«Έχω πολλές αμφιβολίες για τα δεδομένα και τη διαχείριση των δεδομένων που οδήγησαν στη λήψη των μέτρων» τόνισε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.

Ads

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στον ΑΝΤ1, έκανε λόγο για «αντίμετρα» που δεν έχουν εξεταστεί: «Όταν παίρνουμε μέτρα και μάλιστα μέτρα που αφορούν την υγεία, πρέπει να μελετάμε το κόστος και το όφελος. Αυτή τη στιγμή νομίζω το κόστος δεν έχει μελετηθεί και δεν έχουν προταθεί αντίμετρα».

Και προσθέτει: «Κάθε μέτρο μειώνει τα κρούσματα, εκτός από κάποια μέτρα που μπορεί και να τα αυξάνει. Φοβάμαι ότι ο εγκλεισμός στο σπίτι και σε κλειστούς χώρους και η δυσκολία αξιοποίησης των πάρκων και ελεύθερων χώρων μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά».

Τόνισε μάλιστα ότι πρέπει «να αξιοποιηθεί ο ελεύθερος χώρος και να ενθαρρυνθούν όλοι να κάνουν αξιοποίηση του υπαίθριου χώρου».

Ads

«Λέω ευρέως στην Πολιτεία και όχι τη συγκεκριμένη κυβέρνηση, να αναθεωρήσει τα μέτρα. Κανένας δεν τολμά να αγγίξει τα δεδομένα, ή κανένας δεν ξέρει να τα σχεδιάσει», συμπλήρωσε.

Η καθηγήτρια του ΕΚΠΑ αναφέρθηκε και στο πένθος που βιώνουν οι ελληνικές οικογένειες σε κατάσταση μοναξιάς: «Αυτή τη στιγμή κάθε ελληνική οικογένεια βρίσκεται σε μια μορφή πένθους την οποία δεν μπορεί να μοιραστεί με κανέναν. Άλλοι έχουν χάσει συγγενείς, άλλοι έχουν χάσει φίλους, πολλοί έχουν χάσει τη δουλειά τους και αρκετοί ανησυχούν αν θα χάσουν τη δουλειά τους. Πολλοί πρέπει να το διαχειριστούν όλο αυτό σε μια κατάσταση μοναξιάς φοβούμενοι για οικονομικά θέματα, ψυχολογικά θέματα, θέματα υγείας. Ποιος συζητά τις συνέπειες του στρες στην παχυσαρκία; Ουσιαστικά αυτό που προτείνω είναι να κάτσουμε να σκεφτούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε την πανδημία και τις καθημερινές συνέπειες που έχει στην οικογένεια και τις συνέπειες που θα μας μείνουν. Εκεί πρέπει να επικεντρωθεί τώρα κάθε πολιτικός φορέας».