Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση στο κρίσιμο μέτωπο της πανδημίας, σύμφωνα με την καθηγήτρια επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού. Σε συνέντευξη της στον Alpha 9.89 επιφύλαξε σκληρή κριτική στην πολιτεία για την μη εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων, ζήτησε συνταγογράφηση των τεστ, ενώ για τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ τόνισε ότι με τον τρόπο που δημοσιοποιουνται δεν επιτρέπουν την αξιολόγηση. 

Ads

«Είμαστε σε ανεξέλεγκτη κατάστασηΕίναι επιθετική αύξηση και αυτό μετράτε σε πόσες μέρες διπλασιάζεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Σε λιγότερο από μία εβδομάδα έχουν διπλασιαστεί, οπότε χωρίς μέτρα, σε μια εβδομάδα θα διπλασιαστούν ξανά, αν πάνε έτσι τα πράγματα και τα τεστ», σημείωσε ερωτηθείσα αν υπάρχει χειρότερο σενάριο από αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή. 

Η Αθηνά Λινού άσκησε κριτική και αναφορικά με την ευθύνη υλοποίησης των μέτρων αλλά και τον τρόπο που γίνονται τα τεστ λέγοντας: «πρέπει να γίνει η εφαρμογή των μέτρων εφαρμόσιμη. Πρέπει να το κάνεις εύκολο στον άνθρωπο που είναι αναγκασμένος να στοιβάζεται στα ΜΜΜ για να πάει στη δουλειά του. Εκεί που υπάρχει ευθύνη του κράτους δεν υλοποιούνται τα μέτρα».

«Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δοθούν κριτήρια στους ανθρώπους να δηλώνουν ότι είναι ασθενείς. Δεν μπορεί στον μεροκαματιάρη να του πεις να μείνει σπίτι 3 μέρες αν έχει πυρετό. Πρέπει να κάνει το τεστ και να είναι σίγουρος. Αν είναι αλλοδαπός δεν πρέπει να σκέφτεται ότι θα τον διώξουν από την χώρα. Αν είναι εργαζόμενος με ημερομίσθιο, πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλίσει ότι για 15 μέρες θα πάρει αμοιβή για να επιβιώσει», πρόσθεσε.

Ads

«Όταν διώχνουν το παιδί από το σχολείο και λέει ο διευθυντής θέλω να έρθει πίσω με χαρτί γιατρού αρνητικό και πρέπει ο γονιός να πληρώσει το τεστ με πάνω από 70 ευρώ, κάθε δύο εβδομάδες, δεν γίνεται. Γιατί να μην συνταγογραφείται το τεστ; Αυτός που πληρώνεται με βάση το μεροκάματο δεν θα πληρωθεί. Θα μπει και στο λεωφορείο και θα κολλήσει και τους υπόλοιπους. Πρέπει να λυθούν άμεσα. Επίσης αν χαθούν άνθρωποι νωρίς λόγω ασθένειας, αυτό θα στοιχήσει στην παραγωγικότητα του κράτους πιο ακριβά. Γιατί όταν βγουν από τα νοσοκομεία, για 3-4 μέρες δεν θα μπορούν να αποδώσουν και αυτό κοστίζει».

Τέλος αναφορικά με τα στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ ανέφερε ότι «με τον τρόπο που δημοσιοποιούνται τα στοιχεία, δεν επιτρέπουν την αξιολόγηση». «Επομένως δεν μπορώ να πω με βάση τα στοιχεία που βρίσκεται το R0. Αυτά που δημοσιοποιούνται  δεν είναι επαρκή για την πλήρη αξιολόγηση. Χθες, μετα 24.000 τεστ και τα 800 κρούσματα ο δείκτης ήταν στο 3,4. Ξέρουμε ότι όταν πλησιάζει δείκτης στο 4 τότε είναι πολύ επικίνδυνα τα πράγματα. Όμως εκείνο που δεν ξέρω είναι αν τα 24.000 τεστ έγιναν σε άτομα “ύποπτα”, οπότε είναι φυσιολογικό ή αν ήταν σε τυχαίο πληθυσμό».