά κριτήρια. 

Πάντως, πηγές της διαφημιστικής αγοράς σημειώνουν ότι ακόμη και με πολιτικά κριτήρια, κάποια sites με ασήμαντη επισκεψιμότητα έχουν πάρει εξωφρενικές καταχωρήσεις, όπως και όλα τα sites τηλεοπτικών σταθμών με οριζόνια κατανομή έχουν πάρει από 100.000 ευρώ, ένδειξη ότι υπήρξε ανακατανομή της καμπάνιας ώστε να προκαλέσει μικρότερης κλίμακας κριτική. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η διαδικτυακή καμπάνια κόστισε 11 εκατ. ευρώ (μαζί με ΦΠΑ) ενώ η καμπάνια όλων των συμβατικών ΜΜΕ κόστισε λιγότερα από 8 εκατ. ευρώ.  

Τέλος, σοβαρό κενό, που απαιτεί μια εξήγηση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι το γεγονός ότι στη λίστα που δόθηκε στη δημοσιότητα, υπάρχει ποσό περίπου 0,5 εκατ. ευρώ σε υπαίθρια διαφήμιση και προγραμματικές πλατφόρμες. Όμως όταν ο κ. Πέτσας έδωσε την αρχική λίστα, απουσίαζαν παντελώς και προστέθηκαν μόλις τώρα.