Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει οδηγήσει από χθες το βράδυ, η απόφαση του δημάρχου Λάρισας, Αποστόλη Καλογιάννη, να παύσει από το δημοτικό ραδιόφωνο τον μουσικό παραγωγό Κώστα Σταυριανό, επειδή έκανε κριτική στις πρακτικές Χρυσοχοϊδη με τραγούδια και αναφορές στην αστυνομική βία.

Ads

Το θέμα έχει εξοργίσει μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας που κάνει λόγο για ένα ακόμα ηχηρό περιστατικό λογοκρισίας και μάλιστα κατ’ εντολή της αστυνομίας.

«Δεν έχω προσωπικό πρόβλημα. Το θέμα είναι να καταλάβει ο κόσμος ότι αυτές οι πρακτικές ανήκουν στο παρελθόν. Δεν μπορεί να μας υπαγορεύει η αστυνομία ακόμα και ποια τραγούδια θα παίζουμε» λέει στο tvxs.gr o Κ. Σταυριανός.

Το γεγονός πυροδότησε εντάσεις και ανακοινώσεις από τα κόμματα, ακόμα και από τον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, που είχε στηρίξει τον δήμαρχο στις τελευταίες εκλογές.

Ads

Το «κόψιμο» του παραγωγού ήταν εντολή της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», και η ανακοίνωση του δήμου ο οποίος συμμορφώθηκε πλήρως με τις επιταγές της Ένωσης, κάνει λόγο για «κατάχρηση της φιλοξενίας» από την πλευρά του διωγμένου παραγωγού που μετέτρεψε την εκπομπή του «…αυθαίρετα σε εκπομπή πολιτικού σχολιασμού και μάλιστα αξιοποιώντας το μικρόφωνο ενός δημόσιου μέσου, για έναν μονόλογο προβολής των προσωπικών του απόψεων για την Ελληνική Αστυνομία»!

Η αλληλουχία των γεγονότων έχει όλα τα χαρακτηριστικά σκοτεινών εποχών του παρελθόντος: «Βγήκε σε ένα τοπικό σάιτ ένα ρεπορτάζ που έγραφε ότι είναι έξαλλη η αστυνομία με την εκπομπή. Είχε τα ηχητικά κείμενα – όχι όλα όμως και τα είχε πετσοκομμένα – και μετά από μια ώρα αντέδρασε ο δήμαρχος.  Πριν είχε αντιδράσει ο συνδικαλιστής της αστυνομίας με δηλώσεις του στον τύπο» λέει ο Κ. Σταυρανός.

«Δημιουργούν προηγούμενο για να σωπάσουν οι υπόλοιποι»

«Εργαζόμουν εθελοντικά στο δημοτικό ραδιόφωνο, επί 20 χρόνια. Το να κάνει κανείς μια μουσική εκπομπή, δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει αναφορά σε κοινωνικά ή πολιτικά θέματα. Εξάλλου τα ίδια τα τραγούδια είναι από μόνα τους σχόλια» λέει ο Κ. Σταυριανός στο tvxs.gr και σημειώνει πως οι δύο τελευταίες εκπομπές του ενόχλησαν:

«Η πρώτη ήταν με αφορμή την επέτειο του Πολυτεχνείου, η δεύτερη με αφορμή την αστυνομική αυθαιρεσία και βία και την καταστρατήγηση των δικαιωμάτων. Τα σχόλια μου ήταν συνολικά 12 λεπτά. Είπα αυτά που διαπιστώνουμε καθημερινά και συζητάμε στις παρέες μας. Ότι η αστυνομία αυθαιρετεί και ασκεί βία. Κι έπαιξα τραγούδια που είχαν διαλέξει οι ακροατές. Τους ενόχλησαν κι αυτά. Δεν γίνεται όμως να επιστρέψουμε σε σκοτεινές εποχές, που η αστυνομία θα εγκρίνει τα τραγούδια μας» λέει ο παραγωγός ο οποίος προσθέτει ότι με την κίνηση του ο δήμαρχος δημιουργεί προηγούμενο: «Στέλνει το μήνυμα ότι όποιος μιλάει ελεύθερα θα χάνει τη δουλειά του. Εξάλλου η Ένωση Αστυνομικών είχε αντιδράσει ξανά στο παρελθόν με αφορμή λεγόμενα άλλου συναδέλφου και ο δήμος απάντησε με μια ανακοίνωση ίσων αποστάσεων χωρίς ευτυχώς να απολύσει τον συνάδελφο. Εγώ δεν πληρωνόμουν για τις εκπομπές μου. Υπάρχουν άνθρωποι όμως που ζουν από αυτή τη δουλειά και πρέπει να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και αυτοί».

Τα σχόλια που έφεραν την λογοκρισία και την εκδίωξη

Ούτε η Ένωση Αστυνομικών Λάρισας ούτε ο δήμος φαίνεται να εκτίμησαν καν το γεγονός ότι ο παραγωγός έκανε διάκριση αποφεύγοντας να τσουβαλιάσει όλους τους αστυνομικούς στο ίδιο τσουβάλι με τη διευκρίνιση ότι «πράγματι υπάρχουν αστυνομικοί που υπηρετούν και προστατεύουν τον πολίτη» και ότι «φυσικά δεν είναι όλοι οι αστυνομικοί το ίδιο, υπάρχουν και κάποιοι που έχουν τη διάθεση να τηρήσουν το Σύνταγμα και να μην καταστρατηγούν συνεχώς τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών».

Αντιθέτως ενόχλησαν διαπιστωμένα περιστατικά που αναφέρθηκαν στην εκπομπή όπως ότι:

«Η Ελληνική Αστυνομία ομολογουμένως καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες, ειδικά τελευταία, για να δικαιολογήσει όλους τους χαρακτηρισμούς που κατά καιρούς τής προσάπτει ο ελληνικός λαός. Αυτοί οι συμπολίτες μας που εξεπλάγησαν προφανώς και δεν γνωρίζουν ότι οι αστυνομικοί στις πορείες από το 2008 και εντεύθεν βρίζουν εν χορώ τον νεκρό και ρωτάνε τους συγκεντρωμένους “πού είναι ο Αλέξης;”».

Αλλά και το σχόλιο για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη: «Το ψάρι φυσικά βρομάει από το κεφάλι». «Το αίτημά τους ήταν να βρεθεί μια ηγεσία που να τους λύσει τα χέρια. Και εισακούστηκε το αίτημα αυτό από τον Χρυσοχοΐδη. Λύθηκαν τα χέρια, ανοίγουν κεφάλια, σπάνε τα χέρια, παραβιάζεται το οικογενειακό άσυλο. Η Ελληνική Αστυνομία που αποφεύγει να φοράει διακριτικά όπως υποχρεούται, αλλά φοράει άλλα διακριτικά, όπως σιδηρογροθιές στα κράνη και ναζιστικά σύμβολα στα μπράτσα».

Αντιδράσεις από κόμματα και φορείς

Το θέμα έχει εξελιχθεί σε μείζον πολιτικό ζήτημα στην τοπική κοινωνία και προεκτείνεται και πέρα από την περιοχή της Λάρισας μετά τα δεκάδες περιστατικά λογοκρισίας στη χώρα.

Για απροκάλυπτη λογοκρισία μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, ο οποίος είχε στηρίξει τον εν λόγω δήμαρχο στις εκλογές.

«Επισημαίνεται ότι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα, οι πολίτες της Λάρισας γίνονται μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης διαδικασίας που δεν συνάδει με τα δημοκρατικά κεκτημένα του τόπου μας, εκπρόσωποι της αστυνομίας να παρακολουθούν αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή τώρα και ραδιοφωνικές εκπομπές και επειδή δεν τους αρέσουν ή δεν συμφωνούν με αυτά που γράφονται ή λέγονται επεμβαίνουν ζητώντας την … παραδειγματική τιμωρία των “δραστών”, καθώς και την απόλυσή τους. Αυτή η τακτική είναι μια απροκάλυπτη απόπειρα λογοκρισίας, ενώ η τακτική της δημοτικής αρχής είναι δυστυχώς μια απροκάλυπτη λογοκρισία, αντιστρόφως ανάλογη του αποδεδειγμένα δημοκρατικού φρονήματος της. Σε κάθε περίπτωση, η έκφραση και κατάθεση απόψεων στο δημόσιο διάλογο από δημόσιο βήμα δεν πρέπει να τιμωρείται» γράφει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.

Με ένα άρθρο που τιτλοφορείται «Γιατί η δημοκρατία δεν στηρίζεται με τη σιωπή και το φόβο» το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΜΕ Λάρισας Δημήτρης Παπαδόπουλος, ασκεί κριτική στον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Λάρισας Θανάση Νταβούρα, με αφορμή τις δηλώσεις του τελευταίου για εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου με αρνητικά σχόλια για την αστυνομία, αλλά και την εν τέλει απομάκρυνση του ραδιοφωνικού παραγωγού με απόφαση της δημοτικής αρχής.

Εντός της ημέρας αναμένονται ανακοινώσεις και από άλλα κόμματα και φορείς, ενώ το θέμα θα συζητηθεί απόψε και στο Δημοτικό Συμβούλιο.