«Η εκτίμηση μου είναι και απαντώ ευθέως πως η ανεργία θα ανέβει» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στην ΕΡΤ σχετικά με την πορεία της ανεργίας στη χώρα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο υποστήριξε πως «από τα στοιχεία της ΕΡΓΑΝΗ φαίνεται πως το μήνα Μάρτιο τον παλέψαμε ως χώρα».

Ads

«Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο πρωτόγνωρο αρνητικό ισοζύγιο στη μισθωτή απασχόληση, που δεν έχει προηγούμενο, καμία άλλη χρονιά», είπε, στη συνέχεια όμως σημείωσε, πως «η δεύτερη όμως ανάγνωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών δείχνει πως αυτές οι απολύσεις είναι του ίδιου επιπέδου με όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι απολύσεις του Μαρτίου του 2020 είναι μικρότερες από τον Μάρτιο του 2019. Και το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι δεν δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας».

«Κι αν δείτε και αναλυτικά την καμπύλη, που θα παρουσιάσουμε στην ΕΡΓΑΝΗ, θα δείτε πως μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης στις 20 Μάρτη δεν υπάρχουν απολύσεις. Τα μέτρα μας έπιασαν τόπο και εύχομαι να συγκρατήσουμε τις απολύσεις και το μήνα Απρίλιο».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος, πριν από περίπου 20 ημέρες, βάσει των στοιχείων, είχε χαρακτηρίσει τη εικόνα από τις απολύσεις τον Μάρτιο «τρομακτική». Επιπλέον σημειώνεται πως τον Μάρτιο του 2019 είχε σημειωθεί θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 43.373 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 202.157, ενώ οι αποχωρήσεις σε 158.784. Μάλιστα το τρίμηνο Ιανουάριος – Μάρτιος του 2019 είχε καταγραφεί η καλύτερη επίδοση στην αγορά εργασίας από το 2001.