«Οι κάτοικοι του ελληνικού νησιού, το οποίο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό, επικρίνουν τις αρχές για την έλλειψη πρόληψης και την ανεπαρκή αντιμετώπιση των πυρκαγιών που μαίνονται εδώ και μια εβδομάδα », συνοψίζει η γαλλική Liberation στο ρεπορτάζ του απεσταλμένου της στην Κέρκυρα Fabien Perrier.
«Το μόνο που έχει απομείνει από το σπίτι είναι οι πέτρινοι τοίχοι και ένα εντελώς μαύρο, καμένο εσωτερικό. Γύρω από το χωριό Παλιά Περίθεια, στην Κέρκυρα, τα βουνά είναι μαυρισμένα από τις φλόγες που καταστρέφουν εδώ και μια εβδομάδα το βορειοανατολικό τμήμα του νησιού των 610 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη μέση του Ιονίου Πελάγους», γράφει η γαλλική εφημερίδα.
«Αν το χωριό άντεξε, είναι χάρη σε εμάς, τους εθελοντές και τη σκληρή δουλειά της πυροσβεστικής, λέει ένας παραγωγός μελιού. Ένας γείτονας, ο Νίκος Χειρδάρης, συμφωνεί: “Ήμουν ο πρώτος που κάλεσε την πυροσβεστική όταν ξέσπασε η φωτιά στις 6 το απόγευμα της Κυριακής. Ήρθαν αμέσως. Η φωτιά είχε ξεκινήσει σε πέντε διαφορετικά σημεία. Το ελικόπτερο μπόρεσε να ψεκάσει το δάσος μόνο για μισή ώρα. Όχι αρκετό για να αποτραπεί η καταστροφή σε ένα νησί που μπορεί να είναι πολύ πράσινο, αλλά που, όπως και η υπόλοιπη Μεσόγειος, υφίσταται έναν από τους μεγαλύτερους καύσωνες στην ιστορία του.
.., Γύρω από το τραπέζι, οι επτά καταστηματάρχες του χωριού αφηγούνται τι συνέβη. “Για τρεις μέρες και τρεις νύχτες, η πυροσβεστική έμεινε εκεί. Τη δεύτερη νύχτα, ήρθε η αστυνομία και διέταξε τους χωρικούς να φύγουν. Στην αρχή αρνήθηκαν, αλλά στη συνέχεια έφυγαν. Αναγκάστηκαν μάλιστα να πάρουν αυτόν τον άνθρωπο με τη βία”, λέει ο Νίκος Χειρδάρης δείχνοντας έναν από τους συντρόφους του. Είναι ο τελευταίος πυροσβέστης. Επέστρεψε κρυφά, μαζί με μια άλλη γυναίκα από το χωριό. Ήταν εκεί μαζί με δύο πυροσβέστες. Έσωσαν το χωριό από την ισοπέδωση!
Οι συζητήσεις είναι γεμάτες κριτική. Γιατί έστειλαν προειδοποίηση στους τουρίστες, ενώ εμείς, οι κάτοικοι του χωριού, δεν την λάβαμε; ρωτάει ένας καταστηματάρχης. ‘’Αυτό προκάλεσε πανικό στους τουρίστες” Οι πυρκαγιές απειλούν επίσης τον τουρισμό, την κύρια πηγή εισοδήματος για το νησί, που έχει πληθυσμό 100.000 κατοίκους αλλά 300.000 κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου, η οποία διαρκεί από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο…
..Κακή οργάνωση, αναποτελεσματικός συντονισμός, έλλειψη πρόληψης… Αυτές είναι οι επικρίσεις για το δημοτικό συμβούλιο της Βόρειας Κέρκυρας, την περιφέρεια και την κυβέρνηση. Μάλιστα, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νότης Μηταράκης, παραιτήθηκε την Παρασκευή 28 Ιουλίου, επειδή βρισκόταν σε διακοπές στο νησί της Πάτμου την ώρα της έξαρσης των πυρκαγιών.
Ο Σπύρος Βαρέλης, πρώην δήμαρχος της κοινότητας Θιναλίου, στηλιτεύει “την έλλειψη συντήρησης των δημοτικών δρόμων, όπως αυτοί που διαχειρίζεται η περιφέρεια”, οι οποίοι δεν ήταν πλέον προσβάσιμοι, γεμάτοι από σωρούς κλαδιών και θάμνων… Επιπλέον, “δεν υπάρχει οριοθέτηση του δάσους, δεν υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες”, συνεχίζει. Όταν η Ελλάδα υπήχθη στα μνημόνια ,μείωσε τον αριθμό των δασοφυλάκων και των πυροσβεστών”.
Η χώρα πληρώνει τώρα το τίμημα. Ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής του αντιπολιτευόμενου αριστερού κόμματος ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθεί την ίδια γραμμή: “Το δόγμα της κυβέρνησης είναι να λέει ότι δεν έχει νεκρούς και ότι είναι οι καλύτεροι”. Αναφέρεται στην τραγωδία στο παραθαλάσσιο θέρετρο Μάτι το 2018, όταν περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά. “Αλλά στην πραγματικότητα, αυτή η κυβέρνηση θέλει να κρύψει την ανικανότητά της να έχει σχέδιο για την καταπολέμηση των πυρκαγιών. Στέλνει ειδοποιήσεις για εκκένωση. Είναι όμως υγιές να βάζει τους ανθρώπους σε δίλημμα: να σώσουν τη ζωή τους ή την περιουσία τους, τα ζώα τους, τη φύση;”, διερωτάται ο βουλευτής.
Ακόμη και η Αγγελική Αυλωνίτη, πρώην υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, δηλώνει:
“Ήταν η χειρότερη νύχτα της ζωής μου. Δεν υπήρξαν θύματα, τόσο το καλύτερο. Αλλά πρέπει να προσλάβουμε περισσότερους πυροσβέστες και να πάρουμε περισσότερο εξοπλισμό”. Εξαίρει τη δράση των εθελοντών, των πυροσβεστών και των ενισχύσεων από τη Βουλγαρία. Και ελπίζει ότι η χώρα θα είναι καλύτερα εξοπλισμένη για την καταπολέμηση μελλοντικών πυρκαγιών. Στην Κέρκυρα, είναι στο μυαλό όλων: με την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυτού του είδους τα γεγονότα είναι πιθανό να ξανασυμβούν ».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >