Αρνητικά αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι καθηγητές τις προτάσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στην Παιδεία, ενώ στην κυβέρνηση ανησυχούν για ενδεχόμενες κινητοποιήσεις, αλλά και τον αντιμνημονιακό χαρακτήρα που πιθανόν να αποκτήσουν.

Ads

Το κείμενο της δημόσιας διαβούλευσης για τις αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της εβδομάδας και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως φοιτητές και πανεπιστημιακοί ετοιμάζονται να πουν «όχι».

Σύμφωνα με την εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων σε κλειστή συνάντηση που είχαν με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τις εξελίξεις στην Παιδεία και μάλιστα οι πρυτάνεις που προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ δήλωσαν πως θα ψηφίσουν όχι σε κάθε προσπάθεια θέσπισης εξωπανεπιστημιακών διοικήσεων στα Ιδρύματα.

Ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανε[ιστημίου Θράκης Κ. Ρεμελής δήλωσε ότι κάθε διάταξη που θεσπίζει διοικήσεις μη εκλεγμένες από την πανεπιστημιακή κοινότητα είναι αντισυνταγματική, ενώ κάποιοι κατηγόρησαν τον υφυπουργό Παιδείας Ι. Πανάρετο για προσχηματικό διάλογο επί ειλημμένων αποφάσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας υπήρξαν και κάποιοι πρυτάνεις που υποστήριξαν ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να ανοίξει στις επιχειρήσεις και στην αγορά.

Ads

Από την πλευρά τους οι καθηγητές των Πανεπιστημίων δείχνουν από νωρίς τις προθέσεις τους με την ΠΟΣΔΕΠ να κατηγορεί τον Παπανδρέου για απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στους καθηγητές των ΑΕΙ. Μάλιστα η ΑΡΜΕ, βασική συνιστώσα στην ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η μεταρρύθμιση ξεκινάει όπως η «μεταρρύθμιση Γιαννάκου με την απαξίωση του δημόσιου Πανεπιστημίου και τη συκοφάντηση του συνόλου των πανεπιστημιακών, λες και ήταν οι πανεπιστημιακοί και όχι οι υπουργοί που έκαναν τόσα χρόνια πελατειακή και «κοινωνική» πολιτική εις βάρος των πανεπιστημίων».

Στις επάλξεις οι φοιτητές

Οι φοιτητική κοινότητα ανασυντάσσει τις δυνάμεις, ώστε να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Από αύριο ξεκινούν οι Γενικές Συνελεύσεις στα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα της πρωτεύουσας. Τα ΕΑΑΚ αναμένεται να εισηγηθούν καταλήψεις, αλλά και οι ΠΑΣΠ φέρεται αντίθετη με τις βασικούς άξονες της πρότασης του Υπουργείου, χωρίς όμως να μιλάει ανοιχτά για καταλήψεις. Έντονη κριτική στις προτάσεις του Υπουργείου κάνει και η ΔΑΠ. «Γκρεμίζεται ότι έχει απομείνει από τη δημόσια και δωρεάν ανώτατη εκπαίδευση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜΑΣ και κάνει λόγο για «άθλιο μνημόνιο της Παιδείας», καλώντας τους φοιτητές να αντιδράσουν. «Ο διάλογος τους είναι μία απάτη. Να μην αφήσουμε την κυβέρνηση και τους συμμάχους της σε χλωρό κλαρί».