Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας των κυβερνήσεων Σρέντερ και εκ των ιδρυτών του κόμματος «Die Linke», Όσκαρ Λαφοντέν, σε συνέντευξή του στο περιοδικό Spiegel δήλωσε πως το ευρώ απέτυχε και πρέπει να διαλυθεί. «Η λιτότητα που επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει η βάση της ευρωπαϊκής ενότητας», τόνισε.

Ads

Η νομισματική ενοποίηση προϋπόθετε τη δημιουργία μιας νέας πολιτικής ένωσης, ανέφερε και πρόσθεσε: «Το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση και η λιτότητα που επιβάλει η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να γίνει η βάση της ευρωπαϊκής ενότητας».

Ο Όσκαρ Λαφοντέν υποστηρίζει πως τελικά το ευρώ αποτελεί ένα βήμα προς τα πίσω στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. «Το ευρώ έχει ήδη αποτύχει, δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες για αυτό», δήλωσε. Σχετικά με την Ελλάδα ανέφερε πως θα έπρεπε να τη δοθεί μια ευκαιρία για να υποτιμήσει το νόμισμά της ώστε να γίνει ανταγωνιστική. «Είναι ξεκάθαρο πως η χώρα δεν μπορεί να επιτύχει οικονομικά υπό αυτές τις συνθήκες», δήλωσε.