Λήξη συναγερμού σήμανε μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε για την ανακάλυψη του νέου στέλεχος κορονοϊού, της Deltacron, που έγινε χθες γνωστό ότι εντοπίστηκε σε 25 περιστατικά στην Κύπρο καθώς αποδόθηκε σε τεχνικό λάθος στην ανάλυση του γονιδιώματος.

Ads

Το «τεχνικό λάθος» γνωστοποιεί σε ανάρτησή του στο Facebook o επίκουρος καθηγητής Ιολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Σημειώνεται ότι η λεγόμενη μετάλλαξη «Deltacron», είναι μετάλλαξη με σημαντικό αριθμό παραλλαγών που έχουν ταυτοποιηθεί στην Όμικρον με το γονιδιακό υπόβαθρο της μετάλλαξης Δέλτα. Η είδηση σκόρπισε έντονη ανησυχία, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που φοβήθηκαν ότι η νέα μετάλλαξη μπορεί να έχει τη μεταδοτικότητα της Όμικρον και τη θνησιμότητα της Δέλτα, με καταστροφικές συνέπειες για την πορεία της πανδημίας σε όλον τον κόσμο.

Ωστόσο, όπως έγραψε ο Γκίκας Μαγιορκίνης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Σχετικά με το Deltacron (ανάμιξη Delta και Omicron) της Κύπρου που ακούστηκε πολύ στα ελληνικά ΜΜΕ πρόσφατα, οι πρώτες ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι πρόκειται για τεχνικό λάθος του εργαστηρίου στην διαδικασία διαβάσματος του γονιδιώματος…».

Η απάντηση του Δρ. Κωστρίκη

Κληθείς να σχολιάσει την εν λόγω ανάρτηση, ο Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης, η ομάδα του οποίου ταυτοποίησε δείγματα της Deltacron, ανέφερε στο Sigmalive.com ότι η εν λόγω δήλωση είναι λανθασμένη, βεβιασμένη και επιστημονικά ανήθικη.

Ads

Όπως εξήγησε, «δεν γνωρίζουν τα αποτελέσματα που κατέχουμε».

Την ίδια ώρα, ανέφερε πως τα εν λόγω αποτελέσματα της έρευνας για την Deltacron θα αποσταλούν και στην Ελλάδα σε διακεκριμένο επιστήμονα, «για να διαπιστώσει του λόγου το αληθές».

Πρόσθεσε πως «πέραν των 25 ατόμων που εντοπίστηκαν στην Κύπρο και έχουν όλες τις Όμικρον μεταλλάξεις στο αμινοτελικό άκρο της πρωτεΐνης S, έχουμε βρει και άλλους 52 που έχουν διαφορετικούς αριθμούς πολυμορφισμών στο σημείο».

Όπως εξήγησε «αυτοί οι 52 είναι σε 12 διαφορετικές γενεαλογίες του Δέλτα». «Πώς είναι δυνατόν να είναι λάθος;» διερωτήθηκε.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπήρχε εξελικτική πίεση κάποιου αρχέγονου Δέλτα, να δημιουργήσει πολυμορφισμούς όπως το Όμικρον και εξελίχθηκαν οι γενεαλογίες Deltacron», κατέληξε.