Λειτουργικό πρόβλημα φαίνεται να έχει προκληθεί στην Ανατολική Μακεδονία, εξαιτίας των αναστολών εργασίας των γιατρών και του προσωπικού, καθώς τα δύο Νοσοκομεία που περιθάλπτουν ασθενείς του κορονοϊού, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης βρίσκονται σε οριακή κατάσταση με πολύ λιγότερους ασθενείς από όσους περιέθαλπταν στο τρίτο κύμα.
Ο πρόεδρος του Π.Ο.Ε.ΔΗ.Ν., Μιχάλης Γιαννάκος δήλωσε ότι «Δεν έχουν τις δυνατότητες πια να αναπτύξουν τον ίδιο αριθμό κλινών ΜΕΘ και απλής νοσηλείας όπως στη κορύφωση του τρίτου κύματος λόγω των ελλείψεων προσωπικού που προέκυψαν από τις αναστολές. Είναι ήδη στα όρια τους. Το επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των νοσοκομείων μετά τις αναστολές απέτυχε παταγωδώς.
Πιο συγκεκριμένα:
Στο νοσοκομείο Καβάλας από τους 1050 συνολικά εργαζόμενους, τέθηκαν 100 σε αναστολή, εκ των οποίων 50 από αυτούςε ήταν νοσηλευτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν ακόμη. Σήμερα, το Νοσοκομείο είναι στα όρια του, με γεμάτη τη κλινική κορωνοϊού που είναι γεμάτη με μόνο 40 ασθενείς και με 7 διασωληνωμένους στις ΜΕΘ. Το Νοσοκομείο με αυτό τον αριθμό βρίσκεται σε οριακή κατάσταση, ενώ στο τρίτο κύμα της πανδημίας νοσήλευαν 150 ασθενείς σε κλινικές κορωνοϊού και 12 στη ΜΕΘ.
Τέλος, το νοσοκομείο διακομίζει, ήδη, διασωληνωμένα περιστατικά κορωνοϊού στην Αλεξανδρούπολη. Χθες δύο διασωληνωμένοι, νέοι σε ηλικία ασθενείς με κορωνοιο διεκομίσθησαν, λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ.
Στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας 86 εργαζόμενοι, όπου από αυτούς οι 14 είναι γιατροί και οι 72 λοιπό προσωπικό. Χαρακτηριστικό της αποτυχίας των αναστολών και της πρόσληψης ατόμων με 3μηνες συμβάσεις, είναι το γεγονός ότι μπήκαν σε αναστολή 44 νοσηλευτές και προσλήφθηκαν μόνο 4. Στο Νοσοκομείο, αυτή την στιγμή νοσηλεύουν 45 περιστατικά κορωνοϊού σε απλές κλίνες και είναι ήδη γεμάτοι, ενώ και 13 διασωληνωμένα περιστατικά σε κλίνες ΜΕΘ από τις 16 κλίνες που διαθέτουν. Χαρακτηριστική είναι η διαφορά σε σχέση με το τρίτο κύμα της πανδημίας, όταν νοσήλευαν πάνω από 80 περιστατικά κορωνοϊού σε απλές κλινικές και 21 σε κλινικές ΜΕΘ.
Ο κ. Γιαννάκος συμπέρανε ότι «Με την υπάρχουσα στελέχωση τα νοσοκομεία έχουν φθάσει στα όρια τους με το ένα τέταρτο της κίνησης. Είναι επιβεβλημένη η άρση του μέτρου των αναστολών με δύο rapid test την εβδομάδα και μέτρα προστασίας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται να προσληφθεί για τρεις μήνες όπως προβλέπει ο νόμος».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >