Στις πυρκαγιές αλλά και στα ρατσιστικά φαινόμενα που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα αναφέρεται η Le Monde σε ρεπορτάζ της.

Ads

«Με περισσότερα από 73.000 εκτάρια να καίγονται σε έξι ημέρες, οι πυρκαγιές γύρω από την Αλεξανδρούπολη, μια συνοριακή πόλη με την Τουρκία στη βορειοανατολική Ελλάδα, είναι τώρα οι πιο καταστροφικές που έχουν καταγραφεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπροστά σε ερημικά τοπία, η θλίψη εδώ και δύο ημέρες δίνει τη θέση της στην οργή, ακόμη και στο μίσος προς τους αποδιοπομπαίους τράγους που βρέθηκαν, τους μετανάστες, που ορίστηκαν ως υπεύθυνοι για την έναρξη πυρκαγιών από ακροδεξιές ομάδες που δρουν στην περιοχή», επισημαίνει μεταξύ άλλων το δημοσίευμα.

Το γαλλικό μέσο περιγράφει την τραγωδία με τους μετανάστες που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στον Έβρο, επισημαίνοντας πως λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστή η είδηση, φήμες που τροφοδοτήθηκαν από ακροδεξιές ομάδες κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα και συνέδεαν τους μετανάστες με το ξέσπασμα των πυρκαγιών.

Μάλιστα, η Le Monde αναφέρεται και στο βίντεο με τον άνδρα που κλείδωσε μετανάστες σε τρέιλερ κι έκανε λόγο για «25 κομμάτια». Αξίζει να σημειωθεί πως ο ίδιος, μαζί με δύο συνεργούς του, συνελήφθησαν, όπως και οι άτυχοι μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται τώρα στη θέση του κατηγορούμενου.

Ads

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, αυτό δεν είναι το μόνο σχετικό βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το επιβεβαιώνει δημοσιογράφος που μίλησε στη Le Monde, που υπογραμμίζει ότι «το κλίμα είναι τρομακτικό».

Η γαλλική εφημερίδα τονίζει επιπλέον ότι τα καλέσματα μίσους γίνονται και από ακροδεξιούς βουλευτές, «ιδιαίτερα εκείνους του μικρού κόμματος Ελληνική Λύση, που κέρδισε 8,8% στον Έβρο στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου».