«Την αγωνία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ για να επαναλειτουργήσει μία επιχείρηση με μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες, για να γυρίσουν πίσω στις δουλειές τους οι εργαζόμενοι και να μην ερημώσουν τα χωριά της περιοχής τους» μετέφεραν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, κι ο Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, Παναγιώτης Πολίτης μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίου, την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου.

Ads

Στις εισηγητικές ομιλίες τους ανέδειξαν πώς η πολιτική της Ε.Ε. και των ελληνικών κυβερνήσεων διαχρονικά απαξίωσαν τη ΛΑΡΚΟ και την έθεσαν εκτός λειτουργίας. Υπογράμμισαν την υποκρισία της Ε.Ε., η οποία ευθύνεται και στηρίζει το κλείσιμο και την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, να οργανώνει εκστρατείες που χρυσώνουν επιχειρηματικούς ομίλους για την εξεύρεση «κρίσιμων πρώτων υλών», όπως είναι το νικέλιο και το κοβάλτιο που μπορεί να παραγάγει η ΛΑΡΚΟ, από τα μοναδικά στην Ε.Ε. ιδιόκτητα κοιτάσματα σιδηρονικελίου που η ίδια διαθέτει.

Οι δυνατότητες αυτές της ΛΑΡΚΟ αναβαθμίζονται ακόμα περισσότερο με δεδομένο ότι έχει αυξηθεί ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ – Ε.Ε. – Κίνα και Ρωσία για τις λεγόμενες πρώτες ύλες και την εκμετάλλευση τους, κι ενώ στα τέλη του μήνα Οκτώβρη η τιμή του νικελίου έφτασε τα 18.000 δολάρια ανά τόνο, καταγράφοντας υψηλό τριμήνου, με αύξηση της τιμής του κατά 30%, αυξάνοντας την αξία των κοιτασμάτων σιδηρονικελίου της ΛΑΡΚΟ, σημείωσαν.

Αξίζει να αναφερθεί ότι παρά τα άφθονα αποθέματα νικελίου, οι ΗΠΑ διαθέτουν μόνο ένα λειτουργικό ορυχείο νικελίου. Ως αλυσίδα οι τιμές του νικελίου εκτινάσσονται και στη ΝΑ Ασία λόγω έλλειψης σιδήρου. Λόγω της έλλειψης μεταλλεύματος από την Ινδονησία, οι τιμές του νικελίου έχουν αυξηθεί περισσότερο από 45% από το τέλος του 2023 και οι εξαγωγές από τη δεύτερη παραγωγό νικελίου στον κόσμο, τις Φιλιππίνες δεκαπλασιάστηκαν με την τιμή να αυξάνεται κατά 30%.

Ads

«Την ίδια στιγμή μια επιχείρηση-θησαυρός κλείνει πετώντας 700 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους με πρόσχημα τα μεγάλα χρέη και τις ‘παράνομες κρατικές ενισχύσεις” που επικαλείται η Ε.Ε.. Αυτά τα χρέη δεν τα δημιούργησαν βέβαια οι εργαζόμενοι της επιχείρησης αλλά οι διοικήσεις που διορίζονταν από την εκάστοτε κυβέρνηση, ευθύνεται το γεγονός ότι η ΛΑΡΚΟ υπερχρεωνόταν από τη ΔΕΗ την ώρα που άλλες επιχειρήσεις είχαν χαμηλότερα τιμολόγια ρεύματος» ανέφεραν μεταξύ άλλων.

«Οι απολυμένοι εργάτες αγωνιούν για το πως θα ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες αυτών και των παιδιών τους, ενώ δεν έχει υπάρξει καμία ρύθμιση για να ελαφρυνθούν από τα “κόκκινα” δάνειά τους και η ευρύτερη περιοχή που μένουν μαραζώνει. Από την άλλη όσοι έχουν ενταχθεί σε προγράμματα απασχόλησης συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα για την επαναλειτουργία της επιχείρησης» τόνισε μεταξύ άλλων ο Κώστας Παπαδάκης.

Οι τοποθετήσεις των άλλων κομμάτων

Η τοποθέτηση του ευρωβουλευτή της ΝΔ, Φρέντι Μπελέρη παρουσίασε τη ΛΑΡΚΟ σαν απαξιωμένη, επικαλέστηκε τα περί χρεών, ενώ επιδίωξε να εμφανίσει σαν αποκλειστικά εσωτερικό ζήτημα το κλείσιμο της επιχείρησης, ζητώντας να κλείσει η αναφορά.

Οι ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του κόμματος της Αφροδίτης Λατινοπούλου και της Ελληνικής Λύσης απουσίαζαν από τη συνεδρίαση.

Η ευρωβουλευτής της «Πλεύσης Ελευθερίας», Μ. Ζαχαρία παρουσίασε ως εύλογη την οδηγία ομαδικές απολύσεις την οποία όπως υποστήριξε δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

«Τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων» της ΛΑΡΚΟ υπερασπίστηκε από τη μεριά του και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, παίρνοντας το λόγο στη συνεδρίαση, και ζητώντας να παραπεμφθεί η υπόθεση στην Επιτροπή Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ΙTRE) και στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) και να παραμείνει η αναφορά ανοικτή για περαιτέρω διερεύνηση.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μετά την ακρόαση και τη συζήτηση που ακολούθησε θα αποφασίσει σε συνεδρίαση των συντονιστών των πολιτικών ομάδων αν θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κρίσιμη αυτή αναφορά, ενώ οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ συνεχίζουν τον αγώνα τους.