Για πολλαπλές απειλές που συνδέονται άμεσα με την κλιματική κρίση και επιτείνουν τους κινδύνους σε δασικά οικοσυστήματα, υποδομές και κατοικημένες περιοχές, προειδοποιεί ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο ΕΡΤNews.
Μεταξύ άλλων ο καθηγητής, στηλιτεύει τη δραματική μείωση των δασικών εκτάσεων στην Αττική, εστιάζει στις δασικές πυρκαγιές, την ξηρασία, αλλά και στην αυξημένη σεισμική δραστηριότητα στον ελλαδικό χώρο.
Λέκκας: Δραματική απώλεια δασών στην Αττική
«Έχει χαθεί ένα 70% του δασικού ιστού τα τελευταία 25 χρόνια», τονίζει ο κ. Λέκκας, υπογραμμίζοντας πως «δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα δέντρο από την Αττική». Επισημαίνει ότι τα εναπομείναντα περιαστικά δάση βρίσκονται σε κακή κατάσταση, με ξερά πεύκα και κακή διαχείριση.
Αναφέρει χαρακτηριστικά: «Υπάρχει ένα κομμάτι της Πεντέλης προς τον Διόνυσο, κάποια σημεία στα Μελίσσια, η Πάρνηθα που παλεύει να κρατηθεί, και ο Υμηττός που αντέχει».
Όπως σημειώνει, ο Υμηττός αποτελεί πρότυπο πρόληψης: «Υπάρχει ο Σύνδεσμος Δήμων του Υμηττού που έχει καταστήσει τον Υμηττό ένα πρότυπο κέντρο πρόληψης των δασικών πυρκαγιών, με εθελοντές, σύγχρονες τεχνολογίες και δομές».
Φωτιές, ξηρασία και μύκητες απειλούν το δασικό οικοσύστημα
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε και σε έναν επικίνδυνο συνδυασμό φαινομένων: «Η κλιματική κρίση επιτείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Έχουμε ξηρασία, πυρκαγιές και, αμέσως μετά, πλημμύρες».
Ο ίδιος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τους μύκητες που καταστρέφουν τα δάση: «Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας παρατηρείται προσβολή από μύκητες σε πλατάνια και έλατα. Έχω συγκεκριμένα παραδείγματα από την Καρδίτσα, την πατρίδα μου, όπου το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό».
Όπως ανέφερε, «έχει απασχολήσει τον Τύπο και τις αρχές, όμως τα περιθώρια αντιμετώπισης είναι περιορισμένα, γιατί πρόκειται για φαινόμενο μεγάλης έκτασης».
Λέκκας: Μετά τις φωτιές, έρχονται οι πλημμύρες
«Τα φαινόμενα είναι αλληλένδετα. Η ξηρασία οδηγεί σε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις πυρκαγιές έρχονται έντονες βροχοπτώσεις που προκαλούν πλημμύρες και κατολισθήσεις», εξήγησε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η απογύμνωση του εδάφους ενισχύει τον φαύλο κύκλο: «Μπαίνουμε σε έναν κύκλο που είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει».
Αναφερόμενος στη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων εβδομάδων, κυρίως στη Ρόδο, την Ιεράπετρα, τη Σαντορίνη, τον Κορινθιακό και τη Λήμνο, ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε τα εξής:
«Παρατηρούμε αύξηση της σεισμικότητας, αλλά οι σεισμοί αυτοί δεν σχετίζονται μεταξύ τους. Γίνονται σε διαφορετικά τεκτονικά πλαίσια. Δεν υπάρχει διέγερση από τον έναν σεισμό στον άλλον». Όπως εξηγεί: «Ο σεισμός στη Ρόδο, για παράδειγμα, είχε εστιακό βάθος 60 χλμ., ενώ αυτός στην Ιεράπετρα ήταν ρηχός, στα 5 χλμ.».

Λέκκας: Τί είπε για κατολισθήσεις σε Σαντορίνη και Κρήτη
Για τα προβλήματα κατολισθήσεων, ειδικά σε τουριστικές περιοχές, όπως η Κρήτη και η Σαντορίνη, ο κ. Λέκκας ανέφερε: «Η Κρήτη είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Οι απότομες πλαγιές και τα φαράγγια γειτνιάζουν με τουριστικές υποδομές. Μετά από σεισμούς ή έντονες βροχοπτώσεις, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα».
Όσον αφορά τα λιμάνια της Σαντορίνης, τόνισε ότι έχουν ληφθεί μέτρα: «Έχει εκδοθεί νέα απόφαση για την ασφαλή πρόσβαση στα λιμάνια, με εξαίρεση δύο-τρεις πολύ επικίνδυνες περιοχές. Από τον Σεπτέμβριο έχουν δρομολογηθεί μεγάλα έργα ώστε του χρόνου να έχουμε πολύ υψηλό επίπεδο ασφάλειας».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >