Στη σεισμική διέγερση που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό σε διάφορες περιοχές της χώρας αναφέρθηκε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο  Ευθύμιος Λέκκας.

Ads

Ειδικότερα,  ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε ότι «πάντα περιμένουμε έναν μεγάλο σεισμό», προσθέτοντας πως «ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα».

Χαρακτηριστικά, ο Ευθύμιος Λέκκας ανέφερε: «Πάντα περιμένουμε μεγάλο σεισμό, ο ελληνικός χώρος έχει εξαιρετικά μεγάλη σεισμικότητα που μπορεί να εκφραστεί ανά πάσα στιγμή. Δεν ξέρουμε το πότε και γι’ αυτό οφείλουμε να είμαστε πάντα έτοιμοι. Για το θέμα του σεισμού δεν χρειάζεται ανησυχία, είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε έναν μεγάλο σεισμό. Πάντα προκαλεί προβλήματα και οφείλουμε εμείς να είμαστε έτοιμοι».

Στη συνέχεια, ο σεισμολόγος εξήγησε ότι στην Ελλάδα «έχουμε χιλιάδες ρήγματα, αυτά τα ρήγματα δημιουργούν σεισμούς». Για τις Αλκυονίδες, ο ίδιος είπε πως «είναι μία περιοχή στην οποία στρέφεται το ενδιαφέρον όχι μόνο Ελλήνων επιστημόνων αλλά παγκοσμίως. Έχει δώσει μεγάλους σεισμούς αυτή η περιοχή».

“Καμπανάκι” για τα παλιά κτίρια

Ο Ευθύμιος Λέκκας αναφέρθηκε, σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, και στα παλιά κτήρια, χτυπώντας καμπανάκι κινδύνου για την κατάστασή τους.

Ads

Συγκεκριμένα, ο ίδιος δήλωσε: «Είμαστε η χώρα με τις λιγότερες επιπτώσεις. Βεβαίως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο που έχουμε να κάνουμε με έναν αντισεισμικό ιστό πολύ ανθεκτικό, υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να λυθούν, όπως τα παλιά κτήρια. Στον Δήμο Αθηναίων, υπάρχουν 1.500 κτήρια, αλλά είναι με άγνωστο ιδιοκτήτη ή πάρα πολλούς ιδιοκτήτες ή εγκαταλελειμμένα ή ιστορικά».

Ακόμα, σχετικά με τον ισχυρισμό Τσελέντη για «σεισμό 6 με 6,5 Ρίχτερ», ο Ευθύμιος Λέκκας είπε: «Πάντα υπάρχει μία συζήτηση μεταξύ των Ελλήνων επιστημόνων. Η κάθε ομάδα μεταφέρει τα δικά της ευρήματα. Η κάθε περιοχή έχει τον κίνδυνο να εκδηλωθεί μεγάλος σεισμός. Εμείς εδώ έχουμε αποδείξει ότι διαχειριζόμαστε πολύ καλά έστω και μεγάλους σεισμούς».

Τέλος, ο ιδιος τόνισε: «Όταν υπάρχει μια πληροφορία, από οπουδήποτε, πάντα κάνουμε τις απαιτούμενες διαδικασίες έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο. Να τον μηδενίσουμε δεν μπορούμε».