Με κάθε μέσο προσπαθεί να εκκενώσει το κτήριο Α στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στο Λαύριο, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που έστειλε τελεσίγραφο στους 130 Κούρδους πρόσφυγες –μεταξύ των οποίων και 20 παιδιά έως 9 ετών- να εγκαταλείψουν το κτίριο, χωρίς να έχει διασφαλίσει τη διαμονή τους.

Ads

Όπως καταγγέλλει το ελληνικό τμήμα της Νεολαίας Ενάντια στο Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), το υπουργείο χρησιμοποιεί «απειλές, εκβιασμούς και ψυχολογικό πόλεμο», προκειμένου να μεταφέρει τους 130 ανθρώπους σε 20 κοντέινερ, τα οποία αδυνατούν να τους φιλοξενήσουν, και να κατασκευάσει το κτίριο.

Συγκεκριμένα, η παροχή ζεστού νερού έχει διακοπεί εδώ και αρκετές ημέρες στο κτίριο, ενώ ανεμιστήρες κι άλλα είδη βρίσκονται κλειδωμένα σε αποθήκες με εντολή του υπουργείου, «προκειμένου να υποβαθμίσουν ακόμη περισσότερο την ήδη άθλια διαβίωση τους, έτσι ώστε να εγκαταλείψουν το κτήριο», σύμφωνα με την YRE.

Επιπλέον, οι πρόσφυγές καταγγέλλουν την πλαστογράφηση της υπογραφής τους σε έγραφα που ουδέποτε υπέγραψαν, και την προσπάθεια του υπουργείου να διασπάσει την αγωνιστικότητα και την αλληλεγγύη ανάμεσα τους διασκορπίζοντας τους σε διαφορετικούς χώρους.

Ads

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τους ίδιους τους πρόσφυγες, σε συναντήσεις που πραγματοποίησαν με εκπροσώπους του υπουργείου, αυτοί τους απείλησαν επανειλημμένως με φράσεις όπως «ή θα φύγετε με το καλό ή θα φύγετε με το ζόρι» και «στην Αθήνα σφάζουν μετανάστες και πρόσφυγες θέλετε να βρεθείτε εκεί;», ενώ ως απάντηση στο πως θα χωρέσουν στα 20 λυόμενα, έλαβαν την εξής: «αν στοιβαχτείτε καλά παντού χωράτε».

«Οι Κούρδοι πρόσφυγες ζητούν το αυτονόητο, ένα λιτό χώρο για την μεταφορά όλων κι όχι ορισμένων εξ αυτών, καθώς και την εγγύηση ότι δεν θα κλείσει το Κέντρο», λέει η εκπρόσωπος της YRE, Ελευθερία Ψυχογιού. «Προτιμούν ,να θαφτούν ζωντανοί στα ερείπια της ντροπής μας , καταγγέλλοντας την Ελληνική κυβέρνηση , παρά να υποκύψουν σε εκβιασμούς , διότι για αυτούς αξίζει περισσότερο να πεθάνεις για κάποιον λόγο, από το να ζεις χωρίς λόγο…»

Διαβάστε επίσης:
«Δεν θα ανεχτούν εμπαιγμό» οι Κούρδοι πρόσφυγες στο Λαύριο