Μετά τις ζοφερές εικόνες που έκαναν τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ απεικονίζοντας την φλεγόμενη Ηλεία το 2007, συστάθηκε το καταργηθέν πλέον Ειδικό Ταμείο Εκτάκτων Αναγκών, γνωστό και ως «ταμείο Μολυβιάτη», που αποσκοπούσε στην συγκέντρωση χρημάτων για την αποκατάσταση των πληχθέντων. Κατόπιν, όμως, ερωτήσεως βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με την πορεία που είχαν τα χρήματα αυτά, το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν ακόμη αδιάθετα σε λογαριασμούς περί τα 95 εκατομμύρια ευρώ, ενώ 27 εκατομμύρια δόθηκαν στην τοπική αυτοδιοίκηση ανά την επικράτεια για την χρηματοδότηση έργων – που δεν αποδεικνύεται ότι αφορούσαν αποκαταστάσεις καταστροφών, όπως σχολιάζει στο tvxs.gr η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.

Ads

 
Ο δρόμος του χρήματος
 
Βάσει των στοιχείων του ΕΤΕΑ αλλά και του Υπουργείου Οικονομικών το 2011 – που το ταμείο έκλεισε και πέρασε στην αρμοδιότητα του ΥΠΟΙΚ – το υπόλοιπο που προέκυπτε ανερχόταν σε 118.324.384,80 ευρώ. Ο λογαριασμός πιστώθηκε με τόκο 2 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 120 εκατομμύρια. Στις 10 Απριλίου 2013, όμως, το υπόλοιπο του Λογαριασμού Αρωγής Πυρόπληκτων ήταν ύψους 92.717.809,39 ευρώ, δημιουργώντας ένα κενό της τάξης των 27 εκατομμυρίων που πρέπει να αιτιολογηθεί.
 
Απαντώντας στην ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, Θανάσης Πετράκος, Μαρία Κανελλοπούλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου), ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε ότι από τον Μάιο του 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2013 διατέθηκαν εις βάρος του Λ.Α.Π. τα 27 εκατομμύρια υπέρ Περιφερειών, Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και Υπουργείων για την ικανοποίηση αιτημάτων χρηματοδότησης έργων.
 
Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου- Δυτικής Ελλάδας- Ιονίου χρηματοδοτήθηκε με 5.135.040,89 ευρώ, η Περιφέρεια Πελοποννήσου με 2.690.109 ευρώ, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων με 15.557.889,48 ευρώ, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 113.600,49 ευρώ, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 1.279.565,69 ευρώ και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας χρηματοδοτήθηκε με 2.910.605,90 ευρώ.
 
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν το τελικό κονδύλι που θα διατίθετο για τον νομό Ηλείας θα ανερχόταν στο 50% των δωρεών ιδιωτών – με τις οποίες «γέμισε» ο Λογαριασμός Αρωγής Πυρόπληκτων στην Τράπεζα της Ελλάδος.
 
Ρουσφέτια;
 
Κατά την Έφη Γεωργοπούλου Σαλτάρη, τα χρήματα δόθηκαν σε 8 νομούς για έργα πιθανώς «βιτρίνας» την ώρα που η αποκατάσταση των ζημιών που άφησε η καταστροφή στην Ηλεία δεν έχει προχωρήσει. «Ίσως να είναι και ρουσφετολογική η διάθεση», σχολιάζει η ίδια.
 
Όπως επισημαίνει, όμως, ακόμη και τα χρήματα, που φαίνεται πως διατέθηκαν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για έργα στην Ηλεία αλλά και στο Υπουργείο Ανάπτυξης για τον ίδιο σκοπό, δεν προκύπτει πως κατέληξαν στον κατεστραμμένο τόπο. «Φαίνεται από τα στοιχεία να έχουν διατεθεί χρήματα, αλλά δεν έχουν γίνει έργα που να δικαιολογούν την διάθεση των χρημάτων», εξηγεί η βουλευτής.
 
Σύμφωνα με στοιχεία που διέρρευσαν από την έκθεση της Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία διεξήγαγε έρευνα τον περασμένο Ιούλιο, τα χρήματα του ταμείο Μολυβιάτη δεν κατευθύνθηκαν σε περιοχές που είχαν πληγεί από τις πυρκαγιές. Η επαλήθευση αυτών των στοιχείων θα γίνει κατά την δημοσιοποίηση της ετήσιας έκθεσης της Επιτροπής που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στην Ολομέλεια.
 
Το μέλλον του υπολοίπου
 
Σε ό,τι αφορά το ποσό που μένει, τα περίπου 92 εκατομμύρια, σημειώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών ότι η επιλογή των νέων έργων που θα χρηματοδοτούνται θα γίνεται από την περιφέρεια, μετά από ελέγχους και αξιολόγηση των προτάσεων, που θα πραγματοποιούνται πλέον από τους δημάρχους.
 
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, βέβαια, δηλώνει από το υπόλοιπο θα διατεθούν μόνο τα 47 εκατομμύρια. «Είπαν στους δημάρχους να στείλουν όλες τις ώριμες προτάσεις που έχουν για αξιολόγηση», αναφέρει προσθέτοντας πως «πιθανώς θα είναι και αυτά για έργα βιτρίνα εν όψει των δημοτικών εκλογών του 2014»