Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύα Καϊλή, προσήχθη και εξετάζεται από τις βελγικές αρχές στο πλαίσιο έρευνας για εμπλοκή της στο σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ads

Νωρίτερα, η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία είχε ανακοινώσει πως τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων ένας πρώην ευρωβουλευτής, συνελήφθησαν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έρευνας ενός οικονομικού δικαστή ως ύποπτοι για δωροληψία από μια «χώρα του Κόλπου», εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαβάστε επίσης:

Η εφημερίδα Le Soir, έκανε λόγο για σύλληψη της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, ωστόσο επίσημα δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί σύλληψη. Σημειώνεται πως ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί ευρωβουλευτής, λόγω ασυλίας, είναι να πιαστεί επ’ αυτοφώρω. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι έγινε έφοδος και έρευνα στο σπίτι της Εύας Καϊλή, ενώ νωρίτερα το πρωί προσήχθη και ο σύντροφός της.

Ads

Με απόφαση του Νίκου ανδρουλάκη, η Εύα Καϊλή τέθηκε εκτός του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.  Πηγές του ΠΑΣΟΚ δεν επιβεβαιώνουν την σύλληψη της ευρωβουλευτή και σημειώνουν ότι δεν έχουν επίσημη ενημέρωση για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, την απομάκρυνσή της εξετάζει και η ευρωομάδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην οποία και ανήκει η Εύα Καϊλή ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει: «Είμαστε συγκλονισμένοι από τους ισχυρισμούς περί διαφθοράς στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η Ομάδα S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ερευνητικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημοσίως τις εν εξελίξει δικαστικές διαδικασίες».

Και προσθέτει: «Δεδομένης της σοβαρότητας των ισχυρισμών, έως ότου οι αρμόδιες αρχές παράσχουν σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις, ζητάμε την αναστολή των εργασιών επί οποιωνδήποτε φακέλων και ψηφοφοριών στην ολομέλεια σχετικά με τα κράτη του Κόλπου, ιδίως όσον αφορά την απελευθέρωση των θεωρήσεων και τις προγραμματισμένες επισκέψεις».

Η έρευνα των βελγικών αρχών

Σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα Le Soir, αξιωματούχοι του Κατάρ είχαν προσπαθήσει να δωροδοκήσουν έναν εκλεγμένο Ιταλό σοσιαλιστή που ήταν ευρωβουλευτής από το 2004 έως το 2019. Η έρευνα αφορά μεταξύ άλλων, πράξεις «διαφθοράς» και «ξεπλύματος χρήματος» στο πλαίσιο οργανωμένης συμμορίας, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της εισαγγελίας.

Για μήνες, Βέλγοι ερευνητές «υποπτεύονταν ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πληρώνοντας σημαντικά χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με πολιτική θέση ή/και σημαντική στρατηγική θέση» εντός αυτού του οργάνου.

Η βελγική εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην ευρωβουλευτής του S&D, ο Ιταλός Pier-Antonio Panzeri, ο νεοεκλεγείς γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (Ituc) Luca Visentini, καθώς και ένας διευθυντής ΜΚΟ και ένας βοηθός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνελήφθησαν και οι τέσσερις το πρωί.

Ο τελευταίος, όπως αναφέρει η Le Soir, είναι ο σύντροφος της Ελληνίδας ευρωβουλευτή.

Η Εύα Καϊλή είναι ανάμεσα στους 14 αντιπροέδρους του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου και έχει, φυσικά, ασυλία και ο μόνος τρόπος για να συλληφθεί είναι μόνο εφόσον πιαστεί επ’ αυτοφώρω.