Η κρίση στην ευρωζώνη δεν τελείωσε, διεμήνυσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ από τις Βρυξέλλες, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας τότε η κρίση θα παραταθεί. «Έχει τελειώσει πραγματικά μια κρίση […] όταν η ανεργία στους νέους […] ξεπερνά το 50% σε Ελλάδα και Ισπανία;» αναρωτήθηκε. Παράλληλα, η επικεφαλής του Ταμείου προχώρησε σε συστάσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ads

«Έχει τελειώσει πραγματικά μια κρίση όταν το 12% του εργατικού δυναμικού δεν έχει δουλειά; Όταν η ανεργία στους νέους είναι σε πολύ υψηλά διψήφια επίπεδα, ξεπερνώντας το 50% σε Ελλάδα και Ισπανία; Και όταν δεν υπάρχει σημάδι πως γίνεται πιο εύκολο για τους ανθρώπους να αποπληρώσουν τα χρέη τους ;» τόνισε η Κρ. Λαγκάρντ σε ομιλία που έδωσε την Τρίτη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Όπως υπογράμμισε, οι προοπτικές ανάπτυξης στην ευρωζώνη θα παραμείνουν αβέβαιες, αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα για να τονώσουν την ανάπτυξη και να καταπολεμήσουν την ανεργία των νέων.

Για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίστηκε ιδιαιτέρως επικριτική: «H EKT πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια χαμηλά και να πείσει τους επενδυτές πως θα το κάνει για όσο καιρό χρειαστεί […] Πρέπει να αναλάβει δράση για να σταματήσει επιπλέον πτώση στον πληθωρισμό και στις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

Ads

Σε εκ διαμέτρου αντίθετη κατεύθυνση από το «δόγμα της λιτότητας» της γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, η Κρ. Λαγκαρντ εκτίμησε ότι, «μπορεί να υπάρχει χώρος για να χαλαρώσουν οι στόχοι για το έλλειμμα αν δεν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη», παρόλο που «οι κυβερνήσεις έχουν λιγότερη ευχέρεια να στηρίξουν τις οικονομίες τους».

Σύμφωνα με την ίδια, μακροπρόθεσμα η ανάκαμψη της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών που θα αποκαταστήσουν τον δανεισμό και θα μειώσουν το χρέος για κυβερνήσεις και νοικοκυριά.

Επιπλέον, Λαγκάρντ προέβλεψε πως η ευρωζώνη μπορεί να αυξήσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 1,5% τα επόμενα πέντε χρόνια, μέσα από την εφαρμογή καλύτερων πρακτικών στις αγορές εργασίας και κατά 1,75% με την προώθηση μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε σωστή τροχιά, αλλά δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι μεταρρυθμίσεις μέχρι να ανακάμψει η ανάπτυξη, υπογράμμισε η επικεφαλής του ΔΝΤ.