Πλήθος μαρτυριών για βία και βασανιστήρια κατά μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας φέρνει στη δημοσιότητα το tetartopress.gr, βασιζόμενο σε τεκμηριωμένο υλικό που συγκεντρώθηκε από τους εθελοντές της οργάνωσης No Name Kitchen και την Κίνηση Υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών/στριών.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «η περιοχή του νέου λιμανιού της Πάτρας αποτελεί τόπο καθημερινών περιστατικών αυθαιρεσίας κι υπέρμετρης βίας». «Αποδέκτες αυτής της συνθήκης είναι οι μετανάστες που διαμένουν σε παλαιά εργοστάσια έξω από το λιμάνι, και οι οποίοι στην προσπάθειά τους να διαφύγουν σε κάποια χώρα της Δύσης, συναντούν – σύμφωνα με τις μαρτυρίες – το απάνθρωπο πρόσωπο της καταστολής τόσο της αστυνομίας και της λιμενικής αρχής, όσο και της ιδιωτικής ασφάλειας του Λιμανιού. Η τελευταία φαίνεται να είναι η εταιρεία ICTS, η οποία έχει αναλάβει την “καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης και την υλοποίηση μέτρων ασφαλείας σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα”, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σελίδα της.».
Οι μαρτυρίες που έχουν καταγράψει οι εθελοντές, αναφέρονται σε περιστατικά που έχουν λάβει χώρα από 25 Σεπτεμβρίου 2019 έως 8 Σεπτεμβρίου 2020. «Η πλειοψηφία τους αφορά περιστατικά σωματικής και λεκτικής βίας, καθώς και καταστροφής προσωπικών αντικειμένων των μεταναστών. Διαβάζοντας κάποιος τις μαρτυρίες, μπορεί πολύ εύκολα να διαπιστώσει πως το σύνολο των βίαιων περιστατικών δεν έχει καμία σχέση με την αποτροπή της εισόδου των μεταναστών στο λιμάνι της Πάτρας, καθώς τα περισσότερα από αυτά, έγιναν όταν οι μετανάστες είχαν ήδη συλληφθεί ή ήταν ακινητοποιημένοι.
»Από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, πάνω από 35 έγιναν μέσα στο λιμάνι, 8 έξω από αυτό (στους χώρους που διαμένουν οι μετανάστες ή στο δρόμο), σε δύο από αυτά χρησιμοποιήθηκε taser ενώ σε τουλάχιστον 7 από αυτά υπάρχει επίθεση και δαγκώματα από σκύλους.
»Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες που συμπεριλαμβάνονται στις μαρτυρίες και δείχνουν τα σημάδια από τις επιθέσεις των σκύλων.
»Όπως εντοπίζεται σε πληθώρα αναφορών, οι αυθαιρεσίες δεν σταματούν στη χρήση λεκτικής και σωματικής βίας. “Οι αστυνομικοί άρχισαν να βρίζουν και να χτυπούν τα παιδιά. Όταν αυτά έπεσαν στο έδαφος, ο ένας αστυνομικός τα κλώτσησε και τα δύο”, αλλά περιλαμβάνουν και αρκετά φαινόμενα ρατσιστικής βίας “…υπάλληλος της Ιδιωτικής Ασφάλειας… προσπαθούσε να τους προκαλέσει βρίζοντας το Ισλάμ, τους Μουσουλμάνους, το Αφγανιστάν και τους Αφγανούς”.
»Ανάμεσα στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί υπάρχουν και κάποια που μπορεί να μην “ξεχωρίζουν” για την υπέρμετρη βία τους, αλλά είναι ενδεικτικά για το πως αντιμετωπίζονται οι μετανάστες στο λιμάνι της Πάτρας. Ένα τέτοιο περιστατικό είναι η περίπτωση ενός 22χρονου Αφγανού που – σύμφωνα με τη μαρτυρία του – μεταφέρθηκε στις 9 Ιουλίου στο κρατητήριο του λιμανιού. Εκεί, κατά τη διάρκεια της κράτησής του, του ζητήθηκε να υπογράψει ένα χαρτί που να πιστοποιεί πως έλαβε τρία γεύματα κατά την κράτησή του. Αντί για αυτό του έδωσαν μόνο ένα σάντουιτς και ένα μικρό μπουκάλι νερό. Την επόμενη μέρα, στις 10 Ιουλίου, έφεραν στο ίδιο κέντρο κράτησης, έναν νεαρό Αφγανό. Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, κρατήθηκε εκεί για τρεις μέρες. Κατά την περίοδο της κράτησης του έδιναν μόνο ένα μπουκάλι νερό 0.5 L και ένα σάντουιτς την ημέρα. Όταν ζήτησε και άλλο νερό ο φρουρός τού είπε πως μπορούσε να πιει από την τουαλέτα που ήταν στο κελί του.
»Ένα ακόμα περιστατικό που πρέπει να δώσουμε μεγάλη προσοχή, είναι αυτό που φαίνεται να συνέβη στις 7 Ιουλίου, και αφορά βύθιση στο νερό δύο Αφγανών 21 και 22 ετών, ενώ ήταν δεμένα τα χέρια τους με χειροπέδες. Όπως γράφουν οι εθελοντές, που πήραν τις συνεντεύξεις, η αναφορά είναι αποτέλεσμα έμμεσης μαρτυρίας που συλλέχθηκε μια βδομάδα αφού συνέβη το περιστατικό. Παρόλα αυτά, θα μπορούσε να θεωρηθεί αξιόπιστη καθώς επιβεβαιώθηκε από διαφορετικούς συνεντευξιαζόμενους. Συμπληρώνουν, ακόμα, πως δυστυχώς, δε μπορούν να αποφύγουν το να βασιστούν σε φήμες, καθώς οι δύο Αφγανοί άνδρες που εμπλέκονταν άμεσα στο περιστατικό, εγκατέλειψαν την πόλη της Πάτρας αμέσως μετά την τραυματική τους εμπειρία. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων – που διεξήχθησαν και μαζικά και ατομικά – και από τις διαφορετικές μαρτυρίες, οι εθελοντές αναφέρουν, πως θα μπορούσαν να πούνε ότι τα γεγονότα συνέβησαν ως εξής:
“Αφού οι δύο νεαροί Αφγανοί συνελήφθησαν όχι μακριά από τη Βόρεια είσοδο του Νέου Λιμανιού της Πάτρας, τους ζητήθηκαν τα χαρτιά και τα τηλέφωνά τους και μετά τους έδεσαν τα χέρια με χειροπέδες πίσω από την πλάτη. Ύστερα από λίγο, ένα από τα άτομα που τους είχαν συλλάβει, τους ρώτησε αν ήξεραν να κολυμπούν. Στην ερώτηση αυτή απάντησαν “ναι, ξέρουμε να κολυμπάμε, αλλά όχι αν τα χέρια μας είναι δεμένα με χειροπέδες”. Λίγο μετά, και ενώ ήταν ακόμα δεμένοι με τις χειροπέδες, το ίδιο άτομο τους πέταξε στο νερό. Στην ερώτηση πώς κατάφεραν να μην πνιγούν, οι μαρτυρίες επιβεβαίωσαν ότι το νερό δεν ήταν πολύ βαθύ και ότι οι άνδρες κατάφεραν να πατήσουν στον πάτο της θάλασσας, αν και με κάποιες δυσκολίες.Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο οι δύο εμπλεκόμενοι άνδρες περιέγραψαν ως “δύο ώρες”, τους έβγαλαν από το νερό και τους απελευθέρωσαν. Κατά τη διαδικασία της συνέντευξης, όλοι οι μάρτυρες που βρίσκονταν σε επαφή με τους δύο άνδρες μετά το περιστατικό επιβεβαίωσαν ότι βρίσκονταν σε τραυματική κατάσταση και ότι, παρόλο που είχαν έρθει στην Πάτρα μόλις λίγες μέρες πριν συμβεί το περιστατικό, μετά από αυτό εγκατέλειψαν αμέσως την πόλη. Τέλος, όταν προσπαθήσαμε να προσδιορίσουμε το μέρος όπου θα μπορούσαν να έχουν πεταχτεί στη θάλασσα με τους χάρτες της Google, βρήκαμε μια περιοχή όπου υπάρχει μία τεχνητή εγκόλπωση και ένα τεχνητό κανάλι, κοντά σε ένα μικρό φράγμα. Αυτή η περιοχή, όπως φαίνεται από τις εικόνες, είναι η Βόρεια περιοχή του Λιμανιού και επιβεβαιώθηκε από τις μαρτυρίες ότι μάλλον αυτή ήταν η περιοχή όπου σημειώθηκε το περιστατικό”».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >