Το αναίτιο και αναιτιολόγητο κόψιμο από την επιχορήγηση του προγράμματος που είχε καταθέσει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων και η ηχηρή παραίτηση δέκα μελών του Δ.Σ. του Λαογραφικού Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, είναι δύο γεγονότα που ανέδειξαν την βδομάδα αυτή, την έντονη πίεση που ασκούν εθνικιστικές ομάδες και κέντρα παραεξουσίας όχι μόνο σε θεσμούς της Βόρειας Ελλάδας, αλλά τελικά και στην ίδια την κυβέρνηση.

Ads

Το παρασκήνιο και στις δύο περιπτώσεις όπως το περιγράφει στο tvxs.gr o κ. Βασίλης Νιτσιάκος, πρόεδρος του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης αλλά και της Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, έχει άρωμα από την παράδοση της «εθνικοφροσύνης» των μετεμφυλιακών χρόνων στη Θεσσαλονίκη, παρέμβαση των μυστικών υπηρεσιών «για πατριωτικούς λόγους» υποσχέσεις από την πολιτική ηγεσία που δεν τηρήθηκαν και την σιωπή της υπουργού πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Το κόψιμο της επιχορήγησης του προγραμμάτων της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, ήταν η αφορμή μάλιστα να δεχθεί η υπουργός και η κυβέρνηση εξ’ οικείων τα βέλη. «Δυστυχώς, τα πράγματα είναι χειρότερα από την απόφαση της κ. Μενδώνη. Αυτό είναι μία μόνο ψηφίδα ακροδεξιάς διολίσθησης της κυβέρνησης, λόγω του απατηλού φόβου της Ακροδεξιάς. Υπάρχουν πολλές ακόμη και γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίσουμε…» γράφει ο Π. Μανδραβέλης στην Καθημερινή με αφορμή το θέμα.

Ο κ. Νιτσιάκος όμως και το έργο του έχουν βρει κι άλλους ένθερμους υποστηρικτές, όπως ο πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, θα τοποθετηθεί άμεσα.

Ads

Κύριε Νιτσιάκο, είστε το πρόσωπο κλειδί και στις δύο υποθέσεις οι οποίες έχουν κοινή συνισταμένη, ως πρόεδρος και της Εταιρείας Μελέτης Πολιτισμού των Βλάχων αλλά και του Λαογραφικού μουσείου. Είστε και ο βασικός αποδέκτης των πιέσεων. Ξεκινώντας από την υπόθεση του Μουσείου, πως φτάσατε σε παραίτηση 10 μέλη; Ποιοι σας πιέζουν και γιατί;

Τα προβλήματα ξεκίνησαν, όταν άλλαξε η κυβέρνηση. Εμάς μας τοποθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για να αποκτήσει το μουσείο ένα επιστημονικό πρόσωπο. Μέχρι τότε,  στελεχωνόταν από κοσμικούς της πόλης, χωρίς επιστημονική γνώση που είχαν μια λογική φολκλορική και εθνικοπατριωτική. Έκαναν εκδηλώσεις πχ. με τον Ψωμιάδη ντυμένο πόντιο. Εμείς το κάναμε το μουσείο διεθνώς γνωστό ως ακαδημαϊκό θεσμό. Είμαστε οι περισσότεροι καθηγητές λαογραφίας. Αυτό δεν άρεσε  σε αυτούς τους κύκλους.

Όταν λέτε ότι ξεκίνησαν τα προβλήματα όταν άλλαξε η κυβέρνηση τι εννοείτε;

Έλαβα ένα μέιλ, από τον ΓΓ του Υπουργείου Πολιτισμού που μου έλεγε να παραιτηθώ. Ήμουν έτοιμος να το κάνω, αλλά μια συνάδελφος μου είπε «μάλλον φάρσα είναι γιατί δεν επικοινωνείς με την υπουργό». Τότε η κ. Μενδώνη, ήταν στην Αμερική με τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη. Μου τηλεφώνησε λοιπόν και μου ειπε ότι δεν ισχύει αυτό, ότι εκτιμά το έργο μας και δεν τίθεται θέμα παραίτησης. Από τότε όμως, άρχισε ένας πόλεμος από το βαθύ μουσείο και κύκλους της  Θεσσαλονίκης κι  εγώ προσπαθούσα να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Μας έλεγαν εθνομηδενιστές με κάθε ευκαιρία. Η υπουργός που όπως έλεγε γνώριζε το έργο μου ως καθηγητή λαογραφίας με στήριζε.

Η παραίτηση όμως ήρθε μετά από μια παρέμβαση σε κείμενο εκθεσης που ετοιμάζατε με αφορμή τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.

Αυτή είναι η τελευταία αυθαιρεσία, που είχε σαν αποτέλεσμα πάλι το παλιό καθεστώς του μουσείου και οι γύρω τους να μας επιτεθούν. Ετοιμάζουμε έκθεση για τα 200 χρόνια με εικαστικούς που θα συνομιλήσουν με εκθέματα του μουσείου. Σε αυτόν τον κατάλογο γράφουν οι επιμελητές που είναι μέλη του ΔΣ. Η διευθύντρια του μουσείου Ελένη Μπίντση η οποία είναι εξαιρετική, έγραψε κείμενο για τον κατάλογο, το έδωσε σε συνάδελφο της για το τυπογραφείο αλλά στο τυπογραφείο έφτασε άλλο κείμενο εθνοπατριωτικό. Το προλάβαμε στο παρά πέντε. Και όλοι μαζί παραιτηθήκαμε. Τον Μάιο όμως είχαμε υποστεί μεγάλη  λογοκρισία. Θα γινόταν συνέδριο του μουσείου και εστάλη το πρόγραμμα και το σκεπτικό σε ένα  κείμενο. Για να μην συγκρουστούμε να το κάναμε διαδικτυακά. Η υπουργός μας στήριξε κι εκεί.

Τι ήταν αυτό που ενόχλησε στο κείμενο;

Το ότι θίγαμε το θέμα της παρέλασης ως σώμα στο οποίο ενσωματώνεται η ιδεολογία. Παρενέβη υπόγεια έως και ο Μητροπολίτης. Μα πώς τολμήσαμε να συνδέσουμε την παρέλαση με το σώμα! Αδιανόητα πράγματα.

Εφόσον η υπουργός σας στήριζε γιατί παραιτηθήκατε;

Για να διαφυλάξουμε την αξιοπρέπεια μας. Υπονομευόταν συνεχώς το έργο μας από αυτές τις ομάδες. Έκαναν παράλληλες συγκεντρώσεις για να ακυρώσουν την έκθεση και το κατάφεραν. Έκαναν κάθε τι εξωθεσμικό για να ακυρώσουν την προσπάθεια μας. Δεν μπορούμε ως επιστήμονες να δεχτούμε όλη αυτή την κατάσταση. Η υπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν να δώσουν ένα τέλος. Η υπουργός μας στήριζε αλλά τώρα σιωπά, ενώ μέχρι τώρα μας καλούσε στο τηλέφωνο.

Σιωπά αλλά δεν έχει κάνει δεκτή την παραίτηση σας. Τι περιμένετε;

Περιμένουμε να δούμε πώς θα αντιδράσει. Θα πει κάτι; Θα τοποθετήσει νέο ΔΣ και θα το μάθουμε από τις εφημερίδες όπως έγινε στην περίπτωση του Κρατικού Θεάτρου Βόρειου Ελλάδος; Δεν γνωρίζω.

Οι εθνικιστικοί κύκλοι βλάπτουν την Ελλάδα – Οι Βλάχοι που αισθάνονται Έλληνες, στρέφονται αλλού

Στην υπόθεση του αναιτιολόγητου κοψίματος από την επιχορήγηση του προγράμματος που είχε καταθέσει η Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, μιλήσατε για την παρέμβαση μυστικών υπηρεσιών. Τι γνωρίζετε και ποια είναι η ιστορία πίσω από την απόφαση αυτή;

Εμείς, είχαμε την πληροφορία, ότι υπήρχε σήμα από την ΕΥΠ να κοπεί η επιχορήγηση. Κινητοποιήσαμε όσους ανθρώπους γνωρίζαμε και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι αυτό δεν θα συμβεί. Μετά μάθαμε ότι από τους 107 που επιχορηγήθηκαν, μόνο εμάς έκοψαν, χωρίς ποτέ να μας εξηγήσουν γιατί. Υπάρχει μια ακροδεξιά στροφή στη χώρα. Υπάρχουν άνθρωποι που συνεργάζονται με την ΕΥΠ και ροκανίζουν μυστικά κονδύλια που έχουν σχέση με τα Βαλκάνια. Είμαι ερευνητής στα Βαλκάνια χρόνια τώρα, γνωρίζω τι συμβαίνει και θα τα γράψω σε βιβλίο. Αυτό που δεν καταλαβαίνουν, είναι ότι κάνουν κακό στην Ελλάδα. Όλοι οι Βλάχοι της βαλκανικής που αισθάνονται Έλληνες, τα βλέπουν αυτά και στρέφονται αλλού, σε άλλες χώρες των Βαλκανίων. Άκουσα τον Δένδια να λέει χθες στη βουλή «.. ο πατέρας μου πολέμησε στο Βίτσι». Πρέπει να κάνει εκκαθάριση η κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν να χαράζουν πολιτική οι κύκλοι αυτοί. Και στην περίπτωση μας, η Μενδώνη  υπάκουσε στους κύκλους του Σαμαρά.

Είναι αλήθεια ότι έχει δηλώσει την συμπαράσταση του ο Γ. Μπουτάρης;

Ναι. Όχι μόνο ο κ. Μπουτάρης, αλλά και τα πανεπιστήμια είναι μαζί μας. Ο κ. Μπουτάρης προσφέρθηκε ως βλάχος να συμβάλλει στην χρηματοδότηση της μελέτης. Το θέμα μας δεν είναι τα χρήματα. Θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε βλάχους επιχειρηματίες εύκολα. Το θέμα μας είναι τι συμβολίζει αυτή η ενέργεια από την πλευρά της πολιτείας. Είναι θέμα δημοκρατίας.