Εξέπνευσε το Σάββατο η οκτάμηνη περίοδος της διαθεσιμότητας, στην οποία είχαν τεθεί σχολικοί φύλακες και καθηγητές. Περίπου 200 καθηγητές που παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας βρίσκονται άμεσα αντιμέτωποι με την απόλυση. Αβέβαιο το μέλλον και για ακόμη 670 «διαθέσιμους» εκπαιδευτικούς οι οποίοι έκαναν αιτήσεις και δεν περιλαμβάνονται στους πίνακες διοριστέων (τελικοί πίνακες διάθεσης) που εκδόθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από το ΑΣΕΠ για το προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που βρίσκεται σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Επίσης, με την εκπνοή του οκταμήνου διαθεσιμότητας 1.044 σχολικοί φύλακες που δεν επανατοποθετούνται σε νέες θέσεις οδηγούνται στην έξοδο.

Ads

Όμως κάποιοι εξ αυτών έχουν δικαιωθεί στα δικαστήρια με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων ή με κύριες αγωγές και παραμένουν στην εργασία τους.

Ωστόσο μετά την έκδοση των οριστικών τελικών πινάκων από το ΑΣΕΠ την Παρασκευή, μόνο 526 σχολικοί φύλακες είναι διοριστέοι (κυρίως υγειονομικό βοηθητικό προσωπικό σε νοσοκομεία και υπηρεσίες δομών Υγείας). Οι υπόλοιποι 1.044, οι οποίοι είχαν κάνει αιτήσεις για τοποθέτηση σε νέα θέση και δεν περιελήφθησαν στους τελικούς πίνακες διάθεσης.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega το Σάββατο, από τους συνολικά 1.845 εκπαιδευτικούς που βρίσκονταν σε διαθεσιμότητα, αντιμέτωποι με απόλυση είναι πλέον περίπου 200 εξ αυτών.

Ads

Την Παρασκευή, εξάλλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε στους καθηγητές πως δεν πρόκειται να προκηρύξει νέες θέσεις για τους περίπου 200 εκπαιδευτικούς που παραμένουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, κατά τη συνάντησή με την αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ.

Διαβάστε επίσης:

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΟΛΜΕ

Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το Σάββατο, έξω από το υπουργείο Παιδείας στο Μαρούσι, μέλη της ΟΛΜΕ, ενάντια στις επικείμενες απολύσεις εκπαιδευτικών, λόγω της λήξης της οκτάμηνης περιόδου διαθεσιμότητας. Σε επίσημη ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ καλεί τον υπουργό Παιδείας και την κυβέρνηση «να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε στις 23 Μάρτη να μην υπάρξει ούτε ένας απολυμένος καθηγητής».

Στη πλατεία Αριστοτέλους οι σχολικοί φύλακες

Στην πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν σχολικοί φύλακες που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα, από κοινού με θιγόμενους κλάδους,  όπως αναφέρει το alterthess.gr.

«Να φωνάξουμε ότι είμαστε δω, ότι είμαστε όρθιοι και ζωντανοί. Μέχρι την τελική νίκη, μέχρι την τελική ανατροπή. Να δώσουμε όρκο τιμής να μην λυγίσουμε αν αυτή τη πολιτική δεν τη νικήσουμε», τόνισαν. Όπως επισημαίνουν «η υποκρισία τους είναι παροιμιώδης. Την μία ημέρα καταργούν ένα θεσμό και την επομένη προκηρύσσουν 4.000 θέσεις μέσω ΕΣΠΑ , πενταμηνίτες των 400 Ευρώ (χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα)».

Ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί: Ψήφισμα συμπαράστασης στους καθηγητές του δημοσίου

Στο πλευρό των εκπαιδευτικών του Δημοσίου δηλώνει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) σε ψήφισμά της.

Όπως σημειώνει η ΟΙΕΛΕ, «η λαίλαπα των απολύσεων και η φάρσα της κινητικότητας εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο που έχει ως στόχο τη δραματική συρρίκνωση της δημόσιας εκπαίδευσης και την οριστική υποβάθμισή της, έτσι ώστε το αγαθό της Παιδείας και η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση να μετατραπεί από αγαθό για όλους σε προνόμιο των ολίγων».

Επίσης στο ψήφισμα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αναφέρεται ότι «τη βαρβαρότητα της πολιτικής αυτής έχουν νιώσει στο πετσί τους εδώ και τέσσερα χρόνια οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί. Από την ψήφιση του επαίσχυντου άρθρου 47 του ν. 3848/2010, όπου για πρώτη φορά μετά τη Χούντα εισαγόταν νομοθετικά η αναιτιολόγητη, χωρίς αξιολόγηση, απόλυση εκπαιδευτικών, μέχρι σήμερα που οι κυβερνητικές πολιτικές επιδιώκουν την πλήρη ισοπέδωση των εργασιακών μας σχέσεων και την απόσυρση της κρατικής εποπτείας από την ιδιωτική εκπαίδευση, δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί έχουν απολυθεί, επειδή είχαν συνδικαλιστική δράση, επειδή αρνήθηκαν να πλαστογραφήσουν βαθμολογίες και να παραχαράξουν εξετάσεις, επειδή κατήγγειλαν παρανομίες στα σχολεία τους, επειδή τήρησαν το νόμο και δεν δέχτηκαν να κάνουν τα στραβά μάτια για να πριμοδοτήσουν τα τέκνα των ισχυρών».

Στο διάστημα αυτό, επισημαίνεται στο ψήφισμα η ΟΙΕΛΕ δίνει «σκληρό αγώνα για να διασωθούν εργασιακά και ανθρώπινα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να μην μετατραπεί το δημόσιο και κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχουν κατά το Σύνταγμα και τα ιδιωτικά σχολεία σε είδος προς πώληση».

Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί τονίζουν πως συμμερίζονται απόλυτα «το δράμα των δημόσιων συναδέλφων τους που είναι και δράμα της εκπαίδευσης στη χώρα».

Τέλος, η ΟΙΕΛΕ καλεί όλους τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των δημόσιων εκπαιδευτικών για να αποτραπεί η «λυσσαλέα κυβερνητική επίθεση εναντίον τους και εναντίον του εκπαιδευτικού αγαθού».

«Η θεμελίωση της κοινωνίας των ολίγων προνομιούχων που επιδιώκει η δικομματική κυβέρνηση των τοποτηρητών της τρόικα, όπου οι κοινωνικές, οι οικονομικές και οι εκπαιδευτικές ανισότητες θα αναπαράγονται, πρέπει να εμποδιστεί πάση θυσία», καταλήγει το ψήφισμα.