Εκτενές ρεπορτάζ για τις υποκλοπές στην Ελλάδα δημοσίευσε και η βελγική L’Echo, μετά από μπαράζ δημοσιεύσεων σε άλλα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Η Ελλάδα βυθίζεται σε μεγάλη πολιτική κρίση».

Ads

«Πόσο ακόμα μπορεί να αντέξει η ελληνική κυβέρνηση; Το σκάνδαλο υπονομεύει τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη επειδή, από το 2019 και την άνοδό του στην εξουσία, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρουν απευθείας σε αυτόν, μια πολιτική επιλογή που ήδη αμφισβητήθηκε έντονα εκείνη την εποχή. Σε μια χώρα όπου η μνήμη της χούντας των συνταγματαρχών (1967-1974) είναι ακόμα πολύ παρούσα, αρχίζει να σημαίνει πολλά…» αναφέρει η βελγική εφημερίδα και προσθέτει:

«Την Παρασκευή 5 Αυγούστου, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, επιτελάρχης (και ανιψιός) του πρωθυπουργού, παραιτήθηκε από τη θέση του, λίγα λεπτά πριν από την παραίτηση του επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Παναγιώτη Κοντολέων. Δύο παραιτήσεις που δεν φαίνεται να έχουν σβήσει τη φωτιά.

Και τα ερωτήματα παραμένουν. Αν το δεξί χέρι του πρωθυπουργού ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για αυτή την υπόθεση με την παραίτησή του, τι ήξερε πραγματικά ο αρχηγός της κυβέρνησης; Έχουν υποκλαπεί άλλα πολιτικά πρόσωπα; Συνεχίζονται οι υποκλοπές;» διερωτάται με νόημα η εφημερίδα.

Ads

image

Η L’Echo επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φαίνεται ακόμη πεπεισμένος για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών, την ώρα που Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να ανοίξει άμεσα η Βουλή για να συζητηθούν αυτά τα θέματα. «Η κυβέρνηση συμφώνησε σε επανέναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης νωρίτερα, αλλά όχι πριν από τις 22 Αυγούστου. Μέχρι τότε, κάθε μέρα θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες αποκαλύψεις…».