«Μια ελάφρυνση του χρέους είναι απαραίτητη για να καταστεί η ελληνική συμφωνία πιο βιώσιμη», δήλωσε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ.

Ads

Μιλώντας σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό η επικεφαλής του ΔΝΤ υπογράμμισε πως το ΔΝΤ θα συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, μόνον εάν αυτό το πρόγραμμα είναι βιώσιμο. Τόνισε επίσης ότι μία λύση για την Ελλάδα χωρίς την ελάφρυνση του χρέους της δεν είναι δυνατή

Η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε πως μια «σημαντική» παράταση των λήξεων του ελληνικού χρέους και των καταληκτικών ημερομηνιών αποπληρωμής θα μπορούσαν να αρκούν για να καταστεί βιώσιμο. Το Ταμείο άλλωστε σε έκθεση του για την Ελλάδα που παρουσιάστηκε πριν λίγες μέρες είχε προτείνει ως λύση άλλωστε την επέκταση της περιόδου χάριτος των δανείων που έχει δώσει η ευρωζώνη στην Ελλάδα στα 30 χρόνια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των εν λόγω δανείων έως και τα 80 χρόνια.

Επίσης, για πρώτη φορά η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αποκάλυψε ότι το 2010 -όταν και ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας- είχε ταχθεί κατά της συμμετοχής του ΔΝΤ στην ελληνική κρίση.

Ads

Η ίδια είπε πως οι συνομιλίες με την Ελλάδα για το νέο πρόγραμμα θα διαρκέσουν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες.