Την έντονη ανησυχία της για το χειμώνα που έρχεται και που φοβάται «πως θα είναι πολύ δύσκολα», κατέθεσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο κανάλι του Open. Σύμφωνα με την Α. Λινού τα μέτρα που ανακοινώθηκαν κι αφορούν στα σχολεία και όχι μόνο, δεν επαρκούν για τον περιορισμό της διασποράς και προτείνει ως αναγκαία την “επίταξη” κτιρίων, λεωφορείων, εργαστηρίων.

Ads

Για τα σχολεία ξεκαθάρισε ότι «έπρεπε να ανοίξουν για πολλούς λόγους, δεν τίθεται θέμα. Κάποια μέτρα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Φοβάμαι ότι αυτά τα μέτρα δεν είναι αρκετά για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο. Από την αρχή της πανδημίας επιμένω για την απόσταση στα σχολεία. Και τα τμήματα σε όλη τη χώρα να αραιώσουν, κάποιους ανθρώπους θα τους σώσουμε και μία ομάδα της κοινωνίας δεν θα τεθεί σε κίνδυνο.

Εγώ θα έλεγα λοιπόν, άμεσα το κάθε σχολείο να δημιουργήσει και χώρο στο ύπαιθρο όπου θα μπορούν να γίνουν μαθήματα εκεί. Να βρουν σε συνεργασία με δήμους, άλλους κλειστούς χώρους. Μαγαζιά κλειστά, πνευματικά κέντρα κτλ. Στην ανάγκη να βάλεις τα μεγάλα παιδιά για να ελαχιστοποιηθούν οι μετακινήσεις των μικρών».

Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς και το συνωστισμό των επιβατών που συμβαίνει καθημερινά, καθώς και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος τεστ κορονοϊού, η καθηγήτρια επιδημιολογίας τόνισε: «Μπορεί να ακουστεί αιρετικό, αλλά προτείνω να αξιοποιηθούν ιδιωτικά λεωφορεία για τις μαζικές μεταφορές του πληθυσμού και να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός στις αστικές συγκοινωνίες, έτσι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και τα ιδιωτικά εργαστήρια, αυτά που μπορούν να προσφέρουν βέβαια ποιοτικές κι ελεγμένες υπηρεσίες, για τα τεστ».