Παγώνουν οι απολύσεις των 1.080 εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ το επόμενο τρίμημο μετά την απόφαση του Πρωτοδικείου, την Τρίτη.
Συγκεκριμένα, στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν τα σωματεία των εργαζομένων, το δικαστήριο απεφάνθη ότι «δέχεται εν μέρει την αίτηση προσωρινής διαταγής και αναστέλλει τη διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας μέχρι την ορισθείσα δικάσιμο για τη συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων».

Ads

Η νέα δικάσιμος ορίστηκε για τις  5 Μαΐου 2022. «Μέχρι τότε συνεχίζουμε τις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις» σημειώνουν οι εργαζόμενοι, καλώντας την κυβέρνηση «να εκμεταλλευτεί τη διεθνή συγκυρία με την άνοδο των τιμών του νικελίου και να προχωρήσει στην πλήρη λειτουργία του εργοστασίου».

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ) γνωμοδότησε σε χρόνο – ρεκόρ, μετά την ακρόαση των δύο μερών (εκπρόσωποι εργαζομένων και Ειδικός Διαχειριστής), για τις ομαδικές απολύσεις, όταν ο συνήθης χρόνος για τις αποφάσεις του είναι οι δέκα ημέρες. Εναντίον αυτής της απόφασης οι εργαζόμενοι κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα και δικαιώθηκαν, με αποτέλεσμα την επανάληψη της διαδικασίας και την απομάκρυνση των απολύσεων τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο.

Η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για τη μίσθωση του εργοστασίου και της Ειδικής Διαχείρισης για την πώληση των μεταλλείων μετατέθηκε πρόσφατα για τις 31 Μαρτίου, κάτι που δείχνει ότι διαρκώς προκύπτουν νέα προβλήματα στη διαδικασία. Τις τελευταίες ημέρες πάντως έχει ξεκινήσει σταδιακή λειτουργία των μονάδων παραγωγής σιδερονικελίου, λόγω και των εξαιρετικά υψηλών τιμών που εξακολουθούν στις αγορές.

Ads

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, κρίνεται σε αυτή τη φάση ότι είναι δύσκολο να προσέλθει έστω και ένας πρόθυμος επενδυτής να αναλάβει τη ΛΑΡΚΟ, ενώ δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι υπάρχουν πλευρές που εκτιμούν πως μπορεί να υπάρξει και πάλι μετάθεση της προθεσμίας των προσφορών καθώς πληθαίνουν οι εκτιμήσεις για την αρνητική έκβαση των διαγωνισμών. Εκ μέρους μάλιστα των υποψήφιων επενδυτών εκφράζεται απροθυμία όσον αφορά την ανάληψη των πολύ μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων που αφορούν στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ΛΑΡΚΟ, σε συνδυασμό με την επιβολή και τυχόν προστίμων για παραλείψεις παρελθόντων ετών.

Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Αυγή», δεν θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο ότι για τη δυστοκία που υπάρχει επιρρίπτονται ευθύνες σε αδικαιολόγητες, όπως χαρακτηρίζονται, καθυστερήσεις και ολιγωρίες των συναρμόδιων υπουργείων, τα οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν είχαν πάντα ταύτιση απόψεων. Με άλλα λόγια, κάποιοι και στην κυβέρνηση ενδεχομένως να κάνουν δεύτερες σκέψεις για την τύχη της ιστορικής μεταλλευτικής εταιρείας.