Οι βρετανικές οικονομικές υπηρεσίες, ύστερα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους New York Times, παρέδωσαν μια λίστα με 400 Έλληνες γνωστούς επιχειρηματίες, τραπεζίτες και αθλητές, οι οποίοι αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο από το 2009 και μετά. Ένα από τα ονόματα, που φέρεται να είναι στην λίστα, είναι και του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, του προέδρου της Proton Bank, αν και ο δικηγόρος του αρνείται να σχολιάσει και ο ίδιος το διαψεύδει. Οι έρευνες του ΣΔΟΕ, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, γίνονται στο πλαίσιο της αναζήτησης των 13,5 δις ευρώ που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδας. Επιμέλεια: Νίκος Μίχος

Ads

 
Το Λονδίνο ήταν πάντα, σύμφωνα με τους μεσίτες, ένας πόλος έλξης ξένων επενδυτών με ενδιαφέρον στα ακίνητα. Η συνοικία του Σάουθ Κένσιγκτον – μια από τις ακριβότερες – είναι η πρώτη επιλογή της διεθνούς επενδυτικής ελίτ. Σε αυτή την περιοχή φέρεται να είχε αγοράσει ο Λαυρεντιάδης ακίνητο αξίας 60 εκατομμυρίων λιρών. Σύμφωνα με τους μεσίτες, είχε δημιουργηθεί ένταση για το ποιός θα κλείσει την συμφωνία με τον πρώην τραπεζίτη ο οποίος βιαζόταν. Η ελληνική κυβέρνηση ερευνά την υπόθεση για να ξεκαθαρίσει κατά πόσο ο Λαυρεντιάδης ήταν αναμεμειγμένος σε υπόθεση απάτης και ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.
 
Η Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος, παράλληλα με την λίστα των πολιτικών προσώπων, ερευνά και τις καταθέσεις και τις κινήσεις των αναφερόμενων στην λίστα των ακινήτων.  Η ανταπόκριση, μάλιστα, σχολιάζει, αναφορικά με τα πολιτικά πρόσωπα που ελέγχονται από το ΣΔΟΕ, ότι η υπόθεση Μεϊμαράκη αποτελεί ένα «ντροπιαστικό πρόσκομμα που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυβέρνηση συνεργασίας».
 
Οι εφοριακοί προσπαθούν να διευκρινίσουν εάν υπάρχουν συνδέσεις μεταξύ φοροφυγάδων και ιδιοκτητών ακινήτων στο Λονδίνο. «Πρόκειται για γνωστά πρόσωπα, αλλά δεν είναι σίγουρο κατά πόσο παρανόμησαν», σχολιάζει στην αμερικανική εφημερίδα ο Χάρης Θεοχάρης, γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων στο υπουργείο Οικονομικών.
 
Το 2008, που τα οικονομικά προβλήματα της χώρας βγήκαν στην επιφάνεια, ήταν που ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού επενδυτικού κόσμου έστρεψε το ενδιαφέρον του στο Λονδίνο. «Οι Έλληνες βρίσκονται σε πανικό. Απλά δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα λεφτά τους», σχολιάζει η Σάντυ Τριαντοπούλου – φον Κρόϋ, στέλεχος της κτηματομεσιτικής εταιρίας, EPPC, που εδράζεται στο Λονδίνο και είχε εκτενές ελληνικό πελατολόγιο.
 
Δεν είναι μόνο ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, που έδειξε ενδιαφέρον για το Λονδίνο. Ο Θεόδωρος Πανταλάκης, ο πρώην πρόεδρος της Αγροτικής Τράπεζας, πριν την εξαγορά της ΑΤΕ από την Τράπεζα Πειραιώς, ομολόγησε ότι είχε μεταφέρει στο εξωτερικό οκτώ εκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει ακίνητη περιουσία στην αγγλική πρωτεύουσα.
 
Δεν ζητούσαν, όμως, σύμφωνα με τους NYT, όλοι σπίτια αξίας 60 εκατομμυρίων λιρών. «Κατά μέσο όρο η τιμή που ζητούν οι Έλληνες ενδιαφερόμενοι είναι γύρω στο 1,5 εκατομμύριο λίρες», αναφέρει η κα. Φον Κρόϋ, συμπληρώνοντας ότι το νέο κύμα αγοραστών από την Ελλάδα (δικηγόροι, γιατροί κ.λ.π.) ενδιαφέρεται για κάτι από 300.000 – 500.000 λίρες. «Και αυτά τα ποσά είναι πλέον αρκετά για να κινήσουν το ενδιαφέρον των οικονομικών αρχών της χώρας, όμως», σχολιάζει η ίδια.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι Έλληνες επαγγελματίες έκρυψαν από την εφορία περίπου 28 δις ευρώ το 2009. Ο κ. Θεοχάρης, από το υπουργείο Οικονομικών, δήλωσε ότι οι κατοικίες του Λονδίνου αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του κεφαλαίου που έφυγε από την χώρα. Το 2011 οι Έλληνες έστειλαν σε λογαριασμούς εκτός χώρας 6 δις ευρώ, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012 έφυγαν άλλα 5 δις. Το μεγαλύτερο μέρος αυτών «ταξίδεψε» ανάμεσα στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις.
 
Το Λονδίνο, όμως, αποτελεί ακόμη πόλο έλξης κεφαλαίων. Επενδυτές από την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα και την Ρωσία αντιμετωπίζουν πλέον την αγορά ιδιοκτησίας της αγγλικής πρωτεύουσας ως μια επενδυτική αντιστάθμιση έναντι του ευρώ.