Προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο έξαρσης γρίπης και κορονοϊού, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά στέλνει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, την ώρα που τα κρούσματα παρουσίασαν αύξηση μετά από το άνοιγμα των σχολείων.

Ads

Η Αθηνά Λινού, μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε ότι οι γονείς των παιδιών που πάνε για πρώτη φορά παιδικό σταθμό θα πρέπει να δώσουν βάσει στις οδηγίες των παιδιάτρων και να εμβολιάσουν τα παιδιά για τη γρίπη ώστε να τα προστατεύσουν από την πιθανότητα διπλής νόσησης.

«Τα πολύ μικρά παιδιά που φέτος πάνε για πρώτη φορά σε παιδικό σταθμό, όντας 2,5-3 ετών, λόγω της μεγάλης προστασίας για τον κορονοϊό δεν έχουν ανοσία σε κανένα αναπνευστικό νόσημα, δεν έχουν εκτεθεί καθόλου στη γρίπη. Και εκεί, μπορεί να υπάρχει έξαρση. Στις ΗΠΑ υπάρχει έκκληση να εμβολιαστεί για τη γρίπη όλος ο πληθυσμός από 6 μηνών και πάνω. Στην Ελλάδα δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά η Παιδιατρική Εταιρεία το συστήνει», είπε η κα Λινού.

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η έξαρση ήρθε νωρίτερα φέτος στο νότιο ημισφαίριο και κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβεί και στη χώρα μας, για να συμπληρώσει ότι «η συνύπαρξη των δύο ιών, της γρίπης και του κορονοϊού, στον ίδιο οργανισμό, είναι πάρα πολύ επικίνδυνη. Είναι δύο σοβαρά νοσήματα, τουλάχιστον για κάποιους. Αν νοσήσουν ταυτόχρονα, θα έχουν σοβαρότερες παρενέργειες».

Αιχμηρή ήταν, όμως, και για τη γενικότερη χαλαρότητα στο θέμα του κορονοϊού επισημαίνοντας «ξεκινάμε το φθινόπωρο με 500 νεκρούς από κορονοϊό το μήνα. Είχαμε μια φωτιά που ταυτόχρονα “σιγόσβηνε” και σιγόκαιγε” και αποσύραμε τις προσπάθειες να την σβήσουμε εντελώς. Δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, αλλά δυστυχώς τα πράγματα τείνουν να αποδείξουν ότι κακώς δεν είχαμε καθόλου μέτρα και ξεκινήσαμε χωρίς μέτρα την νέα χειμερινή περίοδο. Ο ΠΟΥ δεν έχει κηρύξει “λήξη” της πανδημίας. Τα νούμερα έχουν μειωθεί, έχουμε περίπου 16 θανάτους την ημέρα. Επειδή ήταν πολύ μεγάλα πριν, δεν δώσαμε σημασία. Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι αν συνεχίσει έτσι, ακόμη και σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα, χωρίς άλλη αύξηση μέσα σε ένα μήνα θα έχουμε περίπου 500 θανάτους. Σε ένα χρόνο, 5.000-6.000 θανάτους».

Ads