Μετά το σημερινό δημοσίευμα του Guardian για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, σειρά έχει η Le Monde, η οποία κάνει λόγο για «ελληνικό Watergate» που «αποδυναμώνει τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη».

Ads

«Στις Βρυξέλλες, η εικόνα του Έλληνα ηγέτη, που παρουσιάστηκε κατά την εκλογή του ως φιλελεύθερου μεταρρυθμιστή, ικανού να οδηγήσει την Ελλάδα στην ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης, αμαυρώνεται. Η στροφή του προς τον αυταρχισμό προκαλεί ανησυχία στους διαδρόμους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Διαβάστε επίσης: Guardian: Ο Μητσοτάκης είχε στήσει εκτεταμένο κύκλωμα παρακολουθήσεων

Επίσης, προσθέτει πως «η υπόθεση των υποκλοπών προστίθεται στις έρευνες για την παράνομη επαναπροώθηση μεταναστών από τις ελληνικές αρχές, τις επανειλημμένες επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων ή εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις», ενώ κάνει λόγο και για «καταστολή της ελευθερίας έκφρασης στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων».

Ads

Το δημοσίευμα επισημαίνει και τις δηλώσεις της ευρωβουλευτή, Sophie in ‘t Veld, η οποία είναι εισηγήτρια στην Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη γενικότερη έρευνα που γίνεται σχετικά με τα λογισμικά παρακολουθήσεων, και η οποία επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ σε συνέντευξή της στο Bloomberg, τονίζοντας ότι «είναι ένα θέμα πιο σοβαρό από το Watergate».

Διαβάστε επίσης: Public Issue: Το 75% θεωρεί υπεύθυνο τον Μητσοτάκη για τις υποκλοπές – Παραίτηση ζητά ένας στους δύο

Η Le Monde καταλήγει με αναφορά στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες «οι Έλληνες αρχίζουν να βγάζουν πολιτικά συμπεράσματα από αυτό το σκάνδαλο. Η Νέα Δημοκρατία, το συντηρητικό κόμμα του Πρωθυπουργού, διατηρεί το προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε το Σάββατο στην κεντροδεξιά εφημερίδα Τα Νέα, αλλά η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ μειώνεται. Επιπλέον, σύμφωνα με άλλη έρευνα (Public Issue), το 75% των Ελλήνων αναγνωρίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρει προσωπική ευθύνη για τις υποκλοπές και το 54% ζητά πλέον την παραίτησή του».

Κλείνοντας, επισημαίνει: «Με πληθωρισμό ρεκόρ και εντεινόμενη την κοινωνική ανησυχία ενόψει της αύξησης των τιμών της ενέργειας, η “επιστροφή στο σχολείο” θα είναι δύσκολη για τον Έλληνα πρωθυπουργό».