Λίγο καιρό μετά το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, οι βίαιες επαναπροωθήσεις φαίνεται πως συνεχίζονται από τις ελληνικές αρχές, όπως αποκαλύπτει σχετικό ρεπορτάζ της Liberation, η οποία αναρωτιέται «μήπως η συγκίνηση που προκάλεσε η τραγωδία ήταν απλώς μια αυταπάτη;».

Ads

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, την ώρα που ακόμη οι οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν στο ναυάγιο πενθούν, στον Έβρο η Ελλάδα συνεχίζει τις επαναπροωθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Aegean Boat Report: Πολύ σκληρές εικόνες από την Κω – Πρόσφυγες δεμένοι, με καλυμμένα μάτια

«Μια μητέρα τεσσάρων παιδιών, η Yeliz Temir, πέρασε με τη μεγαλύτερη κόρη της ηλικίας 8 ετών στις 17 Ιουνίου, μόλις τέσσερις ημέρες μετά τη βύθιση της βάρκας στα ανοιχτά της Καλαμάτας στην Πελοπόννησο. Συνελήφθησαν γρήγορα από την ελληνική αστυνομία, η οποία δεν τους έδωσε καμία ευκαιρία. Δεν μπορούν να προσφύγουν για να ακουστεί το νόμιμο δικαίωμά τους για άσυλο: ο Καντίρ, ο σύζυγος της Γελίζ, βρίσκεται ήδη στη φυλακή. Είναι ύποπτος ότι ανήκει στο κίνημα των Γκιουλενιστών, συνδέεται με έναν αντίπαλο του καθεστώτος και αποτελεί στόχο της οργής του προέδρου Ερντογάν από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016» αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει:

Ads

«Αλλά τώρα ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας, που επανεξελέγη στις 28 Μαΐου, βάζει στο στόχαστρο τις συζύγους των φυλακισμένων κατά συνείδηση.  Αφού επιβεβαιώθηκε η καταδίκη της, η Yeliz αποφάσισε να διαφύγει με ένα τουλάχιστον από τα παιδιά της. Αφού έφτασε στην Ελλάδα, και επομένως στην Ευρώπη, απελάθηκε βάναυσα και στάλθηκε αμέσως στη φυλακή». Και τα παιδιά της; «Θα τοποθετηθούν σε ανάδοχες οικογένειες», σύμφωνα με έναν συμπατριώτη της με τον οποίο επικοινώνησε η Libération.

Δεν πρόκειται όμως για το μόνο περιστατικό, όπως υπογραμμίζει το γαλλικό μέσο:

«Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Twitter την Πέμπτη 22 Ιουνίου δείχνουν μια επίθεση απίστευτης βίας εναντίον μιας ομάδας 61 ατόμων, όλοι Τούρκοι, με τουλάχιστον δέκα παιδιά: αφού πέρασαν τα σύνορα, φαίνονται να δέχονται επίθεση από μασκοφόρους, μέρα μεσημέρι, καθώς περιπλανώνται στην περιοχή της Ορεστιάδας.

Λίγο νωρίτερα, μια νεαρή γυναίκα δημοσίευσε ένα άλλο βίντεο, παρακαλώντας στα αγγλικά: “Είμαστε εδώ για πολιτικούς λόγους. Πεινάμε, η κατάσταση είναι δύσκολη, σας παρακαλώ βοηθήστε μας”. Φαίνεται ότι πρόκειται για την ίδια ομάδα, έστω και αν ο επίσημος αριθμός τους είναι ελαφρώς διαφορετικός, για λογαριασμό της οποίας το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στο Στρασβούργο είχε εκδώσει προσωρινό μέτρο ζητώντας από την Ελλάδα να μην τους απελάσει. Χωρίς αποτέλεσμα. Μετά την επίθεση των μασκοφόρων, όλοι τους στάλθηκαν πίσω στην Τουρκία. Και πόσοι είναι τώρα στη φυλακή; Ακόμα περισσότερες ζωές καταστράφηκαν, για κανέναν άλλο λόγο εκτός από το ότι η Ευρώπη έχει απαρνηθεί τις αξίες της».

Η Liberation αναφέρεται στη συνέχεια και στη νίκη της ΝΔ στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αναφέροντας πως πρέπει να προκαλεί ανησυχία, όταν ένα δεξιό κόμμα που είναι εχθρικό προς τους πρόσφυγες επανεκλέγεται.

«Και καθώς το καλοκαίρι επιστρέφει, χιλιάδες τουρίστες, που κάθε χρόνο γίνονται περισσότεροι, θα πάνε να απολαύσουν τα κρυστάλλινα νερά του Αιγαίου. Χωρίς να γνωρίζουν την τύχη των μικρών φαντασμάτων που βρίσκονται στην άβυσσο, ή των παιδιών που στερήθηκαν τις φυλακισμένες μητέρες τους. Μπορεί η ανεμελιά κάποιων να μας κάνει πάντα να ξεχνάμε την απελπισία των άλλων;», καταλήγει το δημοσίευμα.