Λίγα 24ωρα μετά τη δήλωση του εκπροσώπου του Υπ. Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα, Γκίκα Μαγιορκίνη, πως «υπάρχει μια τάση υποχώρησης» των κρουσμάτων, η καθηγήτρια επιδημιολογίας , Αθηνά Λινού, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας πως  «εάν δεν παρθούν μέτρα, ενδέχεται να φθάσουμε τα 1.000 κρούσματα κοροναϊού την ημέρα».

Ads

Υπενθυμίζεται πως η κ. Λινού είχε εκφράσει δημόσια την αντίθεσή της και με τους ισχυρισμούς του Γκίκα Μαγιορκίνη αλλά και του υπουργείου Παιδείας πως η μείωση των μαθητών σε μια τάξη δεν έχει κανένα όφελος.

«Θα έπρεπε να είναι γενικευμένη χρήση μάσκας, γιατί δεν ξέρεις από που θα πάρεις τον ιό και που θα τον μεταδόσεις. Είναι κινούμενη και μυστική βόμβα, για αυτό χρειάζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας», υπογράμμισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα 104,6.  

Η καθηγήτρια χαρακτήρισε «πολεμική» την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των νέων κρουσμάτων. Σημείωσε πως έχουμε ξεπεράσει τη μονάδα (1) στον δείκτη μετάδοσης (Rt) και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα, να φθάσουμε και τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα.

Ads

«Είμαστε σε πόλεμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα φτάσουν τα κρούσματα στην εντατική για να πάρουμε μέτρα. Έχουμε ξεπεράσει το 1 στο δείκτη μετάδοσης», είπε μεταξύ άλλων.
«Μας ανησυχεί επειδή τα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα και είναι εύκολο, όπου και αν πας, μπορείς να κολλήσεις. Για πολλές ημέρες αφού πάρεις τον ιό, δεν έχεις συμπτώματα, μπορεί να βγει και αρνητικό το τεστ, για αυτό ο μόνος τρόπος είναι να εφαρμόζουμε τα μέτρα», επεσήμανε η κ. Λινού.

Σχετικά με τη στη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς δήλωσε πως «θα πρέπει να υπάρχει όριο σε εκείνους που μπορούν να κατέβουν στην αποβάθρα στο μετρό. Κάποιος μπορεί να δώσει κουπόνια για ταξί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορούν να χρησιμοποιήσουν και στρατιωτικά οχήματα».