Ομάδα πολιτών, ακροδεξιών σύμφωνα με μαρτυρίες, απέκλεισαν το λιμάνι, εμποδίζοντας την αποβίβαση προσφύγων και μεταναστών – μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά – που οδηγήθηκαν από σκάφος του Λιμενικού Σώματος εκεί. «Τα σύνορα έκλεισαν, γιατί ήρθατε;… Πίσω στην Τουρκία…», «Αφήστε τους μέσα στη βάρκα, αλλιώς θα πάνε απέναντι και θα τρέχουν σαν τα ποντίκια», «Στη θάλασσα…» και άλλα ντροπιαστικά συνθήματα φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Ads

Σύμφωνα με καταγγελία της Watch The Med – Alarm Phone το σκάφος με τους πρόσφυγες παρασυρόταν για πάνω από 4 ώρες αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να δράσουν παρά το γεγονός ότι έχει δοθεί επανειλημμένα τηλεφωνικά τοποθεσία και αριθμός ατόμων σε έκτακτη κατάσταση.

Κάποιοι από τους συγκεντρωμένους προπηλάκισαν την επικεφαλής του γραφείου Λέσβου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενώ έχουν προπηλακιστεί και δημοσιογράφοι και φωτογράφοι διεθνών μέσων ενημέρωσης. «Δέχθηκα επίθεση από φασίστες. Τις κάμερές μου τις πέταξαν στη θάλασσα. Με χτύπησαν και με κλώσησαν άγρια. Αυτό κράτησε κάμποσο. Κανένας αστυνομικός δεν εμφανίστηκε έως ότου έφυγα από τον τόπο της επίθεσης. Κάποιοι ντόπιοι οι οποίοι διαφώνησαν με αυτό που μου έκαναν τα άτομα που μου επιτέθηκαν με φρόντισαν. Είμαι με φίλους», δήλωσε Γερμανός δημοσιογράφος της Bild που δέχτηκε άγρια επίθεση. Επίσης, προπηλακίστηκε η δημοτική σύμβουλος Μυτιλήνης επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση», Νίκη Τσιριγώτη, η οποία αποπειράθηκε να παρέμβει.

Παράλληλα, τις εισόδους του δρόμου που οδηγούν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας, στην Παναγιούδα και στη Λάρσο έχουν κλείσει ομάδες κατοίκων από τα χωριά Μόρια και Παναγιούδα αλλά και από την πόλη της Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι δεν επιτρέπουν σε λεωφορεία του Λιμενικού Σώματος να μεταφέρουν τους αφιχθέντες σήμερα πρόσφυγες και μετανάστες στο ΚΥΤ. Διεκδικούν δε την άμεση αποσυμφόρηση της Μόριας.

Στην περιοχή βρέθηκαν στελέχη της δημοτικής Αρχής Μυτιλήνης με το δήμαρχο Στρατή Κύτελη, της περιφερειακής Αρχής Βορείου Αιγαίου με τον περιφερειάρχη Κωνσταντίνο Μουτζούρη και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο δήμαρχος Μυτιλήνης κάλεσε τους πολίτες της περιοχής και της πόλης της Μυτιλήνης να συγκεντρωθούν στις εισόδους του δρόμου που οδηγεί στο ΚΥΤ. «Αυτό το αίσχος θα πρέπει να κλείσει τώρα» είπε.

Άμεση απάντηση στα μπλόκα του μίσους έδωσε η αυθόρμητη αντιφασιστική διαδήλωση που οργανώθηκε το απόγευμα  στην πλατεία Σαπφούς στη Λέσβο, από αντιφασιστικές και αριστερές οργανώσεις. Τελικά οι 100 και περισσότεροι πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, από όσους έφτασαν στο νησί σήμερα μεταφέρθηκαν και μεταφέρονται για να διαμείνουν στον περίφρακτο χώρο της επιβίβασης στα πλοία της γραμμής στο επιβατηγό λιμάνι της Μυτιλήνης. Πρόκειται για τους επιβαίνοντες σε δυο βάρκες που οι συγκεντρωμένοι κάτοικοι της περιοχής δεν επέτρεψαν στην Αστυνομία να προσεγγίσει στο ΚΥΤ της Μόριας και να τους αποβιβάσει εκεί. Καθώς επίσης και τους επιβαίνοντες σε μια βάρκα που κάτοικοι της Θερμής δεν επέτρεψαν να αποβιβασθούν στο λιμάνι της Θερμής και αυτή τη στιγμή ρυμουλκούνται από το λιμενικό Σώμα σε άγνωστη κατεύθυνση προκειμένου να αποβιβασθούν.

Υπενθυμίζεται πως τα τελευταία 24ωρα, περισσότεροι από 500 άνθρωποι έχουν φτάσει στο νησί με πλαστικές βάρκες στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η μεγάλη πλειοψηφία όσων φτάνουν είναι σε φανερά εξαθλιωμένη κατάσταση, ξυπόλητοι και χωρίς τίποτα άλλο από τα ρούχα που φορούν. 

Πρωτοφανής απόφαση από τον δήμαρχο Μυτιλήνης που… «κλείνει» τα σύνορα του Δήμου!

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κυτέλης ανακοίνωσε δε μια πρωτοφανή άνευ ουσίας απόφαση. Όπως είπε «κλείνει» τα σύνορα του Δήμου Μυτιλήνης, προκαλώντας σκωπτικά σχόλια και ερωτήματα για το πως ακριβώς σκοπεύει να «κλείσει» τα σύνορα του δήμου του νησιού. Όπως είπε «μετανάστες, οι οποίοι θα μπουν στο νησί από σημεία που δεν ανήκουν στο Δήμο Μυτιλήνης να μην καταλήγουν στο ΚΥΤ της Μόριας το οποίο βέβαια δεν αντέχει άλλο».

Παράλληλα ζήτησε, χωρίς ωστόσο να υπάρξει ανταπόκριση από την κυβέρνηση, «στο ΚΥΣΕΑ να αποφασιστεί η αποστολή δύο πλοίων έτσι ώστε 5.000 αιτούντες άσυλο να φύγουν αμέσως από το νησί για να αποσυμφορηθεί το ΚΥΤ». Ζήτησε επίσης δύο ακόμη πλοία «πάνω στα οποία θα γίνεται η ταυτοποίηση των εισερχομένων και η διαδικασία υποβολής αιτήματος ασύλου». «Είμαστε διατεθειμένοι με όποιο κόστος, να διαφυλάξουμε τους πολίτες και την κανονικότητα του Δήμου μας. Δεν είναι δυνατόν ο Δήμος Μυτιλήνης να αντέξει άλλο τη φιλοξενία του συνόλου των μεταναστών στο νησί», τόνισε. 

Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα «Στο Νησί», τις τελευταίες ώρες συμβαίνουν απίστευτα πράγματα με ορισμένους αυτοδιοικητικούς του Δήμου Μυτιλήνης να προσπαθούν να διχάσουν τους κατοίκους του νησιού. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα κατήγγειλε δημόσια ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος στο μπλόκο που έχει στήσει ο Δήμος Μυτιλήνης στην περιοχή των Λάμπου Μύλων σταμάτησαν την σύζυγο την κόρη και τον γιό του και τους ρώτησαν αν ήταν Έλληνες. Συγκεκριμένα ο κ.Βέρρος έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Σταμάτησαν την σύζυγο μου, την κόρη και το γιο μου στους Λαμπου- Μύλους και ρωτούσαν αν είναι Έλληνες. Βέβαια, κατά τα ΜΑΤ, είναι Τουρκοσπόροι. Αλλά θα μου πείτε, τότε κοιμόταν και δεν ξέρουν».

Καταγγελία για τη δράση ακροδεξιών 

Όπως καταγγέλουν μέλη της αποστολής αντικαπιταλιστικών δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων που βρισκόντουσαν στη Λέσβο: «Καταγγέλλουμε τη προσπάθεια ακροδεξιών κύκλων να αποτρέψουν την πρόσβαση της αποστολής μας στο στρατόπεδο της Μόρια καθώς και στο ίδιο το χωριό. Με μπλόκα σταμάτησαν τα αυτοκίνητα της αποστολής μας και επιχείρησαν να απαγορεύσουν τη πρόσβαση μας. Η προσπάθεια τους έπεσε στο κενό, η αποστολή μπήκε στο καταυλισμό των προσφύγων μίλησε με τους πρόσφυγες και μοίρασε το υλικό των κινήσεων.

Την ίδια στιγμή η παρουσία του βουλευτή της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου στα μπλόκα της Μόρια νομιμοποίησε την συνεχεία του ακροδεξιού αίσχους, που κατέληξε στην Θερμή με φασίστες να αποτρέπουν μια βάρκα γεμάτη μανάδες και μωρά παιδιά να φτάσει στη στεριά και να αποβιβαστεί ο κόσμος. Οι ίδιοι προπηλάκισαν και έδιωξαν την εκπρόσωπο της ύπατης αρμοστείας του ΟΗΕ, χτύπησαν φωτογράφο, προπηλάκισαν δημοσιογράφους διεθνών και εγχώριων μέσων που βρίσκονταν στη χώρο για τη κάλυψη των γεγονότων και έβριζαν την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης που βρίσκονταν στο χώρο. Η κυβέρνηση με την αντιπροσφυγική υστερία που έχει εξαπολύσει δίνει το δικαίωμα σε φανατικά ακροδεξιά στοιχεία να παίζουν το ρόλο του «συνοριοφύλακα» και του ελεγκτή όλων όσων δεν συμφωνούν με την αντιπροσφυγική πολιτική της. Η αποστολή μας συνεχίζει την παρέμβαση της για να μεταφέρει σε πρόσφυγες και ντόπιους το μήνυμα της αλληλεγγύης». 

image

image

image

image

image