«Οι εκλογές έγιναν για να εκκαθαριστεί η Βουλή από τη Λαϊκή Ενότητα», δήλωσε ο επικεφαλής του κόμματος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, χαρακτηρίζοντας τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ «πύρρειο νίκη».

Ads

«Έγιναν εκλογές-εξπρές για την υφαρπαγή της ψήφου, χωρίς ο ελληνικός λαός να είναι ενημερωμένος για το νέο μνημόνιο. Η νίκη Τσίπρα, είναι πύρρειος νίκη. Θα υπάρχουν πολύ μεγάλες αντιδράσεις. Ο λαός θα αντιδράσει στα μέτρα που έρχονται», δήλωσε ο επικεφαλής της ΛΑΕ, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

«Ήταν ανούσια τα παχιά λόγια του Τσίπρα στο υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια κυβέρνηση σε διατεταγμένη υπηρεσία, ούτε καν διαπραγμάτευση δεν υπήρξε η κυβέρνηση υπέγραψε ένα μνημόνιο», είπε και κατέληξε λέγοντας πως «οι εκλογές έγιναν για να εκκαθαριστεί η κυβέρνηση από τις αντιμνημονιακές φωνές».

Αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα

Σε μια πρώτη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος κάνοντας παράλληλα την αυτοκριτική για το νεοσύστατο κόμμα, προχώρησε το Πολιτικό Συμβούλιο της ΛΑΕ.

Ads

Όπως σημειώνει, το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει την απογοήτευση και τη σύγχυση που προκάλεσε σε μεγάλο μέρος των λαϊκών στρωμάτων η  επιβολή του τρίτου Μνημονίου. «Το γεγονός ότι αυτή η σοβαρή ήττα ήρθε αμέσως μετά τη μεγάλη ανάταση του “ΟΧΙ” και συνομολογήθηκε από μια ηγεσία που μιλάει στο όνομα της Αριστεράς, έδωσε ακόμη μεγαλύτερη δύναμη στη λογική του “δεν υπάρχει άλλος δρόμος”».

Σε ό,τι αφορά το ίδιο το κόμμα, το Πολιτικό Συμβούλιο επισημαίνει ότι το εκλογικό αποτέλεσμα της Λαϊκής Ενότητας υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών της. Το αποδίδει σε αντικειμενικούς παράγοντες αλλά και σε ανεπάρκειες, αδυναμίες και αστοχίες της προεκλογικής καμπάνιας.