Το θέμα της μείωσης του χρέους φέρνει ξανά σε πρώτο πλάνο η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας ότι δεν είναι βιώσιμο και ότι η ελάφρυνσή του αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό πρόγραμμα.

Ads

Από τη Λίμα του Περού, όπου γίνεται η ετήσια γενική συνέλευση του ΔΝΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η θέση του Ταμείου για το χρέος παραμένει αμετάβλητη – δηλαδή, ότι δεν είναι βιώσιμο, όπως ανέφερε στην έκθεσή του τον περασμένο Ιούλιο.

Υπενθύμισε, δε, και την ρητή προϋπόθεση της ελάφρυνσης του χρέους που έχει θέσει το ΔΝΤ, από το καλοκαίρι, για να μετάσχει στο νέο πρόγραμμα. Οπως είπε, για να εγκριθεί βοήθεια του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, το πρόγραμμα πρέπει να στηρίζεται σε δύο σκέλη:

Το πρώτο σκέλος είναι η και ψήφιση «σημαντικών μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό αλλά και στο πεδίο της τραπεζικής διακυβέρνησης».

Ads

Το δεύτερο σκέλος αφορά την βιωσιμότητα του χρέους, όπου η Κριστίν Λαγκάρτ τόνισε πως πρέπει να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες εκείνες που θα επαναφέρουν το χρέος της Ελλάδας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Η παρέμβαση Λαγκάρντ έρχεται μία ημέρα μετά το μήνυμα του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ ότι πρέπει να αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους – ένα μήνυμα, που εστάλη από το Σταρσβούργο και ενώπιον της γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, κατά την ιστορική κοινή εμφάνιση των δύο ηγετών στο Ευρωκοινοβούλιο.

Τη μείωση του χρέους θέτει ως πρώτο στόχο μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ο Αλέξης Τσίπρας, όπως τόνισε ξανά χθες το βράδυ στη Βουλή κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.
Σήμερα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε το θέμα του χρέους «μεγάλο εθνικό ζήτημα» τονίζοντας ότι «αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της λύσης και της πιο ανώδυνης διέλευσης της τριετίας μέσα από τη συμφωνία».