Η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού μιλώντας σήμερα στο OPEN τόνισε πως τα τιμωρητικά μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν λειτουργούν και ότι πρέπει να παρθούν οριζόντια μέτρα για όλους, ώστε να περιοριστεί η διασπορά.

Ads

Η κ. Λινού είπε χαρακτηριστικά ότι «Εκ των πραγμάτων αποδεικνύεται ότι τα μέτρα δεν είναι επαρκή… αυτή τη στιγμή παίρνουμε μέτρα για τη “μειονότητα” του πληθυσμού, ενώ η πλειονότητα … δεν έχει καμία υποχρέωση τήρησης μέτρων».

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «Όλες οι μελέτες δείχνουν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η κοντινή επαφή των ανθρώπων, υπάρχει μελέτη-σύνοψη 172 προηγούμενων μελετών που δείχνει ότι ο κίνδυνος όταν βρισκόμαστε σε απόσταση μικρότερη του ενός μέτρου, είναι 5,5 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με το να είμαστε σε μεγαλύτερη απόσταση, είναι υπερπενταπλάσιος».

Στην συνέχεια, η καθηγήτρια επιδημιολογίας έδωσε ιδιαίτερη βάση στον συνωστισμό, τονίζοντας πως «εμείς επιτρέπουμε γενικώς συνωστισμό, σε απόσταση κάτω του ενός μέτρου: στα εστιατόρια, στα γυμναστήρια, στους κινηματογράφους, για τους εμβολιασμένους. Και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος να κολλήσουν. Το επιτρέπουμε και στα σχολεία εξ ορισμού και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Είναι επόμενο και αυτονόητο ότι θα έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά».

Ads

Επιπλέον, η κ. Λινού πρότεινε μέτρα σε ΜΜΜ, πρότεινε να αυξηθεί η τηλεργασία αλλά και να τεθούν νέα μέτρα στα σχολεία, καθώς όπως είπε «ελάχιστα παιδιά θα νοσήσουν, αλλά μεταφέρουν τη νόσο σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους δημιουργώντας φαύλο κύκλο».

Επίσης, τόνισε πως είναι υπέρ των τεστ και σε εμβολιασμένους παράλληλα με καμπάνια που θα επισημαίνει ότι και αυτοί αν βγουν θετικοί πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Τέλος, πρότεινε 24ωρη λειτουργία των σούπερ μάρκετ, ώστε να ενθαρρύνονται οι πολίτες να πηγαίνουν σε ώρες που δεν υπάρχει συνωστισμός.