Διαστάσεις λαμβάνει η υπόθεση υπεξαίρεσης στον ΕΟΤ, με την κόντρα του Νίκου Καραχάλιου, που αποπέμφθηκε από την θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ και της υπουργού Τουρισμού, Όλγας Κεφαλογιάννη, να γίνεται όλο και πιο έντονη. Η αποπομπή του γ.γ. έγινε, σύμφωνα με τον ίδιο, γιατί διαπίστωσε μια «τρύπα» των 12 εκατομμυρίων ευρώ. Με αφορμή τις καταγγελίες αυτές, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε τη συγκρότηση ελεγκτικής ομάδας από δημοσιονομικούς ελεγκτές του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που θα αναλάβει το έργο του ελέγχου του ΕΟΤ.

Ads

Την παραμονή των Χριστουγέννων, λίγες μέρες μόνο μετά την αποπομπή του Νίκου Καραχάλιου από την θέση του, συνελήφθησαν πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων ο Κώστας Βασιλάκος, ειδικός σύμβουλος του ΕΟΤ. Η σύλληψη έγινε γιατί οι κατηγορούμενοι προσπάθησαν να εξαργυρώσουν πλαστή επιταγή του ΕΟΤ ύψους 147.000 ευρώ.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, «εξιχνιάστηκε από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, υπόθεση απόπειρας απάτης σε βάρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), μέσω χρήσης πλαστού τιμολογίου παροχής υπηρεσιών εταιρείας ύψους 147.600 ευρώ και έκδοσης, αντίστοιχου ποσού, επιταγής του Οργανισμού».
 
Σε βάρος των συλληφθέντων ασκήθηκε ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, απόπειρα απάτης από κοινού και πλαστογραφία μετά χρήσης. Ο ειδικός σύμβουλος βαρύνεται και με την κατηγορία της υπεξαίρεσης προς την υπηρεσία. Οι πέντε συλληφθέντες αναμένεται να παραπεμφθούν αύριο, Παρασκευή, στον ειδικό ανακριτή.
 
«Όλοι στον Εισαγγελέα»
 
Σύμφωνα με τον νέο γενικό γραμματέα του ΕΟΤ, Πάνο Λειβαδά, ο κ. Βασιλάκος και ο διευθυντής οικονομικών υπηρεσιών του ΕΟΤ, την προηγούμενη Παρασκευή τον συνάντησαν και του είπαν ότι μια γυναίκα – αγνώστων στοιχείων – πήγε στην Τράπεζα της Ελλάδας για να εισπράξει το ποσό της επιταγής. Από το ταμείο ενημέρωσαν τον ΕΟΤ και εκείνοι ζήτησαν να κατακρατηθεί η επιταγή γιατί δεν υπήρχε καμία τέτοια οφειλή.
 
Ο κ. Λειβαδάς τότε ενημέρωσε την Όλγα Κεφαλογιάννη που ζήτησε να μεταφερθούν όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα. «Η πρώτη μας ενέργεια ήταν να απευθυνθούμε άμεσα στην Δίωξη Οικονομικού Εγκλήματος προκειμένου να ενεργοποιηθεί η διαδικασία του Αυτοφώρου. Η εντολή της υπουργού ήταν να κατατεθεί ταυτόχρονα μηνυτήρια αναφορά στην Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και να διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την διερεύνηση του όλου θέματος και ειδικότερα για το πως το μπλόκ των επιταγών, απο τις οικονομικές υπηρεσίες, βρέθηκε στα χέρια του πρώην Ειδικού Συμβούλου, του πρώην Γενικού Γραμματέα του ΕΟΤ. Όπως ενημερωθήκαμε, ανάμεσα στα πέντε άτομα που έχουν συλληφθεί για την υπόθεση δεν βρίσκεται κανένας δημόσιος υπάλληλος που να υπηρετεί στον ΕΟΤ», δηλώνει ο Πάνος Λειβαδάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η κ. Κεφαλογιάννη ζητά την επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης της ΕΔΕ στον ΕΟΤ έως τις 7 Ιανουαρίου. Στην ΕΔΕ τίθενται τα εξής ερωτήματα:

  • Πότε και με εντολή τίνος παραδόθηκε το μπλοκ των επιταγών στον πρώην σύμβουλο του πρώην γενικού γραμματέα Νίκου Καραχάλιου, Κώστα Βασιλάκο.
  • Ποιος είναι ο λόγος της παράδοσης.
  • Αν είχε ξανασυμβεί στο παρελθόν και πότε είχε ξαναγίνει αυτό.
  • Να καταγραφεί πόσες επιταγές και με τι ποσά η κάθε μια, είχαν εκδοθεί από τον ΕΟΤ, μέσα στα πλαίσια των οικονομικών υπηρεσιών του οργανισμού από 1/1/2012 έως 21/12/102 και αν είχε διαπιστωθεί η νόμιμη πληρωμή αυτών.
  • Από πόσους και ποιους λογαριασμούς του ΕΟΤ σύρονται- έχουν εκδοθεί μπλοκ επιταγών, και ποιος ο λόγος έκδοσης αυτών και αν τηρείται βιβλίο καταχώρησης των επιταγών που εκδίδονται και παραδίδονται στους δικαιούχους για πληρωμή.

Αδιαφάνεια
 
«Διετέλεσα Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ για 12 εβδομάδες. Από τον πρώτο κιόλας μήνα διαπίστωσα μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες και δυσλειτουργίες στον Οργανισμό, που αφορούσαν θέματα οικονομικής διαφάνειας, οργανωτικής λειτουργίας και επικοινωνιακής στρατηγικής», ανακοίνωσε από πλευράς του ο Νίκος Καραχάλιος.
 
Ο ίδιος δηλώνει ότι έλεγξε τα οικονομικά στοιχεία του ΕΟΤ και παραλαμβάνοντας το πόρισμα των ορκωτών λογιστών διαπίστωσε ότι υπήρχε μια «τρύπα» των 12 εκατομμυρίων ευρώ, και για την οποία ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.
 
«Από εκείνη την ημέρα, και εδώ και τρεις εβδομάδες, ξεκίνησε μια πρωτοφανής σε μέγεθος και χυδαιότητα εκστρατεία κατασυκοφάντησής μου. Σκοπός, όσων θεωρούν ότι θα πληγούν από τη διερεύνηση των οικονομικών υποθέσεων του ΕΟΤ, είναι να με «εκτελέσουν» επικοινωνιακά, να με «τελειώσουν» πολιτικά και να διαλύσουν την προσωπική ζωή μου», δηλώνει ο ίδιος καταγγέλλοντας προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση με την πλαστή επιταγή.
 
«Η υπόθεση της πλαστογραφίας που ήρθε στο φως της δημοσιότητας είναι πολύ σοβαρή, αλλά αποτελεί ερασιτεχνική απάτη, μπροστά στα επαγγελματικά κυκλώματα που θέλουν την αδιαφάνεια στον ΕΟΤ», σχολιάζει ο ίδιος μετά την κατάθεσή του στο Τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων της Ασφάλειας.
 
Γιατί αποπέμφθηκε;
 
Ο Νίκος Καραχάλιος θεωρεί ότι αποπέμφθηκε από την θέση του γιατί προσπάθησε να διαλευκάνει ζητήματα διαφθοράς. Από την άλλη πλευρά, πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι η αποπομπή του είχε άλλα αίτια. Σύμφωνα με αυτή την εκδοχή ο πρώην γενικός γραμματέας έχασε την θέση του γιατί καθυστέρησε τη στελέχωση των γραφείων του ΕΟΤ στο εξωτερικό, γιατί διαφωνούσε με την Όλγα Κεφαλογιάννη για το μέλλον του Οργανισμού και γιατί κάλυψε τα έξοδα της Γιάννας Νταρίλη, μοντέλου και γυμνάστριας, η οποία ήρθε από την Αμερική για θέματα προβολής του ελληνικού τουρισμού.

Ads

Εντυπωσιακή διαφωνία
 
Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε ότι «εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο κ. Καραχάλιος με τον διάδοχό του, τον κ. Λειβαδά, δίνουν για το ίδιο θέμα δύο εντελώς διαφορετικές εκδοχές».
 
Όπως είπε ο κ. Παπαδημούλης, είναι αξιοθαύμαστη «η χαλαρότητα που διέπει τους κανόνες διαχείρισης των χρημάτων στη ναυαρχίδα που διαχειρίζεται την πιο βαριά βιομηχανία της χώρας μας: τον τουρισμό».
 
«Ζητάμε σήμερα κιόλας από την κυβέρνηση και την αρμόδια υπουργό κ. Κεφαλογιάννη να μας δώσουν τους κανόνες με τους οποίους κάποιοι μπορούν να έχουν μπλοκ επιταγών, να συμπληρώνουν ποσά και να εισπράττονται ποσά. Διότι, πέρα από το συγκεκριμένο μπλοκ επιταγών, πρέπει να δούμε με ποιους κανόνες και με ποιους ελέγχους μοιράζεται το δημόσιο χρήμα», συμπλήρωσε.

ΠΑΣΟΚ: Διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα
 
Για «οικονομικό και πολιτικό σκάνδαλο» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ και σημειώνει ότι πρέπει να διερευνηθούν ταχύτατα, σε βάθος και με πλήρη διαφάνεια η υπόθεση της πλαστής επιταγής των 147 χιλιάδων ευρώ αλλά και όσα επακολούθησαν με τις καταγγελίες για την οικονομική διαχείριση στον Οργανισμό.
 
Το Κίνημα σημειώνεται ακόμη ότι πρέπει να αποδοθούν οι ευθύνες όπου και αν αυτές ανήκουν και πως «η οξεία διαμάχη και οι αλληλοκατηγορίες» μεταξύ της υπουργού Τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και του κ. Καραχάλιου «δείχνουν ότι ο ΕΟΤ νοσεί βαριά και διάφορα κυκλώματα δρουν ανεξέλεγκτα». Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «οφείλει να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση της τάξης και της εύρυθμης λειτουργίας του ΕΟΤ που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας».

Η κορυφή του παγόβουνου
 
Από την Αγίου Κωνσταντίνου, η υπόθεση της πλαστογραφημένης επιταγής αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου και «καταγράφει συνολικά τη νοοτροπία της διαχείρισης του κράτους και του δημόσιου χρήματος ως λάφυρο».
 
Η ΔΗΜΑΡ σημειώνει πως «είναι προφανές ότι υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες, οι οποίες πρέπει να διερευνηθούν σε βάθος χρόνου» και συμπληρώνει ότι «οι ισολογισμοί του 2011 με κενό τουλάχιστον 12 εκατομμυρίων ευρώ επιβάλλουν την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης».
 
Σύμφωνα με το κόμμα του Φώτη Κουβέλη, «πρέπει, επίσης, να ελεγχθούν όλες οι οικονομικές συναλλαγές των τουριστικών επιχειρήσεων με το υπουργείο Τουρισμού και επιπλέον να αποδοθούν τα πραγματικά ποσά που χρωστούν τα καζίνο στο υπουργείο Τουρισμού και δεν φαίνεται από πουθενά να έχουν καταβάλει εδώ και καιρό».
 
ΑΝ.ΕΛ: Να παρέμβει ο πρωθυπουργός
 
«Από τις ακάλυπτες πλαστογραφημένες επιταγές των 150 χιλιάδων ευρώ, πήγαμε σε καταγγελίες για μαύρες τρύπες των 12 εκατομμυρίων. Και το πάρτι των αποκαλύψεων, της αδιαφάνειας και του παραλογισμού σε ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού φαίνεται πώς μόλις τώρα αρχίζει», σχολιάζει η Έλενα Κουντιουρά, αρμόδια τομεάρχης των Ανεξάρτητων Ελλήνων.
 
«Η Δικαιοσύνη οφείλει να πράξει όπως πάντα ευσυνειδήτως το καθήκον της, όσο για το πολιτικό σκέλος του σκανδάλου, η ευθύνη φεύγει πλέον από την πλάτη της αρμόδιας υπουργού και πηγαίνει στον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος οφείλει, τόσο να ζητήσει εξηγήσεις από τους πολιτικούς υφισταμένους του και το συγκυβερνών ΠΑΣΟΚ όσο και να δώσει εξηγήσεις σε έναν λαό που ενώ χειμάζεται μέσα στην ύφεση, τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό, την ίδια ώρα ακούει καταγγελίες για διασπάθιση εκατομμυρίων ευρώ από δημόσιο χρήμα», συμπληρώνει.